Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

BAŞBAKAN UĞURLAMAK

BAŞBAKAN UĞURLAMAK

1 Kasım 2015 akşamı Konya’mın Ankara’ya Başbakan uğurlamasını gururla izledim TV’lerde. Beni mutlu eden Konya’mın siyasi ağırlığının daha da artacak olması. Siyasette arzulanan hoşgörü ortamı ve uzlaşı kültürünün de öncelikle memleketimden başlamasını ümit ediyorum. Hayalim Sn. Davutoğlu’nun ziyaret programlarında muhalefet partilerinin de bulunması, muhalefet partileri il teşkilatlarının Sn. Davutoğlu’na yemek daveti yapması gibi toplumu kucaklayıcı, rahatlatıcı adımlar atılması.  Hayal mi dersiniz? 26 Mart 1955 yılında CHP Aydın il örgütü Başbakan Adnan Menderes onuruna yemek vermiş ve kıyamet kopmamış partilerde. Ben neden olmasın ve ne kadar güzel olur düşüncesindeyim.

PESTİSİTSİZ ŞEHİRLER

       Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlar olarak tanımlanabilir. Birçok kimyasalda olduğu gibi pestisit kullanımında da yararlı ve zararlı noktalar vardır elbette. Örneğin gıdalardaki kalıntısının zararları hep tartışma konusudur da maalesef bizim ülkemizde birçok konu gibi pestisit kullanımı da keyfi ve kontrolsüzdür genellikle.

Çevre bilincinde bizden çok daha önde olan ülkeler pestisitleri arılara olan zararlarıyla da tartışıyorlar. “Arı yoksa bal yok”  kadar basit değil konu. Bizim ülkemizde sütsüz peynir, arısız bal yapan mucitlerimiz (!) var ancak en önemli görevleri tozlama olan bal arıların yok olması facia olarak kabul ediliyor. Çiçek ve bitki türlerinin tüm polenlerinin arıların ayaklarına yapıştığı,  arıların 130 bin farklı bitki türüne konarak üremesini sağladığı, sadece bir kovandaki arıların 1 gün içinde 1 milyon çiçeği döllediği kabul ediliyor. Bal arılarının yok olması besin kaynaklarının da yok olması anlamına geliyor basitçe. Pestisitler de çevre kirlenmesi, iklim değişikliği gibi nedenlerle birlikte bal arılarının yok olmasının nedenleri arasında suçlanıyor. Dünyada Paris, Toronto ve Tokyo gibi başlıca kentler pestisitsiz şehir uygulamasına geçmişler.

Bazı illeri halâ vahşi çöp depolaması yapan, su kaynaklarını fütursuzca kirleten, mutfakta kullanılan atık yağların 1 litresinin 1 milyon litre içme suyunu kirlettiği bilinmesine karşın halâ sınırlı miktarının toplanabildiği ülkemizde pestisitsiz şehir uygulamaları uzaklarda görünüyor ama umarım çok geç olmadan duyarlılıklarımız artar. Saygıyla.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR