Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Beyşehir buram buram tarih kokuyor

Beyşehir buram buram tarih kokuyor

TARİHE YOLCULUK (270)

 

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun: “Beyşehir’imiz Yunuslar’dan başlayıp Kurucuova’daki Gölyaka tarafında Kubadabat Sarayı’nın olduğu yere kadar buram buram tarih kokan bir ilçe. Bizim asıl amacımız Beyşehir’i dünya genelinde tanıtmaktır.”

 

Bu sene bahar ayında yaptığımız Beyşehir gezimize, tarihi geçmişi Roma, Bizans, Selçuklular, Beylikler Dönemi ile Osmanlı’ya kadar uzanan Yunuslar Köyü’nda bir kaçak kazı sırasında ortaya çıkan ve üzerinde insan ile çeşitli hayvan figür ve çiçek motiflerinin yer aldığı taban mozaiğinin bulunduğu mekânı ziyaret ederek başladık. Arkeolog kardeşimiz, bu mozaiğin 1400 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğunu ve koruma altına alınan mozaiğin villa olduğunun tahmin edildiğini söylemişti. Sonra yapmış olduğum araştırmada Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, mozaik ve mozaiğin bulunduğu yerle ilgili şu bilgilere yer veriyor:  “Bağırsak Deresi'nin geçiş veyahut başlangıç noktası veya bitiş noktası diyebiliriz. Hem gelişte hem gidişte söyleyebiliriz. Burada yapmış olduğumuz çalışma esnasında, kaynaklarda 'Konan' diye bir isim geçmektedir. Buradaki kapı ağzındaki satır, hemen üst kısmında ise bir satırlık bir kitabesi bulunmaktadır.

Burada, büyük bir sahne var. Ortada çok büyük bir vazo, vazodan çıkan kuru dallar. Kenardan başlarsak, önce dalga motifleri, daha sonra ise yine yapraklar içerisinde balık, vazo, bereketi simgeleyen nar, diğer motifler onu takip ediyor. Orta kısma geldiğimiz zaman ortada bir vazo, vazonun çok büyük dalları devam ediyor. Vazonun hemen sağında ve solunda bölgenin hayvanları diyebileceğimiz dağ keçileri ve ceylanlar resmedilmiş. Üst tarafta bir keklik, hemen yanında ise kafesli bir akbaba kuşu, iki tane aslanın farklı bir şekilde resmedilmiş olması.

Özellikle ana konuyu tema eden aslanla savaşan bir savaşçının mızrağı ile birlikteliğini konu almaktadır. üst tarafında ise iki tane tavus kuşu bulunan bir vazodan, su içiyor bunlar.”

mozaik çok ilginç geldiği için böyle bir bilgiyi paylaşmış oldum.

1400-yillik-mozaik.jpg

“15 YILDA YAPILAMAYANI 5 YILA SIĞDIRDIK”

Beyşehir’i her ziyaret edişimde UNESCO'nın dünya kültür mirası aday listesinde yer alan Eşrefoğlu Camisi ile Eflatun Pınarını da ziyaret ettik. Beyşehir Gölü’ndeki tekne gezisi harikulade idi. Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, bizi, tekne gezisinden sonra karşılayarak Beyşehir Gölü Millî Parkı ile yapılırken başından bir yangın hadisesi geçen ve yeni hizmete açılan Beyşehir Devlet Hastanesi’ndeki Konuk Evi’ni gezdiren ve hastalara, karanfil çiçekleri takdim ederek  “geçmiş olsun” temennisinde de bulundu. Öğle yemeğinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Murat Özaltun, 4 yıllık icraatlarını gazetecilerle paylaştı. Büyükşehir Belediyesi Yasası, Beyşehir’e de yaramış. Bu yasadan önce 12 mahallesi bulunan Beyşehir’in mahalle sayısının 67’ye ve kasaba sayısının da 18’e çıktığını Sayın Başkan’dan öğrendik. Murat Başkan, seçim beyannamesinde yazılı bütün vaatleri fazlasıyla yerine getirdiklerini belirterek şunları ifade etti: “Daha fazlasını yaptık. 36 yataklı Hasta Konuk Evi de bunlar arasında. 1071 kişilik Kültür ve Yaşam merkezimi de yaptık. 22 sosyal ve kültürel etkinliğimiz burada vatandaşlarımızla buluşacak.

esrefoglu-camii.jpg

Türkiye genelinde en fazla sosyal aktivite yapan belediye Beyşehir Belediyesidir. Asıl amacımız ise Beyşehir’i dünya genelinde tanıtmaktır. Zaten Beyşehir’imiz Yunuslar’dan başlayıp Kurucuova’daki Gölyaka tarafında Kubadabat Sarayı’nın olduğu yere kadar buram buram tarih kokan bir ilçe. Eşrefoğlu Camisi, Fasıllar, Eflatun Pınarı’mızla gerçekten Beyşehir’den tarih fışkırıyor. Beyşehir’in tanıtımında bize destek verdiğiniz için basın mensuplarımıza, İl Kültür Müdürlüğümüze, Basın Yayın Enformasyon Şube Müdürlüğüne çok teşekkür ediyorum. 15 yılda yapılamayanı biz beş yılda yaptık.”

eflatun-pinari-001.jpg

YARIN: Ereğli’de neler yaşadık neler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR