Rasim Atalay

Rasim Atalay

Buram buram dostluk buram buram Konya

Buram buram dostluk buram buram Konya

Bugün Konya için önemli bir gün…

17 Aralık akşamına kadar devam edecek olan Hz. Mevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri bugün başlıyor.

Her yıl farklı bir temayla gerçekleştirilen anma etkinliklerinin bu yılki mottosu Dostluk Vakti.

Bu kapsamda etkinlikler 13:15’te Şems-i Tebrizi Türbesini ziyaret ile başlayacak. Ardından Konya protokolü ve tüm katılımcılarla birlikte Mevlana Müzesi’ne kadar yürüyüş yapılacak. Hafta boyunca Konya’da dua programları, söyleşiler, konserler, sergiler gibi çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenecek.

Etkinlikler başlamadan önce şehri şöyle bir turlayıp özellikle Mevlana Müzesi’nin bulunduğu bölgeyi adımladım dün…

Fuar Kültür Park’ın içinden Alaeddin Tepesi’nin bir çeyreklik bölümünü yürüdükten sonra Mevlana Caddesi’ne bağlanıp, Mevlana Müzesi ve Türbesi’nin bulunduğu alana ulaştım.

Mevlana Türbesi’ne sırtımı verip Konya’ya baktığımda ise muhteşem bir manzara beni karşıladı.

Yenilenen yüzüyle Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı, her ne kadar betonarme bir yapıya sahipse de geçmişin ihtişamını yansıtan, tarihi bir bakış açısı ile dizayn edilen yapısı ile boy gösteriyor. Türbeönü Çarşıları olarak adlandırılan bölgedeki çarşıları daha yakından görmek için adımladığımda ise çarşı içerisinde birçok dükkanın henüz boş olduğunu, esnafın henüz yerleşmediğini gördüm.

Anlaşılan o ki, bu sene şehrimizi ziyarete gelen ve öncesinde Konya’yı ve bölgeyi bilen birçok insan büyüleyici güzellikte bir manzarayla karşılaşsa da yaklaştığında henüz ticari anlamda bir faaliyette bulunulamayacağını anlayacak.

Esnaf da daha önce burayı teslim alıp Şeb-i Arus törenlerinin yapılacağı döneme iş yerlerini hazır etmek istemişti. Nasip diyelim, ömrümüz olursa önümüzdeki yıl burası ticaretin en canlı yerlerinden bir tanesi olacak. Tabi 750. Vuslat Yıldönümü’ne kalmaz, burası yıl içerisinde ticaretin en gözde yerlerinden biri olarak kendisini gösterir, o kesin…

Genel manada çevredeki esnaf, Şeb-i Arus için tüm hazırlıklarını tamamlamış. Özellikle hediyelik eşya satıcıları ve Konya mutfağının eşsiz lezzetlerini misafirlerinin damak tadına sunmak isteyen lokanta ve restoranlar, büyük bir titizlikle bekliyorlar.

Yani bölge, havaya girmiş…

Yolum ne zaman bu tarafa düşse kesinlikle Kadınlar Pazarı ve Bedesten Çarşısı’nın kesiştiği Larende Caddesi’nden geçerim. Ne de olsa, kendimi her zaman ait hissettiğim, çocukluğumun geçtiği cadde…

Kadınlar Pazarı’ndan Cingenoğlu Fırını’na doğru giderken, sol tarafta yer alan ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan eski Buğday Pazarı da bölgeye ayrı bir değer katmış. Bu tür bedestenler büyük marketler ve kapalı bir kutu olan AVM’lerden çok farklı. Ahilik, buralarda yaşatılıyor. Esnaflık burada gözleniyor. Komşu iki esnaftan biri ‘Şuraya iki dakika bakarol’ deyip iş yerini, kasasını, kesesini gözü kapalı emanet edebiliyor.

Diğer yandan caddedeki trafik yoğunluğu da gözlerimden kaçmış değil. Aslında bu bölgede ezelden beri yaşanan bir park yeri sorunu var. Sorunu çözecek somut gelişmeler de yaşandı. Eski Ticaret Borsası’nın hemen altında Vakıflar Çarşısı’nın karşısında büyükçe bir yeraltı otoparkı var. Bölge insanı ya da bölgeye gelenler anlaşılan yeraltı otoparkına araçlarını park etmeye alışamamış olacak ki, otoparkın neredeyse yarısı boşken, caddenin kenarında yer yer iki sıra halinde araçların park ettiği görülüyor.

Bedesten’in içinde doğru ilerlediğimizde de eski Konya’yı görüyor, Konya’nın has lezzetlerinin sokaklar boyunca cezbeden kokusunu içinize çekebiliyorsunuz. Konya tandır ekmeği, tandır gevreği ve tandır böreği, fırın kebabı, etliekmeği, Konya pilavı, bamya çorbası ve bilumum çorba çeşitleri başta olmak üzere geleneksel Konya lezzetlerinin neredeyse hepsine bu sokaklarda ulaşabilirsiniz.

Konyalı zanaat ustaları da sokakları adeta süslüyor. Özellikle ahşap ürünlerin satıldığı dükkanları ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Buram buram Konya’yı buradan birkaç kelam ile anlatmak elbette ki yetmeyecektir.

Ruhu olan, kendini yaşayan, kültürünü geleceğe aktaran Konya’yı, has Konya’yı arayan buralara gelsin. Konya’nın özüne, mayasına burada şahitlik edebilirsiniz.

Buram buram Konya kokan bu sokaklardan buram buram dostluk tüter. Buna da emin olabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR