Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

ÇAKARLAMBA

ÇAKARLAMBA

40 yıldır araç kullanırım, trafikte arkamdan çakar lambalı araç gelmekte ise tedirgin oluyorum. Hemen yol vermek istiyorum ama olmuyor, trafikte birbirimize saygımız daha doğrusu saygısızlığımız malum; biz ambulansa bile hemen yan şeride geçip peşine düşmek, ambulansın geçiş üstünlüğünden yararlanmak için yol veririz ya: devlet büyüğümüz-çok ünlü kişi olduğunu düşündüğüm çakar lambalı araçtakilere yol vermek istiyorum ama bu her zaman mümkün olamıyor, geriliyorum, kaza riski yaşıyorum. Efendim çakar lamba araç tavanı ve ön panjura takılabilen mavi kırmızı ışıkların sürekli hareket halinde yanıp söndüğü sistem olarak tanımlanıyor. Ambulans, itfaiye, polis ve resmi koruma araçlarının kullanma hakları var.

Bizim çocukluk ve ilk gençlik yıllarımızda devlet görevlilerinin resmi plakalı, kapılarında kurum adı belirtilmiş makam araçları vardı. Günümüzde artık kiralık ve sivil plakalı makam araçları yaygın. Devletimizin makam sahiplerine imkan sunması doğal da makamdaki çok ünlü kişilerin bile araçlarında haksız kullanılan çakar lambalar var maalesef. Makamdaki devlet büyüklerimizi geçtik haksız yere, korsan olarak kullanılan çakar lambaların haddi hesabı yok. Siz ardınızdakinin devlet görevlisi olup olmadığını bile ancak yol verdikten sonra tahmin edebiliyorsunuz. Resmi görevde olup çakar lamba kullananlar neyse ama trafikte asıl tehditkâr davrananlar korsan çakar lambalılar. Efendim milletçe maalesef imtiyazı seviyoruz. Her gün hukuk anlatan hukuk hocalarımızda da öğrenci yetiştiren rektörlerimizin araçlarında da, sanayicilerimizin araçlarında da hatta İl Milli Eğitim Müdürleri makam araçlarında da çakar lambalar yakalandı, hiç bir şey olmadı, görevlerine devam ettiler. Çakar lambalı araçlar için defalarca yasak getirildi, düzenleme yapıldı, yakalayan polis arkadaşlara ödüller vaat edildi, 16 Ekim 2018 tarihinde Karayolları Trafik Kanununa eklenen madde ile cezası 1002 lira olarak açıklandı, üçüncü yakalanışta 15 gün trafikten men cezası getirildi. Hani adamın ensesine para karşılığı şaplak patlatan adamın “onda bu para sizde bu ense olduğu müddetçe çoook tokat gelir” dediği gibi egonuz korsan çakar lambalı araç kullanmaya müsaitse, bunu trafikte kul hakkı olarak görmüyorsunuz, trafikte öne geçmek, imtiyazlı olmak hoşunuza gidiyorsa ,cüzdanınız da şişkinse korsan çakar lamba kullanırsınız. Zaten günümüzde resmi görevlilerin araçlarına çakar lamba taktırmaları korsan çakar lambalılardan çok daha zor. Yönetmelikte hakkınız olacak, Emniyet’ten olur alacaksınız, satın alma biriminiz işlemleri halledecek de resmi aracınızda çakar lamba olacak. Korsan kullanıma uygun kişiliğiniz varsa yerinizden kalkmaya bile zahmet etmenize gerek yok. İnternetten 3000 metreden farkedilebilen 44 ledli çakar lambadan tutun 96 ledli, üç fonksiyonlu 44 ledli, araç içi kumandalı ledlilere kadar tüm çeşitler sudan ucuz. Anlamadığım bu kadar yasağa rağmen çakar lambaların bu kolay rahat ve serbest nasıl satılabildiği. İçişleri Bakanımız Sn. Soylu’nun Allah kolaylık versin işi başından aşkın da bunu düzenleyecek, iki satır yazıyla satışını engelleyecek düzenleme niye yapılmaz da bu korsan çakar lamba terörü trafikte devam eder?

Trafik hayattır. Çakar lambayı resmi hak olarak kullanan devlet görevlilerimiz trafikte tehdit oluşturmayacak şekilde araç kullandırmalıdırlar. Korsan kullanan cüretkar vatandaşlara da asla izin verilmemeli, göz yumulmamalıdır . Kazasız belasız günler diliyorum.

Merak ettiğim son nokta acaba kentimi yöneten Belediye Başkanlarımız vatandaşla aralarına çakar lamba koyuyorlar mı? Saygıyla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR