Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

Çalışma Hayatında Özel Risk Grubu; Suriye’li Misafirlerimiz!

Çalışma Hayatında Özel Risk Grubu; Suriye’li Misafirlerimiz!

       Ülkelerinde yaşadıkları felaketlerden sonra ülkemizde milyonun üzerinde Suriye’li misafirlerimiz oldu. Tabii ki yaşamak için çalışmak zorundalar her ne kadar Devletimiz ve Milletimiz yardım elini uzatsa da. Onlar da ülkemizin dört bir yanına dağıldılar, yaşama mücadelesi veriyorlar Allah yardımcıları olsun. Amacım olabilecek sorunlara dikkat çekmek. Yoksa onları çalışma hayatından koparmak, mağdur etmek değil elbette ki.

       Uluslarası göç “kalmak, çalışmak veya yerleşmek amacıyla bir ülkeden başka ülkeye yapılan nüfus hareketleri” olarak tanımlanır. Göçmen işçilerin ve aile üyelerinin haklarının korunması Birleşmiş Milletlerce görev kabul edilmiştir. Göçmen işçiler çalışma hayatında özel politika gerektiren risk grupları olarak kabul edilir. Dünyaca 3 D olarak kabul edilen pis, tehlikeli ve nitelik gerektirmeyen işlerde çalışırlar genellikle. Daha elverişsiz koşullarda, uzun süreli ve düşük ücretle, genellikle de çalışma izni olmadan çalışmak bekler göçmen işçileri. Bu nedenlerle Birleşmiş Milletler özel komite ile iş sağlığı ve güvenliklerini korumayı amaçlamıştır. Ülkemiz bu konuda gerekli sözleşmelerin tamamını imzalamamış olsa da 4857 sayılı iş kanunu 77. Madde ile işverenlere gerekli tedbirleri alma zorunluluğu getirmiş durumdadır.

       Göçmen işçiler sağlık açısından da risk içerirler. Çünkü kendi ülkelerinde maruz kaldıkları  paraziter  hastalıklar başta olmak üzere  sağlık sorunlarını göç ettikleri ülkeye de taşıyabilirler. Göç edilen ülkeye özgü ancak göçmen işçilerin bağışıklığı olmayan hastalıklar göçmen işçiler için risktir aynı şekilde kendilerinin bağışık oldukları ancak göç ettikleri ülke insanlarının bağışıklığı olmayan hastalıkların bizler için risk oldukları gibi. Yeni ortama alışma sürecine özgü fiziksel ve psikolojik koşullardan kaynaklı hastalık ve rahatsızlıklar da göçmen işçiler  için sorun teşkil edebilirler.

       Ülkemin dört bir yanında olduğu gibi Suriye’li misafirlerimiz Konya’mda da çalışma hayatının içinde var olacaklardır. Çoğunlukla sigortasız ve kaçak olarak çalışacaklardır. Bu

nedenle  sigortalı ve resmi çalışanlara yapılması gereken kontrollerden de muaf tutulacaklardır. Ülkemde denetimlerin nasıl yapıldığını hatta bazen nasıl yapılmadığını bilen biri olarak işverenlere, hizmet alanlara, denetim görevinde bulunanlara hatırlatmak isterim ki özellikle gıda ve hizmet sektöründe çalışacak Suriye’li misafirlerimizin sağlık kontrollerini mutlaka yaptırın ve kontrol ettirin. İşyeri hekiminiz varsa gerekli işlemleri zaten önemseyecektir. Göçmen misafirlerimizin de toplumumuzun da sağlığı riske girmesin. Saygıyla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR