Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

CHP ve Konya aday adayları

CHP ve Konya aday adayları

Tüm ülkede siyaset gündemini ağırlıklı koruyor. Tahminler değişik olsa da uygulama açısından bir önceki seçimlerden pek farklı olmayacakmış gibi görülüyor. Yani iktidara talip bir parti, ona karşı acımasızca eleştirisini yönelten muhalefet.

Bugün konumuz CHP. Cumhuriyeti kuran, Atatürk’ün partisi olarak zihinlerimize kazınmıştır. Hal böyle olunca Anadolu da ideolojik boyutundan ziyade, duygusal algılarla öne çıkan bir siyaset kurumu.

CHP ye oy verenlerin kırsal kesimde ki yapılanmasının veya oy depolamasının en önemli sebebi particilikte aile mirasının devem ettirilmesidir. Aslında kırsal kesimde CHP’li MHP’li veya AK Partili seçmenler arasında özel hayat tercihinde çok bir fark yoktur. Onlar tarihin geçmişinde bağlı oldukları devlet-asker-otorite kurumunun etkisi altındadırlar.

CHP aday adayları listesi ön yoklama ile belirlendi, Dr. Hüsnü Bozkurt birinci, Gülsüm Filorinalı ikinci, Turgay Bilge üçüncü sırada yer aldı. Benim sevgili öğrencim Ali Tekiş ise 10. sırada yer buldu kendisine.

Diğerler adaylar için söyleyecek sözüm yok, zira onları tanımıyorum. Hüsnü beyi Gazetemizde verdiği söyleşide daha iyi tanıma fırsatı buldum. Hep sol düşünen, iyi dans eden bir beyefendi imiş.

Gülsüm Hanım Ereğli bölgesinden, galiba bayan olmanın ve Ereğli’de delege çokluğunun avantajını yaşamış. Bu arada komşum Şeniz Kurtuluş hanımın zannederim ikinci aday adaylığı. Listede üst sıralarda yer almamasına doğrusu üzüldüm.

Gazetemizde de yazan Turgay Bilge ile zaman zaman karşılaşıyoruz. Meslektaşım olan babası rahmetli Turan abimizi sayardık. Babasının hatırına hayırlı olsun için seçim bürosuna da uğradım, kendileri yoktu, bana da dönmedi. Sevgili Bilge’nin sürpriz yaptığını CHP’li dostlar da söylüyor.

Gelelim Ali Tekiş’e. Ziraat mühendisi olan Ali benim öğrencim. Çok sık görüşürüz, aileden CHP’li ve sanırım bu ikinci adaylığı. 10. Sırada yer alan delikanlı iyi bir çıkış gösterdi. Ancak kendine çok yazık ediyor ve kızıyorum. Dostane kızma sebebini kendisi de bilir.

Genel bir değerlendirme yapacak olursak CHP’li bir adayının şu konuşmasına bakınız. “CHP’nin Konya’dan 3 milletvekili çıkarması için çalışacağız. İktidar olma gayretindeyiz” diyor.

Bu bildiriye göre 3 milletvekili alarak nasıl iktidar olunur bilmem. Bu çelişkili sözlerle iktidar olacaklarına kendi de inanmıyor, galiba.

Cumhuriyeti kuran, Atatürk’ün partisi gibi duygusal sloganlar atsalar da yıllardır iktidar yüzü görmediler, bu gidişle göremezler de. İktidar yolu kapalı değil ama iktidar olmak istiyorlarsa şunlara dikkat etsinler;

Kendilerine oy vermeyenleri gerici, aptal, cahil, yobaz hatta faşist görmesinler. Bu vasıfları taşıyan insanlar her kesimden olabilir ancak bu ülkenin gerçeğidir, bunu kabullenmeleri gerekir.

Parti yöneticileri ile CHP’li gözüken yazar, şair ve sanatçılar millete tepeden bakmasınlar.

Vatandaşların inanç değerleri, kültürel tercihleri ve kıyafetleri, sanatları ile uğraşmasınlar.

İnsanın ibadeti ile alay etmesin, laik-antilaik, seküler cami-cemevi tartışmasına alet olmasınlar, terör eylemlerine karşı net tavır alsınlar.

Vatan, devlet, cumhuriyet kavramlarını istismar etmeyip, bu kavramların toplumun tüm kesimine ait olduğunu bilsinler.

Muhalefet olarak hep şikâyet etmesin, iktidar projeleri hazırlayarak halka ve güvenine sunsunlar.

Elbette örnekleri çoğaltabiliriz, ancak bu ilkeler iktidar olmanın temel uygulama alanları gibi durmaktadır. Geçmişinde devlet adına okullarda, devlet kurumlarında hatta sosyal yaşam alanlarında baskı yapanlara CHP politikalarının sahip çıkması toplumun yarısını güvensizliğe götürmüştür. Yapılması gereken iftirasız, küfürsüz, ayrımcısız, ötekileştirmesiz güvenoyu almaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR