İbrahim Çiçekçi

İbrahim Çiçekçi

Corona, Konya’nın kârına olur mu?

Corona, Konya’nın kârına olur mu?

Dünya uzun süredir Corona virüsü gündemi ile boğuşuyor. Çin’de hızla yayılan ve dünyanın birçok ülkesinde görülen ölümcül virüs bugün Çin’i birçok alanda çıkmaza soktu.

***      ***      ***

Bugün dünya ekonomisine yön veren Çin, ithalatçıların korktuğu bir ülke haline geldi. Dünya’da en çok kullanılan 10 üründe ihracat lideri olan Çinliler, bu virüs sebebiyle sadece canından değil, ticari gücünden de oluyor.

Birçok ithalatçı ürün alımını durdurdu. Dünyaca ünlü Çinli alışveriş sitelerinden bile kimse alışveriş yapmaz hale geldi. Baktığımızda ortadaki tablo virüsün bir proje olduğunu akıllara getirdi, getirmeye devam ediyor.

***      ***      ***

Tabii ki insanların ölümüne sevinecek değiliz ama pek de masum sayılmayan Çin Devleti, ‘Türklerden aldığı ahın’ bedelini ticari alanda ödeyecek gibi.

***      ***      ***

Burada makro olarak Türkiye, mikro olarak Konya için stratejik bir alan açıldı diyebiliriz. Ortadoğu ve Asya ülkelerinin kullandığı birçok üründe Türkiye tedarikçi rolüne geçebilir. Türkiye’nin Çin’i olarak tanımlana Konya’da bu anlamda birçok ülkenin temel ihtiyaçlarına cevap verebilecek ürün çeşitliğine sahip. Bugün dünyada ‘Türk Malı’ dediğin zaman bir güven vardır.

Bun da kötü bir şey yok, fırsatçılık da değil. Neticede bireyler bile en küçük alışverişinde güvenilir ve temiz olandan yana tercihini kullanır. Biz de güvenilir ve temiz bir ülkeyiz…

Demedi demeyin; “bu corona bizim kârımıza olabilir.”

NEDİR BU GERGİNLİK?

Türkiye’nin en sakin ve yaşanabilir şehirleri sıralamasında birçok kişi ilk sıraya Konya’yı yazar. Gerek imkanları, gerek toplumsal yapısı, gerekse kültürel bağı ile Konya bu noktada her zaman örnek de bir şehir olmuştur.

***      ***      ***

Son dönemlerde 3. sayfa haberlerinden sosyolojik bir gözlem yapacak olursak Konya’da alışılagelmişin dışında üzücü olaylara şahit olmaya başladık.

***      ***      ***

1 hafta içerisinde Türkiye’yi sarsan Kadir Şeker olayı. Yine Sevgilisi tarafından bıçaklanan şahıs en son kamyon garajındaki intihar derken üzücü gelişmelere şahit olduk.

Toplum olarak çok çabuk cinayet işlemeye, intiharı düşünmeye ve eyleme dönüştürmeye başladık. “Elden bir şey gelmez” demeye vicdanım razı değil.

Lakin Müslüman Türk toplumu olarak her zaman aklı başında düşünmeli ve hareket etmeliyiz. Biz vicdanlı bir milletiz. Vicdanımıza sahip çıkalım. Anlık yapacağımız bir hata, kendimizin ve ailemizin dünyasına mâl olabilir ve son pişmanlık fayda vermez…Allah akıbetimizi hayreylesin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Çiçekçi Arşivi
SON YAZILAR