Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Cumhuriyetin Şeker Fabrikaları ve gerçekler-2

Geçen hafta yukarıda başlıkta da görüldüğü gibi Türk Şeker Sanayinin Cumhuriyet dönemine kadar geçirdiği serüveni, bazı yanlışları düzelterek ele almıştım. Kaldığımız yerden devam edelim.

Dünyada ticari pancar şekeri üretim tarihi yaklaşık 200 yıllık olup genelde kıta Avrupa bitkisi olarak ifade edilen şeker pancarı üretimi de birden bire artmamıştır. Öyle de olsa pancardan şeker üretimini bizden öncedir. Bu bakımdan Ülkeme şeker uzun seneler dışarıdan gelmiştir. 1.Dünya Savaşı yıllarında İstanbul’da bile şeker yoktu. Bulunabilirse şeker yerine kuru üzüm, incir, pekmez tüketilirdi.

Bir ülkede şeker üretmek için öncelikle şeker pancarını üretmek gerekir. Bunun için de şeker pancarı özel tohumluklarına ihtiyaç vardır. Yıllar yılı şeker pancarı tohum ıslahı yapılamadığı için bu konuda yabancı ülkelere bağımlı kalınmıştır. Gerek Osmanlı, gerekse de Cumhuriyet döneminde 2. Dünya Savaşı bazı seneler hariç üretime rağmen şeker ithalatı yapılmıştır. İlk yıllarda kişi başına tüketim 3-4 kg kadardır. Bu teknik bir konu olsa da oldukça önemlidir.

Türkiye’de cumhuriyet ilan edilirken tüm tüketim maddeleri gibi şeker de çok pahalıydı, çünkü çok zor bulunuyordu. 1923’te ülkenin 50 bin ton olan şeker ihtiyacının tamamı ithalatla karşılanıyordu. 1926 işletme sezonunda Alpullu ve Uşak fabrikaları günlük 500 er ton işletme kapasiteyle devreye alınarak o sene yerli pancardan 573 ton şeker üretildi. Devamında 1933 de 1500 ton gün işletme kapasitesi ile Eskişehir, 1934 de 1000 ton işletme kapasite ile Turhal Şeker Fabrikası devreye alındı.

Tablo 1. Uzun yıllara göre, Türkiye’de şeker üretim-ithalat dengesi ve kg şeker fiyatlarına bir bakalım:

Yıllar

Üretim (ton)

Tüketim

(ton)

İthalat

(ton)

Kg fiyatı (Kuruş)

1926

573

63 385

62 971

34.75

1927

5 162

62 720

61 514

46.60

1928

4 280

67 902

63 474

37.00

1929

7 946

70 604

68 588

35.00

1930

13 074

70 672

63 291

37.00

1931

22 649

66 149

44 343

39.00

1933

65 086

51 712

17 756

36.75

1934

58 663

52 566

3 719

36.75

1936

65 886

72 215

20 933

25.00

1938

42 526

97 465

59 208

25.00

1939

94 508

100 621

23 528

25.00

1923 yılında 50 bin ton olan şeker ithalatımız yerli üretimin devreye girmesiyle 1934’te ithalat 3 719 tona inse de tüketim ve nüfusun artmasıyla 1936 da 21 bin iken 1938 de 59 bin tona yükseldi. Bu yılda ithalat üretimden fazla idi.

2. Dünya Savaşının başlamasıyla tohumluk bulamadığımız için Alpullu Fabrikası faaliyetini durdurdu, yerli üretim olmadığı için de şeker ithalatı arttı ve aynı zamanda stoklar neticesinde şeker karaborsa olarak satışa sunuldu.

1939-45 arası savaş yılları sakkaroz şekeri üretimi ve ithalatı için de zor yıllardır. Üretimde ve ithalatta sıkıntılarla karşı karşıyayız. Pancar tohumluğunda dışa bağımlı olmamız ile mevcut çeşitlerden elde edilen sertifikasız tohumlarla üretim yapılmış, aynı zamanda da ithalat yapılamamış, sertifikasız tohumlar kullanıldığı için pancar verim de iyice düşmüştür. Bu arada şeker bulamama korkusu stokçuluğu körüklemiş, şekerin kg fiyatı 1939 da 25 kuruş iken, 1942 de 480 kuruşa kadar yükselmiş, 1948-50 arası da 130-160 kuruş arasında değişiklik göstermiştir.

Öte yandan savaş ekonomisi yeni vergilere yol açtı, şekerin kilosuna 10 kuruş tüketim vergisi geldi. 2. Dünya Savaşına sokmayan İsmet İnönü’nün, “bizi şekersiz bıraktın” tenkitlerine “Ama babasız bırakmadım” demesi meşhurdur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi

Cumhuriyetimizin Şeker Fabrikaları-5

02 Aralık 2025 Salı 15:31

İsrafın Gerçek Maliyeti

14 Ekim 2025 Salı 11:54

Küçük bahaneler ve devlete maliyeti

23 Eylül 2025 Salı 00:01