Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Efendisini doğuran köle kadınlar!

Efendisini doğuran köle kadınlar!

TARİHE YOLCULUK (221)

  • “Kölenin efendisini doğurması” hadisi kıyâmet alâmetlerinden olup, günümüzde çok görülen olaylardandır. Anne ve babalar otobüste resmen çocuklarının kölesi oluyorlar.

 

 

Gödene Mahallesi ile şehir merkezi arasında belediye otobüsünde seyahat ederken pek çok şeye tanık oluyorum.

İnsanımızı gözlemliyor ve şoförlerin dertlerinden tutun diğer insanlarımızın dertlerine varıncaya kadar onlarla gelip giderken dertleşiyorum da.. Bazen 50 dakikalık yol yarım saate iniveriyor, konuştuğunuzda zamanın nasıl geçtiğini farkedemiyorsunuz.

Geçenlerde bir hanım teyze, telefonda oğluna dert yanıyordu;

“-Oğlum doğalgaz faturası geldi. 70 Lira ceza yazmışlar. Geçenlerde 2-3 günlüğüne İstanbul’a gitmiştim ya, doğalgazı kapatmıştım. Oğlum nasıl oluyor da yağmadığım doğalgaza ceza yazıyorlar. Bir araştırsan, soruştursan iyi olur. Benim bu işe pek aklım ermedi de…”

 

***

Almanya’dan bir örnek vererek konuya girmek istiyorum.

Almanya’da bir eyaletin kasabasında 1,5 ay bir evde ikâmet etmiştik. Gözyaşı Geceleri dolayısıyla Avrupa ülkelerini dolaşıyorduk. Kaldığımız ev doğalgazlı idi.  Merkezi sistemle çalışıyordu. Belediye merkezi bir sistem kurarak 50 bin kişinin ikâmet ettiği o beldeye doğalgaz dağıtıyordu. Geldiğimizde yatacağımız salonun kalorifer peteklerini ısındırmak için 4-5 derece açar ve gündüz de 0 dereceye getirerek giderdik. Aybaşı geldiğinde de İlhami abi gelen doğalgaz faturasını gider belediyeye öderdi. Yakmadığımız doğalgazdan dolayı belediye, kaldığımız süre içerisinde bize herhangi bir ceza yazmadı ve faturaya böyle bir ceza yansıtmadı. Herkes doğalgazın parasını yaktığı kadar ödüyordu. Yakmadığı doğalgaz için hiç ceza gelmiyordu…

Yâni herşey hak, hukuk ve hakkaniyet çerçevesinde oluyordu.

 

***

21. yüzyılın Türkiye’sinde ve Konya gibi bir şehirde Gödene Mahallesinde Toki meskenlerinde ikâmet eden insanlar (özellikle yaşlılar), nasıl oluyor da yakmadıkları doğalgaz için 70 lira para cezasına çarptırılabiliyor…

Dar gelirli ve orta gelirli insanların oturduğu ve ev sahibi olabilmek için aynı aileden en az 2-3 kişinin bir iş bularak çalışmak zorunda olduğu Meram Toki konutlarında ikâmet eden insanlara, gelen bu ceza büyük bir haksızlık değil midir?

Bu bölgenin doğalgazı merkezi sistemle ve “pay ölçer” metoduyla çalışıyor. Anlaşmalı özel şirket elemanları tarafından pay ölçer cihazlarıyla hangi odada ne kadar doğalgaz yakıldığı tesbit edilerek ona göre bir fiyat çıkarılıyor. Diyelim ki ben, Şubat ayında bir haftalığına başka bir şehre, ilçe veya köye gezmeye gittim. Her odanın doğalgaz açma vanasını da sıfıra(0) getirmek suretiyle kapattım. Bu pay ölçer doğalgaz şirketi bana, neden doğalgaz yakmadığım için 70 lira para cezası kessin…

Bu ceza sizin aklınıza ve mantığınıza yatıyor mu?

Bu ceza haksız bir kazanç değil mi?

İnsanlar bu ülkede yakmadıkları doğalgazdan dolayı neden para cezasına çarptırılıyorlar…

Bu “Adaletli” bir uygulama mıdır?

 

ÇOCUK “EFENDİ” OLMUŞSA VAY HALİMİZE….

Otobüste sıkça şahit olduğum ve dikkatimi çeken ikinci hadise ise, annelerin çocuklarının kölesi durumuna düşmeleridir.

Bu durumda aklıma hemen kıyâmet alâmeti olarak bir hadis geliyor: “Köle kadın efendisini doğuracak”.

Bu ne demek?

Âlimler bu konuyu değişik şekilde açıklamışlar. Hadîsi şerîfin "cariyenin efendisini doğurması" cümlesi günümüzde çok görülen olaylardandır. Çocukların anne ve babalarına koca herif ve koca karı gibi ifadeleri; ahlâkî yapıdaki bu çöküşün görüntüleridir. Anneler otobüste resmen çocuklarının kölesi oluyorlar. Koltuğa annesi yerine çocuk oturtuluyor. Çocuk annesine hizmet ve hürmet edeceği yerde anne çocuğuna hizmet ve saygı gösteriyor. Böylece anne “hizmetkâr”, çocuğu ise “efendi” konumuna girmiş olmaktadır.

Ana-babaya itaat azalacak, kadının doğurduğu çocuk, kendisine köle muamelesi yapacak; bir evlâd, kendi annesine karşı efendilik taslayacak, onu hor ve hakîr görecektir.

Bu kıyâmet alâmetlerine ben hemen hemen her gün otobüste gelip giderken tanık oluyorum. Hadis kıyâmete yakın böyle bir tehlikenin ortaya çıkacağını, büyüklere özellikle ebeveynlere hürmet ve saygının azalacağını haber vermektedir. Burada ailelere önemli bir hatırlatmada bulunarak çocukların dinî ve ahlâkî terbiyesine çok dikkat edilmesi gerektiğini önemle vurgulanmaktadır.

Salad ve selâm Şanlı Peygamberimizin üzerine olsun.

 

YARIN: Selçuklular ve “Sadeddin Köpek” ruhlu vezirler...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR