Prof. Dr. Mehmet Kamanlı

Prof. Dr. Mehmet Kamanlı

Erol Güngör (1938-1983)

Erol Güngör (1938-1983)

     1938’de Kırşehir’de doğdu. İlk ve orta tahsilini Kırşehir’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. Aynı fakültenin Tecrübi Psikoloji Kürsüsüne asistan oldu. 1971 yılında Doçent’liğe; 1978 yılında da Profesörlüğe yükseldi. Fakültesinde Sosyal Psikoloji derslerini verdi. 1982 yılının Temmuz ayında, Yüksek Öğrenim Kurumu kararıyla Selçuk Üniversitesine Kurucu Rektör olarak atandı.24 Nisan 1983’te bizi terk ederek Hakk’ın Rahmetine kavuştu.

      Bu cümleler elbette onu anlatmaya yetmez. Onu anlatmak için yürek ister, gönül ister… Kısacık bir özgeçmişe sığacak bir hayat değildir onunkisi.

      Mensubu olmaktan onur duyduğum Selçuk Üniversitesi’nin kuruluşunda, ilk nüvelerin oluşmasında ortaya koyduğu büyük emeği ve yüreği kimse yadsıyamaz.

Ben onu görmedim,

Ben onu tanımadım,

Ben onu sadece duymuştum,

Ben onu sadece okumuştum.

     1983 Eylül’ünde Konya’ya geldim. O 1983 Nisan’ında gitmişti. Türk kültürünü, milliyetçiliğini, İslam’ın bugünkü meselelerini ve Türk tarihini ondan okumuştum. Ahlakla töreyle ilgili tespitlerini okumuş ve anlamıştım. Selçuk Üniversitesi’ni tercihlerim arasına koymamda onun burada olmasının ilgisinin bulunduğunu da söylemek isterim.

       Cemiyetimizin bugünkü durumu hakkındaki tahlilleri; bizim düşünüp ifade edemediğimiz, yahut şuur altından şuur üstüne bir türlü çıkaramadığımız neticeleri herkesin anlayabileceği bir dille ve çok net bir şekilde ortaya koyandır. Belki bu tespit, onu kısaca anlatabilir diye umuyorum. Dille ilgili tespitleri, Kültürle ilgili tespitleri, Dinle ilgili tespitleri, Sosyal hayat ve davranış tespitleri, Tarihle ilgili tespitleri hülasa yaşama dair ne varsa Erol Güngör tespitleri, sekiz aylık efsaneleşmiş bir Rektörlük serüveni. Halk içinde halkla bütünleşmenin ne demek olduğunu tespit ve uygulaması.

      Kısaca Erol Güngör çeşitli yönleriyle uzun uzun üzerinde durulması ve tahlil edilmesi gereken bir muharrir, alim ve mütefekkirdir. Günlük yazıları cemiyetimizin bugünkü meselelerini tahlil edişi, milli kültürümüz ve tarihi üzerindeki düşünceleri, Milliyetçiliğin fikir tarihi üzerindeki yazıları, sosyal psikoloji alanındaki meslek tahlilleri sürekli ele alınmalı ve yeni nesillere aktarılmalıdır.

      Sizi bir kez daha saygı ve sevgiyle anıyoruz.

Ruhunuz şad olsun.

    NOT: Bu yazıyı hazırlarken yine hayat duruşumuzda önemli bir yere sahip olan Koca Reis Muzaffer Onüçyıldız’ın vefat haberini aldım. Çınarların ayakta öldüğüne bir kez daha şahit oldum.

    Senin de Ruhun Şad

    Mekanın Cennet Olsun Koca Reis.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Mehmet Kamanlı Arşivi

BİZ

06 Mayıs 2019 Pazartesi 00:04
SON YAZILAR