Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

Geleceğin mimarı kadınlardır

Geleceğin mimarı kadınlardır

Yaşamımızda, doğumdan ölüme,  hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız olarak ilk önce anne olarak bize veren kadınlarımız toplumların geleceğinin mimarlarıdır.

Asr-ı Saadet’ten önce yüzyıllar boyunca yaşama hakkı tanınmayan, doğumundan utanç duyulan, diri diri mezara konan hiç değer verilmeyen kızlara, kadınlara İslamiyet ile birlikte öyle bir güneş doğdu ki, ayaklar altından alıp omuzlar üzerine taşındı. Ayaklarının altına cennet-i ala serildi.

Önce kıymetli bir çocuk sonra müşfik bir anne oldu. Bir çocuğu şefkatle, öz veriyle, en içten duygularla büyütüp ondan iyi bir insan çıkardı, ailesini onurlandırdı. Yeri geldi yuvayı yapan dişi kuş oldu, toplumun temel taşını inşa etti. Geleceğin mimarları oldu kadınlarımız.

Hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan yanımızda olan kadınlarımız, şüphesiz en değerli varlıklarımızdır. Anne olarak aile içindeki sorumluluklarının yanında tarihin her devrinde de aktif olarak rol almışlardır. Vatan savunması için her katkıyı sağlayan, cephede bile yanımızda olan kadınlarımız her övgüye değer, her övgüye layıktırlar. Onlara hak ettikleri değeri her zaman göstermeli, her zaman hissettirmeliyiz.

Hayatın her alanında artık vardır kadınlarımız. Gerek evde, işte, sokakta, gerekse ilimde, savaşta, cephede her yerdeydi kadınlarımız. Gün geldi bebeğinin kundağında mermi taşıdı, gün geldi bebeğine siper oldu. Günü geldi eş oldu, sadık bir dost, güvenilir bir sırdaş oldu kadın. İçten bir gülümsemeyle sığınacak bir yuva oldu kadın.

Kadın sadece iki heceden oluşan bir kelime değildir. Kadın zenginliktir. Kadın üretkenliktir. Kadın topluma yön verendir. Unutmayalım ki erkek baş ise kadın boyundur, o nereye isterse döndürür. Onun için boynumuzu hoş tutalım.

Kadının toplumdan tecrit edilmesi, ötelenmesi, şiddete maruz kalması toplumun istikbalini tehlikeye düşürür. Son yıllarda artan kadına şiddet ve taciz hadiseleri maalesef bu yöndeki kaygılarımızı artıyor. Bize yakışmıyor.

Halbuki, müminler için en güzel örnek Sevgili Peygamberimizdir. O, hanımlara karşı daima sevgi, saygı, hoşgörü ve anlayış göstermiş, bırakın dövmeyi; hanımlara karşı hiçbir zaman kaba davranmamış; hep güler yüzlü olmuştur. Dolayısıyla Peygamberimizin hanımlara karşı gösterdiği bu tavır, hepimiz için örnek olmalıdır.

Sağlıklı, temiz ve güvenli bir gelecek için gerekli olan sevgiyi, şefkati, merhameti ve fedakârlığıyla bize öğreten bizlere örnek olan kadınlarımızı el üstü tutmalıyız. Kadın ve erkeği karşı karşıya getirmeden, kadın ve erkeğin beraber ve eşit olduğu adil bir sosyal hayatın inşası temel hedefimiz olmalıdır.

Sosyal ve demokratik devlet anlayışı gereği, gelişen ve değişen dünyamızda kadınları hak ettiği yerini almış bir toplum, eğer kadınlara saygı duyuyor ve onu yeterince koruyup kolluyorsa ciddi adımlar atmış demektir.

Aslında biraz empati, biraz saygı, biraz anlayış ile çözülebilecek her şey. Ama halen kızı, kadını ikinci sınıf gören ve bunu kendine bile itiraf edemeyen, erkek hegemonyasını hayatın merkezine alan insanlarla dolu her yanımız. Bizim mücadelemiz bu hem cinslerimizle baş etmek olmalıdır.

Bizi biz yapan analarımız, bacılarımız, hayat arkadaşımız, hayatımızın yarısı hatta çok daha fazla değerlerimizi ifade eden kadınlarımız sadece “Kadınlar Günü”, “Sevgililer Günü”, “Anneler Günü” ve “Doğum günü” gibi özel günlerde değil yılın her günü hep hatırlanmalı ve hep baş tacı edilmelidir.

Kadınlarımızın kıymetini bilelim, onların bizlere Allah (c.c)’in emaneti olduğunu bilerek davranalım ve koruyalım. Bu emanet bize bir de Allah (c.c) bir lütfu ise bir kez daha düşünelim.

Peygamberimizin (Cennet annelerin ayakları altındadır) sözünün muhatabı olan tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ediyorum. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRECİ SÖZÜ: Temiz ve sağlıklı bir çevrenin de mimarıdır kadınlarımız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR