Mustafa Balkan

Mustafa Balkan

Gödene Meram Toki’nin sorunları…

Gödene Meram Toki’nin sorunları…

Altı seneden beri Gödene Mahallesi’ndeki Meram Toki meskenlerinde ikâmet ediyorum. Birinci ve İkinci Etap’la birlikte burada oturanların sayısı her geçen sene artıyor. Gödene Mahallesinin nüfusu 14 bini geçti.

Gödene Meram Toki’nin sorunları saymakla bitmez.

Eski Meram Belediye Başkanı Refik Bey döneminde iskâna açılan Meram Toki konutları, Memur-Sen Konya İl Temsilciliğinin ön ayak olmasıyla başlanmıştı. Uzaklığı sebebiyle burada az sayıda memur kaldı. Bu meskenlerde daha çok esnaflar ile orta ve dar gelirli insanlarımız ikâmet ediyor.

Adına “Kentsel Dönüşüm” deniliyor. Yalnız bu bile tam anlamıyla gerçekleştirilemiyor. Bu meskenleri yapan ve firmalara ihale usulü veren Toki, denetim mekanizmasını tam çalıştırmayınca Toki evleri kısa sürede dökülmeye başlıyor. Bu da komşuluk ilişkilerini son derece olumsuz etkiliyor. Çöp bidonlarının nereye konulmasından tutun otomobil park yerlerine varıncaya kadar buranın planlamasının dahi önceden düzgün bir şekilde planlı ve programlı bir şekilde yapıldığını söylemek oldukça zor. Konya’da 4 bölgede Toki yapılanması mevcut. Gödene Meram Toki’de dairelerin altına otopark düşünülmediğinden otopark şimdiden büyük bir sorun olmaya başladı. Çünkü burada ikâmet eden insanlar 3-4 sene sonra otomobil almaya başladı. Şimdi bütün dairelerde en az bir otomobil var. Ama park yeri problem olmaya başladı.

Meram Toki’nin mesele ve problemlerini çözme noktasında, zamanında açık – kapalı her türlü eylemi gerçekleştirdik. Otobüs sefer sayılarını artırdık ve sosyal donatılar yapılması, bir kapalı Pazar yeri yapılması için büyük çaba sarfedildi.

 

***

Meram Belediyesi, hazineden devraldığı arsayı yine TOKİ’ye devretmek suretiyle pencereleri birbirine çok yakın (yanaşık düzende) Toki evleriyle emekliler ile diğer insanların ev sahibi olmaları için (2+1 ve 3+1) daireler yaptırdı. Bu arada Belediyenin kendi kooperatifi olan Esentepe Konutlarının devamı da bu arsalar üzerinde inşaatları devam ediyor.

Okulun yanında bir açık Pazar alanımız vardı. Toki konutlarından önce Kapalı Pazar yerinin temeli şatafatlı bir törenle atılmasına rağmen, Toki konutları bitti ama bizim Kapalı Pazar yeri inşaatı her nedense bir türlü tamamlanamadı. Kapalı havuzun da bulunduğu Gençlik Merkezi binası da kendi kaderine terkedilmiş vaziyette.

 

***

Belediyeler olarak ve Toki’ye devredilen arsalar üzerinde “Kentsel Dönüşüm” denilen bir hususu dahi tam anlamıyla beceremiyoruz. Yapılan 4-5 katlı (1+1) konutlardan dolayı Meram Toki, cazibesini kaybetmiş durumda. Asayiş, (fuhuş, hırsızlık, uyuşturucu, yan bakmalar, otobüs içerisinde küfürlü konuşmalardan dolayı) berkemal değil.

Meram Toki’de ne polis karakolu ne de hastahâne olmadığından 13 bin nüfus ve diğer civar ve bölgedeki nüfusla birlikte hastalanan insanlar, Meram Yeni Yol’daki Meram Araştırma Hastanesi’ne kadar olan 23 km’lik yolu toplu ulaşım vasıtalarını kullanarak ancak ulaşmaktadırlar.

Kalp krizi geçiren hastalar ise, can kurtaranların geç intikal etmesi dolayısıyla evlerinde son nefeslerini vermektedirler. Böyle vak’alar burada artmaya başladı.

Selçuklu Yazır Toki Konutları gibi Meram Gödene Toki Konutlarının da eski cazibesi yok artık.

Şehir merkezine 18 km. uzaklıkta olmasına rağmen insanlar, çok havadar olması ev sahibi olmak için buraları önceleri tercih ediyorlardı. Ulaşım zorluğunu görünce ve yaşayınca, biran evvel buradan gitmeyi kafasına koymakta.

Doğru dürüst bir Pazar yerine de sahip olmadığı ve uzak olmasından dolayı doğru dürüst sebze ve meyve de gelmiyor. AVM’ler malın iyisini değil, üçüncü ve dördüncü sınıf malları getirmeyi tercih ediyorlar. Denetim mekanizması tam olmadığından dolayı da burada açılan etli ekmek fırınları iyi hamur kullanmıyorlar.

İnsanlar bozulunca, onların tamiri hiç mümkün olmuyor veya çok zor oluyor.

Haliyle insan bozulunca herşey bozuluyor.

 

AZİZİM DİYOR Kİ…

Meram Belediye Başkanımız Sayın Fatma Toru Hanımefendi, Toki ve belediyenin Seyirtepe Konutları bitmesine rağmen bizim Gödene Kapalı Pazar Yeri ve Gençlik Merkezi binası inşaatları henüz bitmiş değil.

Gödene Toki’de oturanlar merkezdeki insanlar kadar neden şanslı değiller?

Bir el atsanız da şu Kapalı Pazar yeri ve Gençlik Merkezi artık faaliyete geçse…


godene-toki-kapali-pazar-yeri-bitirilmedi.jpgyen-godene-toki-konutlari-bitti.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Mustafa Balkan Arşivi
SON YAZILAR