Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu

Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu

Hadis derslerimiz

Hadis derslerimiz

Bizim devam ettiklerimizi yazmayı istedim. Okuduğumuz kitapları da yazacağım. Öyle haber alıyor ve inanıyorum ki, şehrimizde pek çok Kur’an-ı kerim ve Hadis dersleri verilmektedir. Kur’an-ı Kerimin kıratı ve küçüklere öğretilmesi dışında, anlamak ve gereği ile yaşamak ve âmil olmak için de çok gayretler sarfedilmektedir. Ama bunlar yetişkin eleman sayımıza göre çok azdır.

Çarşamba günleri İlahiyat Fakültemizde (Meram yeniyolda) yıllardır Hadis okuruz. Anabilim dalının elemanları ve gelen olmuşsa ziyaretçi bir veya iki kişi ile. Önce Tirmizi Süneni bitirdik. Bu faaliyet yılları aldı ama sonunda hayırla sona erdi. Şimdilerde Tahavi’nin Şerhu Maani’l-Âsarını okumaktayız. Dışarıdan gelenlere ders açıktır. Olsa olsa şöyle bir durum olur, odalar dar gelir, ya camimize veya Fakültenin ayıracağı bir odaya taşınırız, hele öyle bir cemaat görelim, Allah çok imkanlar verir.

Bu derslere iki ayrı ders daha eklendi. Birisi Bülûğu’l-Meram idi. Prof. Dr. Halit Çalış bu dersi devam ettirirken, Karaman İslami İlimlere dekan oldu gitti. Ders de her halde kesildi. İkinci ders camide yapılmaktadır. Kadı İyaz Efendinin eş-Şifa bi Ta’rifi Hukukı’l-Mustafa adlı eseri. Bunun da cemaati azdır ve imam odasında verilmektedir. Buralara da camiye gelen herkes katılabilir. Ne var ki Arapça biliyorsa yararı daha da artmaktadır.

On yıla yakın bir zamandan bu yana okuduğumuz bir diğer hadis meclisi, şimdilerde Cıvıloğlunda Sandıkçı Kur’an Kursunun eski binasında Ensar Vakfı’nın yerinde cumartesileri 13.30 da icra edilmektedir. Allah kendilerinden razı olsun, eski mezurlarımız; yani emekli Diyanet görevlileri ile emekli öğretmenler gelerek bizleri şereflendirmektedirler. Ders bitiminde ta ellili yıllara kadar dayanan sohbetler, İmam Hatip Okulu hayatımızdan tutun, Enstitü ve İlahiyata kadar her şey çok neşeli şekilde konuşulur. Bir iki hafta önce eski mezunlarımızdan Şaban Fehmi Sayı da geldi, orada konuşurken, Koçkuzu’nun Hadisten kendisini bıratktığını “bir yıl arkadaşlardan geri kaldığını” öğrendik. Allah hepsinden razi olsun, sağlık versin, ne kadar hoş oluyor bunları duymak. Aileye kimbilir bu bir yıl ne kadar ağır geldi, ve işin önemli yanı nice böyle öğrenci arkadaşlar oldu. Ne ise Allah Koçkuzu’yu da affeder. Kötü niyetli değildir. Öyle umar, öyle dileriz.

Şimdi bu derslerden haberdar olanlardan gelmek isteyenler başımızın üzerinedir. Beklenen şehri tamamının, Müslüman olarak bu Tefsir ve Hadis çalışmalarından istifade etmesidir. Beklenen hayır budur. Dualarınızı umarak. Selamlar ve karşı (bil-mukabele hayır) dualar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu Arşivi
SON YAZILAR