Senem Duran

Senem Duran

Hem kendini hemde geleceği besle

Hem kendini hemde geleceği besle

BUGÜN DÜNYA GÜNÜ

22 Nisan Dünya Günü, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, uluslararası çapta kutlanan bir gündür.

Dünyanın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ilk olarak John McConnell tarafından San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında önerilmiştir.

22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.

İnsanoğlu her ne kadar kendine ördüğü duvarlarla kendini doğadan soyutlamaya çalışsa da bilmeli ki, o ekosistemin bir parçası ve dünya onun evi, yuvası.

Dünyanın yuvası olduğu bilinciyle hareket etmeli her gün, onu tüketmemeli, kirletmemeli.

Aldığı her şey, tabağına koyduğu her besin bir tercih ve bu tercihi hem kendisi hem yuvası olan dünya için sağlıklı olandan yana kullanmalı.

İşte bugün, ben bu tercihlerinizi bedenimiz ve yuvamız için doğru yönlendirebilecek GELECEĞİ BESLE HAREKETİ İLE HEM GEZEGENİ HEMDE GELECEĞİMİZ BESLERSEK

Dünya Günü İçin güzel bir başlangıç olur belki.

GELECEĞİ BESLE HAREKETİ

Geleceği Besle; Birleşmiş Milletler SKA 2030 ortak amaçları doğrultusunda gelecek nesillere daha yaşanır bir dünya bırakmak için, kimseyi geride bırakmadan gezegen ve insan sağlığını iyileştirmeyi ve beslemeyi hedef alan bir sosyal harekettir.

Tarım için kullanılabilir toprak alanlarının daralması, sera gazları salınımının artması, biyoçeşitliliğin azalması ve su kaynaklarının nitrat kirliliğine maruz kalması, toprağa aşırı pestisit uygulanması, ekosisteminin dengesini kaybetmesine yol açıyor. Bir anlamda gezegeni hasta ediyor. Toprak, su, hava yani gezegen hasta olunca insanların da sağlıklı olması mümkün olmuyor. Gezegeni beslemek gezegeni iyileştirmek bireyleri ve gelecek nesilleri iyileştirmek ve beslemek ile aynı amaca hizmet ediyor. Bunun sonucunda dünyadaki açlık, gıda güvensizliğine maruz kalan bireyler, besleyici ve yeterli gıdaya ulaşamayan dezavantajlı gruplar doğrudan etkileniyor.

Mesela Türkiye Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı İsraf Raporu’nda tüketicilerin %5,4’ünün kalan yemekleri attığı, satın alınan gıdanın %23’ünün ise tüketilmeden çöpe atıldığı belirtilmekte. Aynı çalışmaya göre alışverişe liste yaparak gidenlerin oranı ise %31. Tüketicilerin %35’i tüketeceğinden daha fazla yemek yapıyor. Bunu %30’un altına çekmek hedefleniyor. Tüketiciler görüntüsü kötü diye sebze ve meyve almıyor. Diğer taraftan dünya nüfusu dakikada 1 milyon plastik su şişesi tüketiyor. Tüm bunlara seyirci kalamazsın!

Hepimiz bireysel iyiliğimiz için atacağımız her adımın gezegenin iyiliğine de hizmet etmesi gerektiğinin farkındayız. Çünkü gezegen iyi olmazsa bizler de gelecek nesiller de iyi olamayacak. Peki geleceği beslemek için neler yapabiliriz?

Dünya günü özel: Dünyayı besleyecek 13 öneri

  • Çoğunlukla bitkisel kaynaklı beslen: Meyve sebzeden zengin, tam tahılardan, kurubaklagillerden zengin bir beslenme düzeni sizi daha sağlıklı yapacak ve gezegene bıraktığınız ayak izini düşürecek.
  • Beslenme düzeninde çeşitliliği gözet: Her besin grubunun yeri ayrı. Hele de onları birlikte tüketip olumlu etkileşmelerine izin verirseniz sağlığınızı en iyi şekilde koruyacaktırlar. Örneğin, tahıllar ve kurubaklagiller aynı tabakta olmayı çok severler.c.png

  • Gün içinde 5 porsiyon sebze ve meyve ile keyiflen: öğünlerinizde tabaklarınızın yarısının sebze ve meyveden oluşmasını sağlayıp bir de ara öğünlerde sebze ve meyve tercih ederseniz bu hedefi kolaylıkla başarabilirsiniz.
  • Mevsiminde, yerel besinleri tüketmeye özen göster: tabağınızdaki besinler kıtalar, denizler aşıp yorulmuş olmasın. Doğal takviminde yetişmesine izin verilmiş olsun..

d.png

  • Gıdaya saygı duy, israf etme: Üretilen her 3 gıdadan 1’i çöpe gidiyor, bu akışa bir dur demek için mutfağını dönüşt
  • Mümkün olduğunca taze ürünleri tercih et, yemeklerini sıfırdan yap: Böylece gereksiz paketlenmiş gıdaları almayıp atık miktarını düşürebilirsin.
  • İşlenmiş gıdalar beslenme düzeninde bulunmasın, özellikle ultra işlenmiş gıdalardan uzak dur: böylece hem ambalaj atığı miktarını düşürebilir hem de aslında sağlığın için iyi olmayan yüksek doymuş yağ, şeker, tuz içeren gıdalardan uzak durmuş olursun.
  • Tam tahıla tabağında daha çok yer ayır: Tam tahıl tüketimimiz ne yazık ki çok düşük, tüm dünyada bu böyle. bırakın tam tahıllar sizi zengin lif, vitamin ve mineralleri beslesin, doyursun. Hem diğer besin grupları ile karşılaştırdığımızda ise dünyaya bıraktığı ayak izi oldukça düşük.
  • Meyve suyu, gazlı içecek gibi şekerli içecekler beslenme düzeninin bir parçası olmasın: Bunların yerine her zaman suyu tercih et.
  • Kurubaklagillerin tabağını zenginleştirmesine izin ver: Kurubaklagiller harika besin profili ve düşük karbon iyi izi ile bizim süper besinimiz.
  • Kırmızı et tüketimini sınırlandır, işlenmiş et beslenme düzeninin bir parçası olmasın: Hem senin hem gezegenin sağlığı için en iyi olanın bitkisel protein kaynakşarı olduğunu aklından çıkarma.
  • Sürdürülebilir balıkçılığı destekle: av mevsiminin dışında, yeterli büyüklüğe ulaşmadan avlanmış balıklara karşı duyarlı ol, deniz ekosistemine katkıda bulun.
  • Türetici ol; adil ticaretin, hayvan refahının, ekosisteme saygılı üretimin savunucusu ol

Geleceği Besle sosyal hareketine sen de katıl !

e.pngf.png

10 madde ile #gelecegibesle

  • Yerel üretimi ve yereli destekleyin. Bir besin, bir kıyafet ne kadar uzaktan geliyorsa, karbon ayak izi ve su ayak izi o kadar yüksektir, yani doğaya maliyeti fazladır.
  • Hayvansal kaynaklı ürünlerin tüketimini sınırlayın, yerine bitkisel kaynaklı besinleri koymayı deneyin.
  • Tek kullanımlık plastikten uzaklaşın.
  • İsraf etmeyin, dönüştürün, yeniden kullanın, bağışlayın.
  • Çöplerinizi ayrıştırın ve mümkün olduğunca az atık çıkarmaya çalışın.
  • Alışveriş çılgınlığından vazgeçin, ihtiyacınız olduğu kadar alın, paylaşın.
  • Daha az fosil yakıt kullanın, eğer mümkün değilse toplu taşıma kullanmaya özen gösterin, yürüyün, bisiklete binin.
  • Çevre dostu ve sürdürülebilir moda konusunda bilinçlenin.
  • Sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir hayvancılık, sürdürülebilir balıkçılık konularında farkındalığınızı artırın.
  • Gıda okuryazarlığı konusunda kendinizi ve etrafınızı geliştirin, örnek olun.

Geleceği beslemek, adaletli paylaşımı sağlamak, israfı azaltmak, geri dönüşümü, sıfır atık, güvenli gıdayı, temiz suyu, çocukların iyiliğini ve barışı sağlamak hepimizin ortak sorumluluğu…

GELECEĞİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Senem Duran Arşivi
SON YAZILAR