Senem Duran

Senem Duran

Bu hafta hiç kilo veremedim bir şeyler ters gidiyor olabilir mi?

Bu hafta hiç kilo veremedim bir şeyler ters gidiyor olabilir mi?

Açıklama: içimin-yağları-eridi
Kilo verme sürecinde en fazla takıldığımız konulardan biri her hafta aynı kilo kaybını beklemek oluyor. Oysa ne biz robotuz ne de hayatımız aynı rutinle devam ediyor. Ki tartı sonucunu etkileyen şey sadece yediklerimiz de değil.

Yediklerimizi kısıtlayarak, sürekli pişmanlık, suçluluk hissederek sonucu değiştirebiliyor muyuz?

Gelin neden her hafta aynı kilo kaybını yaşamadığımızı ve bunun çok normal bir durum olduğuna bakalım.

Siz kilo almanıza ya da vermenize sebep olan tek şeyin yediklerimiz olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Oysa bu dengeyi etkileyen o kadar çok etmen var ki… Evet bu hafta beslenme konusunda her şeyi iyi yapmış olabilirsiniz ama yeterli uyudun mu, bu hafta iş yükün daha mı fazlaydı, sevgilinle aranda bir sorun yaşadın mı, hareketini artırdın mı,…

BU HAFTA TARTIDA EKSİLMEMİŞ OLMA SEBEBİN SIVI ARTIŞI OLABİLİR.

Açıklama: Sağlıklı Kadın Diyeti Ve Metabolizma Kavramı Stok Vektör Sanatı & Sağlıklı Yaşam Tarzı'nin Daha Fazla Görseli - iStock

Bu hafta her şeyi çok iyi yaptım, hiç kaçamak yapmadım ama yine de kilo veremedim diye üzülme. Ki bizim yediğimiz hiçbir şeyin ‘kaçamak’ olmadığını, onun yasaklı, kısıtlı diyet programlarında kullanılan bir kelime olduğunu biliyoruz. Bu yüzden canının istediğini yedin diye suçluluk duymana gerek yok.

Yeterli ve dengeli beslenmek senin kendini iyi hissetmen ve daha sağlıklı olman, yaşam kalitenin artması için yapman gereken bir eylem. Bu yüzden kendini yaptıklarının karşılığını alamadığını düşünerek üzme. Bu aslında bedeninde ve hayatında yarattığın değişimin geri dönmesine neden olabilir.

Herşeyi iyi yapmış ama regl döneminde olduğun için vücudunda sıvı artışı olmuş da olabilir. Ya da yakın zamanda yaptığın bir seyahat, bir düzen değişikliği de benzer şekilde bir ödem yaratmış ve bu da tartıda daha yüksek çıkmana neden olmuş olabilir.

Ya da bir öğün önce, bir gün önce tükettiğin ve henüz sindirilip, emilmemiş besinler de bu etkiye sebep olabilir.

Fazla hareket etmiş olman da tartıyı yanıltan bir sonuç çıkmasına neden olabilir.

Bir de tartıların %100 doğruluğu olmadığını, yanılma payı olduğunu da biliyoruz. Bunu tartı firmaları da kabul ediyor. Evet bu cihazlar mekanik ama bizim bedenimiz de bu kadar mekanik çalışmıyor. Bizim yediğimiz besinler aynı oranda enerji sağlamıyor ya da aynı değişime neden olmuyor.

BU HAFTA KAS ARTIŞI YAŞAMIŞ OLABİLİRSİN.

Açıklama: Kas Kütlemizi Nasıl Artırabiliriz? | DiyetSanteAçıklama: Kilo Almadan Kas Büyür Mü? | Fitnesscim

Kilo verme amaçlarımızdan bir tanesi de genelde görüntümüzün daha fit olmasını istememiz. Bunu sağlayan şey ise vücudumuzdaki kas kütlesinin artışını sağlamaktan geçiyor.Hepimiz doğuştan belli bir beden örüntüsüne sahibiz. Bölgesel olarak dağ dağılımına bağlı görünüm farklılıklarımız olabilir. Ve kilo vermeye başladığında vücudundaki yağ dağılımına göre en fazla olduğu bölgeden önce kaybetmeye başlarsın. Sporu hayatına dahil ettiğinde ise yağ kaybı daha hızlı gerçekleşir. Bu na bağlı olarak bedenine kullanması için iyi besinler sağladığından kas artışı da mutlaka olacaktır. Bu hafta sporu daha fazla yaptıysan ya da bedeninin bu besinleri daha iyi kullanmasını sağlayacak hareketleri arttırmışsan kas artışı mutlaka olacaktır.

BESİN GRUPLARININ DAĞILIMI DEĞİŞMİŞ OLABİLİR.

Açıklama: Bir Tabak Gıda Suluboya Illustration Stok Vektör Sanatı & Meyve'nin Daha Fazla Görseli - iStockAçıklama: Besin grubu vektörler | Besin grubu vektör çizimler, vektörel grafik | Depositphotos®

Kilo alıp verme döngüsü sadece aldığın ve harcadığın kalori arasındaki dengeye bağlı olarak gerçekleşmez. Bu enerjiyi sağlayan besin ögelerinin alınma oranı ve vücudunda dönüşüm oranı, emilme hızı da senin ağırlığını etkiler. Şöyle düşün; 3 gün de 1500 kalorilik bir beslenme programı uyguladın. Ama her Gün bu kaloriyi aldığın besinler değişti. Bir gün protein ağırlıklı beslendin, diğer gün karbonhidrat ve diğer gün de yağ ağırlıklı beslendin. Bunların vücudunda işlenme süresi birbirinde farklı olabilir. Ve her birinin dönüştüğü enerji aynı miktarda olmaz. Besinlerin sağladığı kalorinin yanında enzimlerin yapısında bulunduğunu, kemik ve dişlerin yapısında bulunduğunu, metabolik olayların gerçekleşmesinde görev aldığını unutmayın.

Tüm bunlara bağlı olarak hiçbir şey ters gitmiyor. Sen yediklerinle mutluysan, besin gruplarını yeterli ve dengeli tüketiyorsan, bedeninde bir değişim ve rahatlama hissediyorsan herşey yolunda demektir.

Tartıda kilo vermiş olma sebebin de bu değil mi zaten? Kendini daha iyi hissetmek ve sağlıklı olma. Belki de bir incelme yaşamak, fit bir görünümde olmak. Ama bunu zaten sağladıysan tartının sana kaç gösterdiğinin ne önemi var ki:)

Bu hafta tartıda -5 kg çıktığını düşün. Ama gün içinde sürekli aç hissediyorsun, kendini çok mutsuz hissediyorsun, aslında çok da sağlıklı beslenmedin, hareket de etmedin ve şişkinlik hissediyorsun. Ve tartıda -5 kg çıkmış olmana rağmen bedenen senden 10 kilo fazla biri gibi görünüyorsun. İstediğin şey bu mu? Yoksa…

Bu haftada +1 kg çıkmışsın. Bu hafta kendini aşırı iyi hissediyorsun, hiç aç kalmadın, besin gruplarını dengeli şekilde tükettin, sevdiğin sporu da sana zevk verecek şekilde yaptın, beden ölçülerinde daralma var, yemek istediğin herseyi de yedin…

Senin tercihin hangisi? Tartıda görmek istediğin sonucu orda görmeden de yaşamışsın. NE MUTLU SANA

DİYET AKADEMİ/DİYETİSYEN SENEM DURAN

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Senem Duran Arşivi
SON YAZILAR