Rasim Atalay

Rasim Atalay

Konya’nın geleceğine uzanan cadde

Konya’nın geleceğine uzanan cadde


Konya’yı güzelleştirecek, şehrimize değer katacak, şehri geleceğe taşıyacak, her türlü çalışmayı takdir ile karşılar, tebrik eder, destekleriz…


Açık söylemek gerekirse bazı belediye hizmetleri vardır ki, sadece günü kurtarmayı amaç edinir. Uzun vadeli değildir… O anı, o haftayı yahut o ayı besleyecek şekildedir. Sonrası için yeni bir şeyler üretmek gerekir.


Sosyal ve kültürel faaliyetlerin tamamını buna örnek gösterebiliriz. Faaliyetlerin üretim süreci zor, organizasyon aşaması meşakkatli ama tüketimi çok hızlıdır. Günü ve zamanı geldiğinde yapılır ve biter…


Bazı hizmetler de vardır ki kalıcıdır. Şehre atılan birer imzadır. Şehrin bugününü yarınlara taşıyacak türdendir. Fiziki anlamda yapılan hizmetler bu kapsama girer. Doğru zamanda, doğru yerde, doğru hamlelerle fiziki bir yatırım yapılmışsa, bunun karşılığı hem bugünde vardır, hem de uzun yıllar boyunca var olacaktır.


Konya’nın şehiriçi ulaşımdaki yükünü omuzlayan Ahmet Hilmi Nalçacı Caddesi gibi…


İşte tam da anlatmak istediğim bu… Konya’ya zamanında büyük hizmetleri olmuş eski belediye başkanlarından Ahmet Hilmi Nalçacı’nın adını taşıyan cadde, aslında Konya’nın geleceği için ortaya koyulan bir vizyonun ürünü olmuş. Zamanında çok eleştirenler olmuş. Bu kadar büyük bir cadde yapılır mıymış, ne gerek varmış… Bakın şimdi Konya’ya yetmiyor bile… Ama geri dönüşü olmayan bir yatırım, zamanında bunu düşünen başkan, mühendis, mimar her kimse iyi ki de düşünmüş, yapmış ve şehre imzasını atmış…


Yol medeniyettir denir hep… Hakikaten de öyledir. Gidemediğin yer senin değildir. Yol varsa yürünür, gidilir, gelinir… Yolunu yapamadığın yeri sahiplenemezsin, benim desende aidiyetin, iyeliğin eksik kalır.


Bugün de yol medeniyeti üzerine şehrimize kazandırılmış mükemmel bir eserin tam manasıyla işlevsel hale geldiğine tanıklık ediyoruz.


Abdülhamit Han Caddesi’nden bahsediyorum.


Daha geçtiğimiz Cumartesi günü Beyhekim Kavşağı’ndan bu caddeye girip Erenköy Kavşağı’ndan çıktım. Daha da gideri vardı aslında ben gitmedim.


2013 yılında Allah nasip etti, Selçuklu İlçesi Parsana Mahallesi İmran Sokak’tan bir konut satın aldık.


Biz orayı aldığımızda evimizin önünde koyunlar otlar, çobanlar eşekleriyle gezer, bahar mevsiminde kendiliğinden yetişen faydalı bitkileri toplamak için şehrin dört bir yanından insanlar buraya gelirdi.


Aynı yılın sonlarında Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun inşaatı başlamıştı, evimizin balkonuna oturur, uzaktan stadyumun inşaatını izlerdik.


Bahsettiğim, bundan sadece 10 yıl öncesi…


Bir duyum aldık, evimizin önünde büyük bir park yapılacakmış. Yapıldı da… Daha 3-5 yıl öncesine kadar sürüler halinde gelen koyunların otladığı yer, yemyeşil bir park haline geldi. Park olarak da mazisi uzun sürmedi. Bir gün dikilen ağaçların kökünden kazınıp alındığını görünce merak edip belediye çalışanlarına sorduk. Park iptal, buraya geniş bir cadde yapacaklarmış cevabını aldık.


Tabi caddenin buradan nereye uzanacağını kestiremiyor, hele ki Meram Tıp Fakültesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Köyceğiz Kampüsü’nün bulunduğu bölgeye bağlanacağı hayalini bırakın, aklımızın ucundan bile böyle bir ihtimali geçirmiyorduk.


Birinci etabı tamamlandı, dedik ki hem İstanbul Yolu’na hem, Barış Caddesi’ne hem de stadyumun civarına iyi bir alternatif oldu… İkinci etabı da bitti, Özalkent Mahallesi’ne kadar uzanan bir şerit oluşmuştu. Artık, Beyşehir Çevreyolu’na bir alternatif oluştuğu sinyallerini alıyorduk. Tabi bu süreçte caddenin Erenköy Mahallesi üzerinden Meram Tıp Fakültesi’ne kadar uzanacağını da duymuştuk.


Zaman geldi Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile bu yolu ve yapımı devam eden diğer yol yatırımlarını inceledik. O zaman yapılan bu işin ne kadar büyük ve önemli olduğunu daha iyi anladım.


Açık ve net olarak Abdülhamit Han Caddesi’nin Konya’daki Nalçacı Caddesi kadar büyük bir öneme sahip olduğu kanaatim var. Belki bunu bugünden anlamak, tezahür edebilmek mümkün olmayacak. Belki Nalçacı Caddesi için söylenen ‘Bu kadar büyük bir caddeye ne gerek var’ söylemlerinin benzeri eleştiriler burası için de yöneltilecek. Ama öyle inanıyorum ki bu cadde, gelecekte ‘iyi ki yapılmış, yapanlardan, emek harcayanlardan Allar razı olsun’ denilecek bir işlevle varlığını sürdürecek. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın adı da Abdülhamit Han Caddesi ile bir anılacak.


Tabi her güzelin bir kusuru vardır, burada da kusurlar yok değil. Eksikleri de inşallah en kısa sürede tamamlanacaktır diye umut ediyorum. Misal, cadde üzerindeki 3 kavşakta trafik ışıkları var. Bu ışıklar tam manasıyla düzensiz çalışıyor. 60 kilometre hız limiti koyulmuş. Bu limite uyarak gittiğinizde her ışıkta durup beklemek zorunda kalıyorsunuz. Bunun da en kısa sürede çözüleceğini düşünüyorum.


Şehrin en az 50 yıl sonrasını da düşünerek yapılan Abdülhamit Han Caddesi’nin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR