Uğur Özteke

Uğur Özteke

Meram’daki o kafe çok can yakacak

Meram’daki o kafe çok can yakacak

Bu hafta değerli bir abimin sitemi üzerine Meram Yeni Yol üzerinde tartışmaları ile bir anda gündem olup meşhurluğunu koruyan “O” kafe ile ilgili yazdığımız iki satır beni çok yoracak.

Oysa ilk günden bu yana asla o kaldırıma geçmiyordum. O kaldırımda bulunmak şöyle dursun o yana geçmemek adına nasıl da direnmiştim. Pek çok bildiğimizi bilmemezlikten, gördüklerimizi görmemizlikten, duyduklarımızı da duymamazlıktan gelmiştik.

Peki niye?

Çok basit bu iş iki ucu da pisli bir değnek idi.

Sadece Meram için değil, Selçuklu için de Karatay için de aynı iddialar geçerlidir.

Bu konuda kimse kusura bakmasın deve gibiyiz. Deve gibi derken açalım isterseniz. Hani deveye sormuşlar “Boynun niye eğri?” diye o garip de cevabını vermiş “Nerem doğru ki?”…

Ayrıca bu belediyecilik işlerinde, bütün kusur kabahat sadece son 10 yıldır iktidarda olan AK Parti ile de alakalı değil.   

Biz her işimizde siyaset oldukça bu dert böyle geldi böyle de gidecek. Hele hele işin sonunda da bir de para varsa, rant varsa Allah’ın izni ile sizi kimse tutamaz(!)

Tekrar dönelim Meram Yeni Yol’daki o meşhur kafeye.

İki gün öncesine kadar tüm tarafları dinliyor, hatta sade vatandaşın yazdıklarını söylediklerini bile kurbağaları ürkütmeden köşemize taşıyorduk.

Dedik ya taa ki önceki güne kadar. Bu kafe konusunda taraf olan dost isimler ziyaretimize geldiler. Sadece bu kesimi dinlememiştik.

Son derece saygılı, kendini bilen üstelik de ellerinde belgeler ile sadece bizi “bilgilendirmek” istediklerini söylüyorlardı. Söylüyorlardı çünkü bizim de tüm Konya (!) gibi onların safında yer almayacağımızı biliyorlardı. Kendilerine söyledik.

Bir; bu işte kim haklı kim haksız bizi hiç mi hiç ilgilendirmiyordu.

İki; bizde devlet ne derse o olur. Bunu biliyorduk. Belediyeler de artık devlet olduğuna göre her zaman belediyeler haklı çıkacaktı.

Üç, bu dostlarımız diyelim ki yerden göğe kadar yüzde yüz haklılardı. Ama bu işte söylenen bir tek kelime ve suçlama vardı. O tek kelime haklıları bile haksız ediyordu.

………..

Bunları daha net ve açık olarak ifade ettikten sonra bu tarafı dinledik. (İlk defa)

Şunları savunuyorlardı;

Bir, biz bu noktaya gelinceye kadar bütün işlemleri Belediyenin en yetkili isimleri ile bire bir görüşerek yaptık. Evet elimizde kağıda dökülmüş bir şey yok. Ama Belediyenin de yoktu. Ancak sürekli istişareler halinde idik ve görüşlerini alarak bu noktayla kadar gelmiştik.

İki, şu 10 gün öncesine kadar bizim yaptığımızın yanlış olduğuna dair belediyelerimizin de yazılı bir gerekçesi yoktu. Ama ayın 3’ünde, yani bütün işler ayyuka çıktıktan sonra Belediye meclisinde bizim idam sehpasına götürmek isteyenler bir meclis kararı aldılar.

(Bu satırda hem okuyucularımızı hem de konu ile ilgilenenleri bilgilendirmek için Büyükşehir Belediyesi Şehir Estetiği Yönetmeliği 17. Maddesi 4. Fıkrasında belirtilen “bina cephelerine yapılan sundurmalar ile ilgili istisnai durumların belirlenmesi konusundaki kararı paylaşalım.

1- Sundurmalar sadece iskan ruhsatı düzenlenmiş binalarda, kısmi iskan almış ilgili bağımsız bölümlerde ve ticari parsellerde inşa edilmiş tamamı ticari iskanlı olan binaların teras kullanımlı katlarında, bina zemin katındaki veya açığa çıkan en alt bodrum katlarındaki bağımsız bölüm numarası almış lokanta, pastane, kafeterya, simit evi işletmelerinde yapılabilecektir

2- Yapılacak sundurmayla ilgili bağımsız bölümün tavan tabliye üst sınırını aşmayacak, yüksek tavanlı mekanlarda proje bazında uygulama yapılacaktır.

3- Sundurmalar sökülüp takılabilir, üstü açılıp kapanır malzemeden olacak, etrafı tamamen açık olacak veya gölgelik iz düşümünü aşmayacak biçimde 1 m. yükseklikte şeffaf cam veya ahşap çiçeklik ile sınırlandırılabilecektir. Yapılacak cam veya ahşap korkuluk binadan en az 2 m. çekilecektir. Yapılan uygulama binada yapılacak diğer gölgelik uygulamalarına örnek teşkil edecek olup, estetik kurul değerlendirmesinde her gölgeliğin diğerleriyle uyumu (malzeme, renk, yükseklik vb. açıdan) esas alınacaktır.

4- Sundurma uygulaması sadece bina ön ve yan bahçelerde uygulanabilecek, ait olduğu bağımsız bölüm zemin kat net alanının (Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği 16. maddesinin 41. Bendi) % 50’sini geçmeyecek, ön ve yan bahçelerde parsel sınırından asgari 1 metre geri çekilecek ve bina zemin kat cephe sınırından itibaren 7 metreyi geçemeyecektir(bitişik binalarda bitişik parsel tarafından 1 metre çekme şartı yoktur). Konsollu binalarda bu mesafe konsol mesafesi çıkarıldıktan sonra kalan uzunluk olarak hesap edilecektir.

5- Kullanılacak tüm malzemeler Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine ve TSE standartlarına uygun olacaktır.

6- Bina ortak alanlarında yapılacak uygulamalarda sundurmanın düşeyde isabet ettiği tüm bağımsız bölümlerden ve sağındaki solundaki 2’şer bağımsız bölümden (Köşe dükkanlarda her iki eksen için geçerli) muvafakat almak koşuluyla  kat maliklerinin arsa payı ve sayısı itibariyle % 80 ’inden muvafakat alınacaktır. Bu meclis kararı yürürlüğe girdikten sonra sağı ve solundaki dükkanlarda yapılan birden fazla bağımsız bölüm oluşturma tadilat işlemleri bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.

7- İmar planlarında yol, kaldırım, park, umumi otopark vb. kamusal alanlarda yapılacak olan uygulamalar bu meclis kararı kapsamında değerlendirilmeyecektir.

8- Sundurma kullanım ücreti için işletmenin her kuruluş yıl dönümlerinde ödenecek olan sokak rayiç bedeli  x kullanılan alan formülüyle hesaplanan ücret geçerlidir. Sundurma yapılacak alan aynı zamanda otopark alanına da isabet ederse azalan otopark alanı kadar otopark alanı ilave edilecek, edilmediği takdirde (otopark ücretleri hariç) bir defaya mahsus her otopark adedi için (3A sınıfı yapı yaklaşık birim maliyeti x 20) TL ücret tahsil edilecektir.

9- İşletmenin el değiştirmesi ve yeni açılacak işyeri için yapılan işyeri ruhsat talebi 1. maddede belirtilen işletmeler için yapılması durumunda bu maddede belirtilen bütün ücretler tekrar tahsil edilecektir. İlgili müdürlük ücretlerin tahsilatına müteakip işletme ruhsatını düzenlemekle ve bu sürecin takibiyle yükümlüdür. İşletmenin el değiştirmesi ve yeni açılacak işyeri için yapılan işyeri ruhsat talebinde 1. Maddede belirtilen işletmeler için mevcut sundurmayı iptal etmek istemesi durumunda mimari Estetik Kurulun alacakları karar üzerine iptal edilir ve yeniden rapor hazırlanır. Bu süreçten sonra işletme ruhsatına başvurulur.

10- Estetik Kurul yapılacak olan gölgeliğin rengine, şekline, yüksekliğine müdahale edebilir, sokak silüetine ve sosyal hayata etkisini her yönden değerlendirilebilir, olumlu ya da olumsuz görüş verebilir. Bu süreçten sonra sırasıyla gerekli ücretler yatırılır, estetik kurul kararı alınır, yerindeki imalat uygulanır ve işletme başvurusunda bulunulabilir.

11- Başvurular dilekçe ile Mimari Estetik Kuruluna yapılır. Dilekçe ekinde:

a) Belediyenin ön gördüğü zamanda söz konusu ilavenin kendisi tarafından sökülüp kaldırılacağını ve bu durumda her hangi bir ücret veya hak talep etmeyeceğini gösterir noter taahhütnamesi

b)  Binanın değişik açılardan çekilmiş fotoğrafları

c) Yapılacak gölgeliğin binaya entegre edilmiş üç boyutlu fotoğrafları

d) Sokak rayiç bedelini gösterir bina beyanı

e) Mevcut işletmeler için işletme ruhsatı )

……………

Üç; biz bu meclis kararı çıkmadan sadece bulunduğumuz güzergahtaki ve bölgedeki 100 kafe ile aynı durumdayız. Bunların arasında belediyeye ait kafelerde dahil.

(Bu noktada bize onlarca her kafenin yani uygunsuz yasal olmayan kafe görüntülerini gösteriyorlar)

Dört; Biz AK Parti’ye ve hükümetimize zarar vermemek adına kendimizi savunmuyoruz. Dahası gerçekleri bu şekilde kamuoyu ile paylaşmıyoruz, paylaşamıyoruz.

Beş; Belediyenin mahkeme kararına yürütmeyi durdurma kararı alındı.

Altı, Bu iş artık Konya’dan çıktı Ankara’ya ulaştı…

……………….

Şeriatın kestiği parmak acımazmış.

Adalet ne der? Onu bilemeyiz. Ve ne derse de o olur.

Belki o kafe bizim fotoğraf makinelerinin, kameraların önünde kepçelerle yıkılacak. Ama ardından millete iş çıkacak. Malzeme çok. Çünkü bütün kafelerin önüne kepçe gidecek gibi.

Tabii daha yazamadığımız çok detaylı bilgilerde var. İş Ankara’ya kadar gitmiş (tabi ki siyasileri kastediyoruz) her iki tarafta eteğinde ki tüm taşları dökmeye başlamış. Bakalım o taşlar bu şehre nasıl geri dönecek?

Bekleyip göreceğiz.

Bizden söylemesi.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Önemli bir problemde, yetkinizi aştığı halde size danışılıyorsa, kahramanlık yapmayın. Çünkü mutlaka olaya çözüm değil, suçlu aranıyordur.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Merkez Bera Otel’in bulunduğu kavşakta sola dönülmez ve U dönüşü yapılmaz levhaları olduğu halde bu işaretlere uymamayı alışkanlık hale getirmekten vazgeçtiğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR