Rasim Atalay

Rasim Atalay

Neden sessizce açıldı?

Neden sessizce açıldı?

Tarım denilince akla nasıl ki Konya geliyorsa, tarıma ilişkin tüm ulusal ve uluslararası organizasyonlar söz konusu olduğunda da hemen akla gelen şehir Konya’dır

Verimli topraklarından çıkan bereket dolu ürünleriyle Türkiye’nin tarımsal üretiminde başı çeken şehrimiz, başta hububat ürünleri, şeker pancarı, mısır gibi ürünlerde lider konumda yer alırken, son dönemde yaşanan yağ krizi ile çokça dillendirilen ayçiçeğinde de Tekirdağ’ı sürekli taciz ediyor. Hatta dönem dönem ayçiçeği üretiminde de birinci olmayı başarıyor.

Konya, sadece tarımsal ürün üretimiyle değil, tarım teknolojileri ve tarım aletleri üretiminde de kapasitesi itibariyle marka değerini koruyor.

İhracat rakamlarına baktığımız zaman Konya’nın her 3 aylık dönemde ihracatının daha da arttığı ortaya çıkıyor. İhracatımızın önemli bir kalemini de tarım makinaları, tarım aletleri ve tarım teknolojileri grubu oluşturuyor.

Bu da Konya’nın tarımdaki yüksek performansının sadece toprakla sınırlı kalmadığını, tarımın sanayisinde de Konya’nın ne kadar ileri taşındığını gözler önün seriyor.

Toprağın verdiğini akıl ile yoğurup ticari zeka ile harmanlayan birçok firma, markasını bugün Türkiye’nin ve hatta dünyanın dört bir yanına ulaştırabilmeyi başarıyor. Kökeni toprak olan ve işlendikten sonra katma değerli birer ürüne dönüşen yağlık bitkiler konusundaki başarısı ile ZADE grubunu buna örnek olarak gösterebiliriz.

Diğer taraftan tarım alanlarından daha çok verim elde edebilmek için toprağın kalitesi ve su ne kadar başat aktörler olarak görülse de zirai iş ve işlemlerin tamamında kullanılan tarım aletlerinin de kalitesi ve niteliği verimliliğe doğrudan etki ediyor.

Birim alandan daha az enerji tüketerek daha fazla verim alınması için tarım teknolojilerini de iyi değerlendirmek gerekiyor. Geleneksel tarımın yerini de birikimin üzerine konulan bilgili, teknolojik ve ileri tarım uygulamaları alıyor.

Bu aşamada da Konya, ürettiği tarımsal mekanizmalar ile alanında rüştünü ispat etmeyi çoktan başardı. Bugün Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, merkezinin Konya’da olduğu birçok tarım alet ve makinalarını görebilmek mümkün.

Sadece Türkiye değil, kabuğunu kırmış olan pek çok firmamız, markasını dünyanın dört bir yanına taşıyabilmiş durumda.

Ve fuarlar…

Bir işte başarının en önemli sacayaklarından biri de pazarlamadır. Pazarlama için de belli dönemlerde belli fırsatlar sunulur ki fuarlar pazarlamanın en doğru adreslerinden biridir.

Malumunuz olduğu üzere pandemi nedeniyle geçtiğimiz 2 yılda Konya’da tarım fuarı gerçekleştirilememişti. Hem yerli hem de yabancı katılımcı firmaları, yine uluslararası ölçekteki ziyaretçi sayısı ve ticaret hacmi ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük fuar organizasyonları arasına adını altın harflerle yazdıran Konya Tarım Fuarı 2 yıllık aranın ardından kapılarını yeniden araladı.

Şehrimize çok yönlü katkısı bulunan, sadece tarıma ilişkilendirilmiş firmalar ölçeğinde kalmayan, otelinden restoranına, çiçekçisinden hediyelik eşyacısına, promosyoncusundan reklamcısına ve hatta sektörümüz olan medyaya kadar çok geniş bir yelpazede şehir ekonomisine büyük katkısı olan bu fuar, özlenmişliği de içinde barındırıyor; daha açılmadan önce şehre büyük katkılar sunuyordu.

Ancak bu kez alışılmışın dışında bir uygulamaya gidildi.

Fuar, sessiz sedasız açıldı…

Yani bir açılış programı yapılmadı…

Fuarın ilk gününde bir saat dilimi belirlenir, bu saatte şehir protokolünün yanı sıra, tarımın tüm paydaşları ve Ankara’dan gelen ağır misafirler fuarda buluşturulur, açılış seremonisi yapılır, protokol hızlıca stantları ziyaret ederdi…

Aldığımız duyumlara göre yoğunluğa bağlı olarak ve pandeminin izlerinin halen devam ettiği bahane gösterilerek fuar bu yıl bir açılış organizasyonu yapılmadan, kısmen sessizce açılmış oldu.

Gönül isterdi ki, kısa bir süre önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nda yapılan değişiklikle yeni Bakan olan Vahit Kirişci de Türkiye’nin en büyük tarım teknolojileri organizasyonunun açılışında bulunmak üzere Konya’ya gelsin, iki kelam etsin, fuarı gezsin, etkisini hissettirsin…

Böylesi büyük ve şehrimiz açısından önemli olan bu organizasyonun açılmadan açılması şehrimiz adına bir eksiklik olmuş.

Yine de fuarın şehrimiz açısından hayırlı olmasını diliyorum. Umarım uluslararası düzeyde gerçekleştirilen bu organizasyon, ticari bağlantıları da beraberinde getirir ve şehrimizin ekonomisine beklenen ekonomik katkıyı ve etkiyi yapar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR