Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Piyasalar gergin ve endişeli

Piyasalar gergin ve endişeli

Dışarıda FED rahatsızlığı, içeride ise siyasette yaşanan gelişmeler doların ateşini yükseltiyor.

Geçtiğimiz hafta 2,558 seviyelerini test eden dolar/TL hafta sonu Moddy’s beklentileriyle fiyatını 2,600 seviyesinin üstüne attı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moddy’s hafta sonu Türkiye ile ilgili yapacağı değerlendirmeyi yine yapmadı. Bir not değişikliği gelmedi. Bu piyasalar için olumlu bir gelişmeydi. FED’in faiz artırımlarına başlayacak beklentisi piyasaları zaten zirve yaptırmış durumda, piyasaların haziranda faiz artırımı beklediği de bir gerçektir. Bu dolara tüm dünya piyasalarında alım getiriyor.

Geçtiğimiz hafta sonu gelen veriler ABD tarafında çok kötü gelse bile dolara olan ilgi azalmadan devam ediyor.

İçeride ise seçim atmosferine girdik. Piyasalar çok durağan, fakat dolara gelen alımlar hız kesmeden devam ediyor. Yeni tarihi zirveler olan 2,680 seviyelerini gördük. Ekonominin patronu Ali Babacan’ın yeni hükümette olmayacak endişesi de yabancı çıkışlarını tetikliyor. Geçtiğimiz haftaki yazılarımda dolar/TL’de 2,550 seviyeleri alım için fırsat demiştik, hatta 2,500’e doğru bir geri çekilme olursa dolar pozisyonunun tamamı buralardan kapatılmalı diye belirtmiştim. Dolar/TL’de 2,558’leri gördük ve bu seviyelerden tepki geldi. Gözünü yeni zirvelere dikti. 2,500 seviyelerini tekrar test eder mi bunu zaman gösterecek. Ama bugünkü ortamda 2,500’lü seviyeler zor gibi görünüyor. Bu seviyelerin görülebilmesi için FED tarafından faizlerin ötelendiğine dair işaretlere ihtiyaç var.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının da son yaptığı hamleler biraz düşündürücü olduğunu belirtelim. Geçtiğimiz haftalarda TCMB günlük döviz satım ihalelerini dolar/TL 2,550’ye doğru hareketlenince bir anda önce 30 milyon dolara daha sonra ikinci bir duyuruyla 20 milyon dolara düşürdü. Bence erken gelen aceleyle alınmış bir karardı ve öyle de oldu. Piyasaların cevabı gecikmedi. Dolar/TL 2,558 seviyelerinden hızla 2,610 seviyelerine hareketlendi. Merkez tekrar günlük döviz satım miktarını 30 milyon dolar daha artırabileceğini söyledi. Ve son iki günde 60 milyon dolar döviz sattı. Gelen talep ise 94 milyon dolar civarında oluştu.

Yine geçtiğimiz hafta ekonomi bakanımız Sayın Zeybekçi dolar/TL’nin geldiği seviyeler (2,650 iken yaptı bu açıklamayı) makul seviyeler demesi hükümetin ve merkezin kur ile ilgili beklentisinin 2,600-2,700 aralığı gibi görülüyor.

Dolar/TL’deki bu yükseliş sadece bizde değil, dolar global anlamda değer kazanıyor demiştik. Dolar Euro karşısında da son bir haftadır büyük bir atak yapmış durumdadır. Burada sadece TL bir miktar daha fazla ayrıştı, daha fazla değer kaybetti. Güney Afrika Rand’ı, Brezilya Real’i, Çek Kronunda da değer kayıpları gözlemliyoruz ama TL kadar olmadığını da görüyoruz.

Yine geçtiğimiz hafta açıklanan cari açık beklentilerin üzerinde geldi. Petrolün bu kadar düştüğü bir ortamda cari açığı daha fazla vermemiz piyasalar tarafından biraz endişeyle karşılandı.

Şimdi gözler ay sonundaki FED toplantısında ve akabinde açıklanacak tarım dışı istihdam verisi piyasalara yön verecektir.

Borsa İstanbul 81,900 seviyelerinde doların aşırı yükselişinden dolayı Borsa başını kaldırabilmiş değildir. Her 84,000 seviyelerini geçtiğinde satış geldi. 80,000 seviyelerine kadar düştü. Bizim daha önceki yazılarımızı takip eden okuyucularımız hatırlayacaklardır biz borsa için 80,000 ile 84,000 aralığında kalacağını öngörmüştük.

Altındaki hareket hala yukarı yönlü devam ediyor. Altının Ons’u 1200 dolar seviyelerinde, 24 ayar altının gramı 102 TL’den alıcı buluyor. Yine hatırlayacağınız gibi altın ile ilgili net ifadeler kullandık. 82 TL seviyelerinde ısrarla alın diye yazdık ve 95 ila 101 TL seviyelerinde kalıcı olduğunu düşmeyeceğini yazmıştık. Ben altındaki yükselişin kalıcı olduğunu düşünüyorum.  100 TL seviyeleri altının dengelenme seviyeleri olduğunu daha fazla geri çekilme olmayacağını düşünüyorum. Altın için yeni bandın 95 TL aşağıda, yukarıda 110 TL seviyeleri olduğunu bu aralıkta hareket etmesini bekliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR