Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Piyasalar güven istiyor

Piyasalar güven istiyor

Koalisyonda son noktaya gelindi. Bugün ya da yarın net ifadeler duyacak gibiyiz. Piyasaların gözü kulağı da burada, koalisyon kurulacak mı kiminle nasıl, sanki bir bulmaca gibi oldu.

Para piyasaları da bir an önce belirsizliklerin bitmesini bekliyor. Hala piyasalar kendine bir yön çizebilmiş değil, piyasalar da şu ana kadar ki yapılan görüşmelerden umutlu görülüyor. Çünkü hala döviz fiyatlarının içerisinde ve Borsa İstanbul’da koalisyonun kurulamaması fiyatlanmadı. Piyasa hala endişeli olmasına rağmen yine de koalisyon kurulacak beklentisi hâkim. Bunun sonucunu da bugün yarın göreceğiz.

Piyasaların gündeminde yine terör olayları var. Herkes terörün bir an önce bitmesini istiyor. 2015 yılı seçimler, terör olayları ve hükümet kurulamaması ve yeni bir seçim tartışmalarıyla bitti gidiyor. Yabancı yatırım bankaları ve kredi derecelendirme kuruluşları da Türkiye için 2015 yılı büyüme rakamlarını gözden geçirdiklerini raporluyorlar. Ekonomik olarak çok da iyi bir yerde sayılmayız. Bizim için olumlu olan iyi haberler olduğu gibi ihracatımızı baltalayan kötü gelişmelerde yaşanıyor. Terörün yarattığı olumsuz tablo Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler ihracatımızı sekteye uğratan olaylardır. İyi haber ise İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması, petrolde yaşanan düşüş ve turizm sezonunun iyi geçmesi ama şu bir gerçek ki koskoca bir 2015 yılı boşa gidiyor. Dileğim güçlü bir koalisyon kurulması, kurulamaması durumunda tek başına bir partinin iktidarı, bu hem yabancıya güven verir hem de yatırımcıya güven verir. Yaklaşık üç aydır da piyasalarda müthiş bir durgunluk hâkim. Sanayicinin son günlerdeki serzenişleri de bunu gösteriyor.

Bizi yine hafta sonu çok yakından ilgilendiren iki gelişme yaşanacak. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Standard And Poors Cuma günü kredi notumuzla ilgili rapor yayınlayacak, inşallah buradan bir not indirimi gelmez, piyasaların kafası biraz karışık.

Diğer bir gelişme ABD tarafından gelecek Tarım dışı istihdam raporu, bu da gelişmekte olan ülkeleri yakından ilgilendiriyor. Çok iyi gelebilecek bir tarım dışı istihdam, dolara destek vereceğinden gelişmekte olan ülkelerden para çıkışlarını hızlandıracak. Bu gelişme yaşanırsa Dolar/TL’de beklenen ralli hızlanabilir. O zaman da piyasalarda telaffuz edilen 2,850-2,900 bandına daha çabuk ulaşabiliriz.

Ben geçtiğimiz hafta yazmış olduğum yazılarımda da belirttiğim gibi 2,800’lere bu hafta ulaşmayı bekliyoruz diye yazmıştık. Geçtiğimiz hafta sonu Cuma günü 2,794 seviyelerine kadar yükselen dolar/TL kotasyonları daha sonra yerini düşüşe bırakarak haftaya başlarken 2,770-2,780 bandında hareket ediyor.

Koalisyon görüşmelerinin neticelenmesini bekleyen piyasalar gelecek haberlerle 2,800’ün üstüne bir hareket sağlayabilir. Koalisyon kurulacak haberleri görürsek koalisyonda bir anlaşma haberi gelirse dolar/TL’yi 2,720 seviyelerinde de görebiliriz. Onun için bugün yarın gelecek haberler çok önemli. Benim beklentim koalisyon kurulsa bile döviz fiyatlarındaki oynaklık devam edecek. Çünkü dışarıda FED faktörü var. FED’in Eylülde faiz artırımına başlayacak olması önümüzdeki günlerde dolar endeksinde 100 seviyesinin üstüne çıkabilir.  Bu da şu anlama geliyor, dolar rallisi başladı. Tüm para birimlerine karşı değerlenme süreci başladı demektir.

Altın ile ilgili değişen bir şey yok.97 TL seviyelerinde hareket ediyor. Benim daha önceki yorumlarımda belirtmiş olduğum gibi altın fiyatlarında daha fazla düşüş beklemiyorum. Hatta ve hatta yukarı doğru buradan bulacağı destekle hareket edebilir. 105 -110 TL seviyelerini yakında görebiliriz. Borsa İstanbul’da ise 78,000 seviyeleri test ediliyor. Daha önce yazdığım gibi 77,000 ve 73,000-71,000 seviyeler sırasıyla test edilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR