Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Piyasaları FED endişelendiriyor

Piyasaları FED endişelendiriyor

Önceki gün 2014 yılı büyüme rakamları açıklandı. 2014 son çeyreğinde Türkiye 2,9 büyüdü, 2014 yılı nette ise Türkiye 2,6 büyümüş oldu. Türkiye’de 2014 yılında % 2 civarında büyüme bekleniyordu, beklentilerin üzerinde büyümüş oldu.

Dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiği bu ortamda yüzde 2,6 büyüme iyi bir rakam olarak görülebilir. Fakat geçtiğimiz yıllardaki büyüme oranları ile karşılaştırıldığın da çok düşük bir büyüme olduğunu görüyoruz. Bence bundan sonraki süreç çok daha önemli hale geldi. 2015-2016 yılı her açıdan daha zor bir yıl olacak gibi görünüyor. Dünyada büyüme rakamları düşük durumda, ABD tarafından gelen veriler çok çok iyi, faiz artırımları kapıda Ortadoğu kaynayan bir kazan Euro bölgesi krizden çıkabilmek için para basıyor. Yunanistan’ı kaybetmek üzere, Rusya’ya uygulanan ambargolar nedeniyle Ruble krizi içerisinde ekonomik bunalım yaşıyor. Genele bakacak olursak görüntü tüm dünyada hiç de hoş değildir. Bu gelişmeler ışığında ülkelerde çok da iyi büyüme rakamları beklenmemelidir. Ben onun için diyorum ki 2015 ve 2016 yılı çok zor bir yıl olacak.

Dışarıda beklenen gelişmeler FED’den faiz artırımlarının ne zaman başlayacağıdır. Avrupa merkez bankası parasal genişlemeye başladı. Deyim yerindeyse para basıyor. İçeride ise piyasalar tamam seçimlere odaklanmış, piyasalar durgun döviz fiyatlarının dalgalanması da işin çabasıdır. Dolar/TL aşağıda 2,585, yukarıda 2,650 aralığında hareket ediyor. Geçen hafta dolar/TL 2,600’ün altına gelince tekrar yükselecek dolar alın demiştim. Gazetem Pusula’da okuyucularımıza ilk sayfadan haber yaparak yayınlamıştı. Bir kez daha haklı çıkmanın gururunu yaşıyorum. Dolar/TL 2,620 civarında, Euro/TL’de 2,820 seviyelerinde hareket ediyor.

Piyasalar gelecek haber ve verilere göre hareket edecektir. Özellikle FED’den gelecek haberler piyasalar tarafından dikkatle izlenmektedir. İçeride ise daha sakin bir hava var. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan olumsuz siyasi hava biraz dağılmış durumdadır. Merkez Bankası üzerindeki faiz indir baskısı şimdilik ötelenmiş durumda görülüyor. Geçtiğimiz hafta yapılan merkez bankası toplantısında faizlerde bir indirime gidilmedi ve altı çizilerek dışarıdaki olumsuz havaya vurgu yapılarak faiz indiriminden kaçınıldı.

Nisan ayı içerisinde yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplantısı daha çok önemli bir hal aldı. Ben faiz indirimi beklemiyorum. FED’in faiz artırımlarına başlayacak olması merkez bankasını faiz indirmekten alıkoyacaktır. Bu konjöktürde faiz indirimi demek döviz fiyatlarını tetiklemek olacaktır. Merkezin bu riski alabileceğini düşünmüyorum. Borsa İstanbul ise 82,000 seviyelerinde 84,000 seviyeleri test ediliyor. Fakat orada kalıcı olunamıyor. Borsada yabancı çıkışları var çıkışlar devam ederse 80000 seviyelerinin altı test edilebilir. Altın daha önceki ifade ettiğim gibi 95 ile 100 TL seviyeleri arasında kalmaya devam ediyor. Ben altında düşüş beklemiyorum. En iyi geleceği seviyelerin 92 TL seviyeleri olabileceğini düşünüyorum. Dolar/TL yükseldikçe altının gramı da yükselmeye devam edecektir.  Bu günlerdeki olumlu hava devam ederse dolar/TL  2,550 seviyelerini  test edecektir. Dolar/TL 2,540 ve 2,550 seviyelerine gelirse bunu da alım fırsatı olacağını unutmayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR