Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Piyasaların tadı yok

Piyasaların tadı yok

Piyasaların tadı tuzu yok. Gergin ve endişeli bir piyasa var. Doların ne olacağı ile ilgili tartışmalar, gündemimizden düşmeyen faizlerle ilgili gerginlikler devam ediyor.

Para piyasaları son bir aydır siyasetin gölgesinde kalmışa benziyor. Faizlerin düşmesi gerektiği ile ilgili açıklamalar biraz daha arttı. Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı’nı sık sık eleştirmesi, buna birde Ekonominin patronu Sayın Ali Babacan’ı eklemesi piyasalarda endişeyle izleniyor. Cumhurbaşkanımızın son eleştirileri bir hayli sert de olunca Dolar/TL ve Euro/TL’de yeni rekorlar görmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta 2,437 seviyesine kadar düşen dolar/TL fiyatı piyasaları bir miktar rahatlatmış bizim daha önce hedef olarak düşündüğümüz 2,380-2,400 bandına adım adım geri gelmekteydi. Dışarıda zaten doların güçlü hegemonyası devam ediyor. Fakat Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının bir gün önce yapmış olduğu gösterge faizinde 0,25 bandın üst tarafında 50 baz puan  faiz indirmesini sert bir şekilde eleştiren Cumhurbaşkanımız faizlerin yüksekliğinden yine şikayet etti ve bu faiz indiriminin yetersizliğinden bahsetti. Daha fazla faiz indirimi beklediğini tekrarladı. Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçinin de faizlerin daha fazla indirilmesi gerektiği yönündeki açıklamalar Dolar/TL’yi 2,500 seviyelerinin üzerine atıverdi. Son günlerdeki Merkez Bankasının üzerindeki baskı giderek artmaya başladı. Bu da beraberinde piyasalarda Merkez Bankası Başkanı istifa etti mi? Edecek mi? Sorularını beraberinde getirdi. Son bir haftaya Merkez Bankası Başkanının ve Ekonominin patronu Sayın Ali Babacan’ın istifa söylentileri ile geçirdik. Gündem siyaset olunca da döviz fiyatları yukarılardan inmez oldu. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımız hem Ali Babacan ile hem de Erdem Başçı ile görüşeceğini söyledi. Piyasaların gözü bu toplantıda buradan gelecek mesajlarda piyasaların rengini belli edecek. Eğer ki devletin zirvesinden olumlu mesajlar gelirse özellikle bu toplantı sonrası piyasalarda bir miktar da olsa rahatlama olacaktır. Dolar/TL’de ve Euro/TL’de geri çekilmeler görebiliriz. Aksi bir durumda ise piyasaların zaten endişeli olduğu bir durumda dolarda yeni rekorlar gecikmeyecektir. Özellikle bir istifa olursa olma ihtimali de var piyasalarda yeni dalgalanmalar olacaktır.

Para piyasaları gelen veri ve haberlere göre yön bulur. Fakat bizde son 20 gündür maalesef verilerle değil merkez bankası üzerinden yapılan faiz indir baskıları sonucu olmuştur.  Cumhurbaşkanımızın dediği gibi faizlerde gerçekten yüksektir. Cumhurbaşkanımız burada çok haklıdır. Piyasalar özellikle de faiz lobisi faizlerin düşmemesi adına ellerindeki bütün enstrümanları kullanmaktadır.  Böyle olunca da dövizde yeni rekorlar, borsada satışları görmekteyiz.

Dışarıda ise yine ABD tarafından gelen veriler gündem oluşturmaya devam ediyor. ABD tarafından gelen her iyi veri sonrası dolar tüm para birimleri karşısında değerlenmeye devam ediyor. Öncelikli olarak da gelişmekte olan bizim gibi ülkelerin para birimleri daha fazla değer kaybediyor. ABD tarafından her gelen iyi veri sonrası piyasalar FED’in faiz artırımlarına yakın olduğu ile ilgili yorumlar yapmaktadır. Bu da dolara olan ilgiyi bir kat daha artırıyor.

BİST’de ise 84,000 puan seviyesinde bir hareket devam ediyor. Geçtiğimiz ay yaptığım bir yorumda BİST için 90,000 seviyesini görebiliriz, fakat orada kalıcı olamayız demiştim. Sizin de gördüğünüz gibi 90,000 seviyesini gören BİST endeksi tekrar 84,000 seviyesine düştü. Benim BİST ile ilgili beklentim 80,000 ile 85,000 seviyesinde kalmasıdır.

Altın fiyatlarında ise son yazdığım yorumda Altının 100 TL seviyesinde denge arayışı içerisinde olduğunu belirtmiştim. Geçen hafta 95 TL seviyelerine düştükten sonra yeniden şimdilerde 98-100 TL seviyesindedir. Altında artık büyük düşüşler beklemiyorum. Altın yerini koruyacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR