Ahmet Çapanoğlu

Ahmet Çapanoğlu

Ramazan gelir

Ramazan gelir

Öyle bir gelir ki, belli bölümlerinde iftara kadar helal olan yemek ve içmekle alakalı hiçbir şeye dokunamadan, karşında duran bir bardak çaya ve suya dokunamazken, sana bayram sevincini yaşatmak için iftar yaptırmaya gelir.

Ramazan gelir; bezmi elest te verilen söze, ahde vefaya, sözünde durmayı öğretmek için gelir.

Ramazan gelir; insanlığını yaşamak, insani kâmil olmak ve insanı olgunlaştırmak için gelir. Kalbin katılığından ılıman bir iklimin yüreği yumuşatması için gelir.

Ramazan gelir; hamdlerin yerine ulaşması için dilini terbiyeye, gönlünü terbiyeye ve fikrini terbiyelendirip imanının tazelenmesi için gelir.

Ramazan ölmeden önce ölmek için gelir. Nefsi terbiye etmek, nefs ile meydan muharebesi için gelir.

Ramazan; dinginlik ve manevi havayı yaşamak, muhasebe ve tefekküre daldırmak için gelir.

Ramazan aç kalmak, aç bırakmak için değil, edebi öğretmek, helallere bile sınır koyarak Allah’ın rızasını kazanmak, görevini sevgiyle yerine getirmenin mutluluğunu yaşamayı öğretmek için gelir.

Günler geçer, oruçlar tutulur, hak edene de etmeyene de bayram ettirmeye, ödüllendirmeye gelir.

İnsanı terbiye etmek, katılaşıp donan kalpleri ısıtıp eritmek, ihtiras ve azgınlığa gem vurmak için gelir.

Kararan kalplere ışık olmak, merhamet olmak, uzaklaşmayı unutup yakınlaşmaya, sevgisizliği unutup AŞK için gelir.

Sahte, gelip geçici aşkları öldürüp gerçek aşka yol almayı ve gerçek aşkı bulmamıza yardımcı olmak için gelir.

Sana her şeyi veren Rabbine, senin için helallerden bile vazgeçtim diyebilmeyi öğretmek için gelir.

Gücüm her şeye yeter demeyi bırakıp, sahurla iftar arasında bile bir şey yiyemeyeceğini, güç sahibinin kim olduğunu hatırlatmak için gelir.

Aç bırakmak için değil, nefsi terbiye edip şeytanı kahretmek için gelir.

Ramazan; Müslüman’ın Müslüman üzerinde ki haklarını hatırlatmak için gelir.

On bir ayda ezanı beklemeyen kalplere, ezanı duymayan kulaklara; ezanı hasretle beklemeyi, ezanın önemini ve ezanın bayram sevinci yaşattığını anlatmak için gelir.

Başı rahmet dedik, Allah(cc) ilk geceyle birlikte kullarına rahmet nazarıyla bakıyor, bu ilk gece itibariyle göğün kapıları açılıyor, Allah’ın(cc) rahmeti oluk oluk aktığı zaman, biz de sebeplenen kullardan oluruz inşallah.

 Ortası mağfiret; bu ikinci onda, Cenabı Allah’ı(cc) zikre devam edip Peygamber(sav) efendimizin buyurduğu gibi “Ramazanda Allah'ı(cc) zikreden mağfiret olunur. Ve o ayda Allah'tan(cc) dilekte bulunan kimse de mahrum edilmez.” İnşallah bu on gün affa mazhar olup affımızı aldıktan sonra, son on günde ki cehennem azabından kurtuluş günlerini de Rabbim değerlendirmeyi nasip eder.

Son on günü ise cehennemden kurtuluşa vesiledir. İlk yirmi günde yapılan ibadet sonucunda, bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesini içinde barındıran bu günler ve geceleri tam anlamıyla ifa ederek cehennem ateşinden azad olmuş oluruz.

Rabbim kendisine sabırla şükreden ve ramazanı şerifi tam anlamıyla idrak edip cehennem kapısını kapattığı, sonunda bayram ettirdiği kullarından eylesin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Çapanoğlu Arşivi
SON YAZILAR