Mehmet Akif K.

Mehmet Akif K.

Ray-zaman problemleri

Ray-zaman problemleri

Konya, her yönüyle hızla gelişiyor. Doğal olarak gelişim, istek ve vaatlerinde büyümesine neden oluyor. Daha iki yıl önce yeni tramvayları konuşurken, şimdi herkesin ağzında “Konya Metrosu”.

Halk metro istiyor, siyasiler metro vadediyor.  Peki, bu işin sonu nereye gidiyor?

Metro, diğer bir değişle yeraltı trenleri, giderek gelişen, ekonomisi büyüyen, trafik sirkülasyonu artan şehir Konya’nın ulaşım konusunda ilerde doğabilecek sorunlarına çözüm olma yolunda hızla ilerliyor. Yeni tramvaylarına kavuşan Konya, artık metro istiyor, siyasiler de metro vadediyor. Konyalı ve Konya’da yaşayanlar artık zamanla yarışıyor ve daha hızlı ulaşım için yerin altına girmeyi göze alıyor.

Konya’nın yıllardır raylı sistemdeki başlıca sorunu olan “zaman” kavramı metro ile çözülmeyi bekliyor. Ortada çözümü bekleyen bir denklem var ve denklemi çözmek için sürekli bilinmeyenler denkleme dahil ediliyor. Çözümün süreci giderek uzuyor.

Demem o ki, Konyalı ulaşmak istediği yere hızlı ulaşmayı istiyor. Merkezden kampüse yeni tramvayların karşılıklı koltuklarında 45-50 dakika bakışarak gitmek istemiyor. Yeni alınan tramvayların “konfor ve modern görünüm” konularında getirdiği çözümü, “zaman” konusunda da getirmesini istiyor. Kısaca, Konyalı metro yapılana kadar oyalanmak istemiyor.

Metro yapılsın. Yapılmasın demiyorum. Ama bugün metro için kazma vurulsa tahminime göre en azından 7-8 yıl sürecek bir projeye başlanmış olunacak. Yerin altında tarihi bir yapıya rastlansa, artık kaç yıla biter bilemem.

Yeni alınan tramvaylar Konya’nın modern ve gelişen bir şehir olduğunu gösterdi. Vitrini güzelleştirdi. Ama sorunların en büyüğü olan “zaman” kavramına çözüm olamadı.

Soruyorum sizlere; yolcu potansiyeli az olan durakları birleştirerek durak sayısını azaltmak ve tramvayların trafik ışıklarında durmaması için uzaktan kumandalı sinyalizasyon sistemi oluşturmak çok mu zor?

Durak sayısını azaltmak, tramvayların ray sistemlerinde güçlendirmelere giderek tramvay hızını artırmak ve gereksiz trafik ışıklarında tramvayı bekletmeden trafikte raylı ulaşıma öncelik vermek Konya ulaşımının “zaman problemi”ne geçici de olsa çözüm olacaktır.

Önce toprağın üstünü halledelim, sonra altına geçeriz.

Allah çarşınıza pazar versin. Selametle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Mehmet Akif K. Arşivi
SON YAZILAR