Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

SEÇİM OLA HAYROLA

SEÇİM OLA HAYROLA

Seçim beklentisi piyasalarda iyice kendini hissettirmeye başladı. Piyasalar durgun ve isteksiz belirsizliğin geçmesini bekliyor.

    Ardı ardına iki seçim piyasalara ağır geldi. Artık herkes seçimler ne olacak tek başına iktidar çıkacak mı yoksa yine koalisyon mu olacak? Liderler yine birbirlerini suçlayacak hükümet kurulamayacak mı? Endişeleri yaşanmaya başladı. Bu belirsizlikte insanlar kabuklarına çekildi ve beklemeye başladı. Daha önceki yazılarımda koskoca bir 2015 yılını kaybettik demiştim. 2016 için ümitli olduğumu da belirtmiştim, 2016 ile ilgili hala ümitliyim. 2016 yılı ülkemizin atılım yılı olacak, burada önemli olan güçlü bir hükümet oluşması, güçlü bir hükümet oluşursa güçlü güvenilirde bir piyasa oluşacaktır. Yabancı yatırımcı güven endişesi duymadan çok rahatlıkla ülkemize yatırıma gelecektir. Benim beklentim budur. 2016 yılını daha pozitif geçireceğiz. Tabii ki piyasalarda belirleyici olan sadece içerideki gelişmeler değil dışarıdaki FED faktörü FED dün gece saat 21,00 sıralarında faiz artırımı ile ilgili kararı verdi. Piyasalar FED’den bu ayda faiz artırımı beklemiyor. Piyasaların beklentisi FED’in faizlerde hiçbir değişikliğe gitmeyeceği fakat bir sonraki Aralık ayı toplantısında faiz artışı olup olmayacağı ile ilgili ipuçlarını vereceğine inanıyor. FED Aralık ayı içindeki toplantıda faizlerde bir artırıma gideceği sinyalini verirse ki büyük bir kesimin beklentisi bu dolardaki yükseliş yeniden başlayacaktır. Uluslararası piyasalarda başta Euro olmak üzere dolar tüm para birimlerine karşı yükselişe tekrar geçecektir.

     FED eninde sonunda faiz artırımlarına başlayacak. FED’in faiz artırımlarına başlaması ile birlikte Euro/Dolar paritesinde dolar lehine hızlı bir değerlenme göreceğiz. Euro’daki kan kaybı daha da hızlanacaktır. Zaten Avrupa Merkez Bankası ECB geçtiğimiz haftaki toplantısında Aralık ayında tekrar parasal genişlemede bulunabileceklerini belirtti. ECB Başkanı Draghi’nin bu açıklamaları sonrası biz Euro’da değer kaybını hemen gördük. Uluslararası piyasalarda Euro/Dolar paritesi 1,14’lü seviyelerden 1,10’lu seviyelere sert bir şekilde düştü. Euro/TL pariseti ise 3,420 seviyelerinden 3,160 seviyelerine kadar geri geldi. Bunun üstüne FED’den faiz artırımları gelmesi Euro/Dolar paritesini 1,05 seviyelerine kadar düşürecektir.

     Borsa İstanbul ise bizim beklentilerimize paralel olarak 80,000 seviyesine kadar yükseldi. Hatta 81,400 seviyeleri test edildi. Fakat buralarda kalamayacağını belirtmiştim. Tekrar satışların artacağını da yazmıştım. Bunun sebepleri de vardı. Hem siyasi ortamın iyi olmaması, artan terör olayları ve bununla birlikte sınırımıza yapılan ihlaller, Suriye’de yaşanan gelişmeler, piyasaların tam olarak oturmaması asıl sebepleridir. Bunlar ne zaman ki siyasi ortam güven verici bir hal alır terör olayları ve Suriye’de yaşanan gelişmeler durulur içeride de piyasalara bir güven gelecektir. Şimdi seçimlere 3 gün kaldı. Piyasalar daha sakin bir şekilde seçimlerin geçmesini bekleyecektir. Seçimlerden çıkacak sonuçtan umut beklemektedir.

    Seçimlerden sonra piyasaları çok daha rahat yorumlayacağız. Seçim sonuçlarına göre piyasalar kendine yeni bir yön çizecek. Çıkacak sonuçlarda piyasalar üzerinde o kadar etkili olacaktır. Güçlü oluşacak bir hükümet hem piyasalara güven verecek hem de ekonomik anlamda iyi adımlar atacaktır.

    Altın beklentilerimizin hiç dışına çıkmadı. Altın fiyatları artık düşmez derken bazıları 79-80 TL seviyelerine düşeceğini söyledi. Biz de 101 TL’nin altında bir altın fiyatı artık çok zor dedik ve hepimizin gördüğü gibi altın 107-109 aralığına demir attı. Yaklaşık 4-5 aydır bu seviyelerini koruyor. Altın güçlü seyrini devam ettireceğine inanıyorum.    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR