Selçuk Karaman

Selçuk Karaman

Sınav Kaygısı Kadere Dönüşmesin

Sınav Kaygısı Kadere Dönüşmesin

Uzmanların sık sık bahsettiği ancak bir türlü teşhis ve tedavi konusunda başarılı olamadıkları ve çocuğun gelecekte başarısı için son derece önemli olan "Sınav Kaygısı" konusunun önemine dikkat çekmek istiyorum.

Bakıyorsunuz öğrenci derslerde çok başarılı, yapılan deneme ve testlerde üst sıralarda yer alıyor. Bakıyorsunuz seçme sınavlarında durumlar vahim, başarısızlık hat safhada. Aile şaşkın ve endişeli, öğrenci üzgün…

Öğrenci ve aileler üzerinde duygusal çöküşlere sebep olan bu olumsuz durumların tek sebebi “Sınav kaygısı” sorunudur.

Bu başarısızlıkta öğrencinin uzaktan yakından hiç bir suç ve günahı yoktur. Beyin hücrelerinin birbirleriyle etkileşimleri sonucu öğrenme ya da düşünme faaliyetleri gerçekleşir. Ancak beyin hücresi kaygı, endişe ve korku esnasında kendisine zarar gelebileceğini düşünerek ani doğal refleksle koruma pozisyonunu alır ve asla diğer beyin hücreleriyle etkileşimde bulunmaz. Ta ki korku, endişe ve kaygı sorunlarının geçtiğine kanaat getirinceye kadar.

resim-001.jpg

Peki bu sınav kaygısı ne zaman ve nasıl oluşur?

Sınav kaygısı beyin gelişiminin büyük oranda tamamlandığı yaş sınırı olan 12 yaş öncesi oluşur. Özellikle ilkokul çağında verilen yoğun ödevlerle özgüven kaybı, sınıf içinde yapılan test ve deneme sınavlarında oluşacak sıralamalarda arkalarda kalıp öğretmen ve ailesine mahcup olma, azar işitme gibi duygu endişeleri, arkadaşlarının dalga geçme korkusu gibi birçok olumsuz dönütler bu öğrencinin bilinçaltına olumsuz davranışlar olarak yerleşir. 12 yaş öncesi bilinçaltına yerleşen bu korku, endişeler silinmez ise ergenlik yaşından sonra değiştirilemeyen ve kadere dönüşen kalıcı davranışlara sebep olur.

12 yaş öncesi yukarıda bahsettiğimiz olumsuz davranışlardan uzak durulması halinde sınav kaygısı sorunu ile karşılaşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Bu nedenle 12 yaş öncesi verilen ödev, test, deneme sınavları son derece sakıncalıdır. Faydadan çok büyük zararlar getirir.

Ergenlik öncesi beyin çimentodur. Her şekle, her kalıba sokulabilir. Üzerine her türlü yazı yazılabilir ya da silinebilir. Ergenlik sonrası beyin artık betondur. Ne şeklini, ne kalıbını değiştirebilir ne de üzerine yazdığınız yazıları silebilirsiniz.

Sınav kaygısı sorunu ergenlik öncesi bilinçaltından ya telkinlerle ya da sağ beynin yardımlaşma yeteneği kullanılarak silinebilir. Aksi halde ergenlik sonrası artık yapacak çok fazla bir şey kalmamıştır.

Ergenlik sınır yaş olarak kabul edilen 12 yaş öncesi bir çocuğun kaderini değiştirmek anne, baba, öğretmen ve çevre şartlarının elindedir. 12 yaş sonrası kaderi değiştirmek ise sadece Allah'ın inisiyatifindedir

Sağlıcakla kalın efendim…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Selçuk Karaman Arşivi
SON YAZILAR