Rasim Atalay

Rasim Atalay

Uğur Başkan 5 yılda ne yaptı?

Uğur Başkan 5 yılda ne yaptı?

Seçime gidilen süreçte mevcut belediye başkanları düzenledikleri programlarla geride kalan 5 yıllık zaman dilimi içerisinde kendi görev alanlarında şehre neler kazandırdıklarını, neleri projelendirdiklerini ve geleceğe dönük olarak neleri planladıklarını tek tek anlatıyor.

Daha önce Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, ardından da Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, kendi ilçelerinin sınırlarında 5 yıllık dönemde ne yaptıklarını, nasıl bir performans ortaya koyduklarını tek tek açıklamıştı.

Önceki akşam da Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın misafiriydik… Selçuklu Kongre Merkezi hınca hınç doluydu program için… Başkan Altay, 5 yılın Z raporunu sunacağı programa tüm Konya’yı çağırmış desek yeri var…

Sadece merkez değil, Büyükşehir’in görev alanı Konya’nın tamamı olduğu için merkez dışında kalan 28 ilçenin de tamamından katılım vardı.

Başkan Altay, yaklaşık bir saat süren sunumuna geride kalan 5 yıllık zaman dilimi içerisinde neleri yaptıklarını, iğneden ipliğe her şeyiyle anlattı.

Tabir yerindeyse çıkınındakileri döktü…

Ve yine tabir yerindeyse rapor verdi…

Yetkiyi aldığı Konya’ya yetkileri dahilinde neler yaptığına dair her şeyi konu başlıklarıyla birlikte kalem kalem anlattı…

5 yılda Konya’ya toplam güncel rakamlarla değeri 52 milyar 842 milyon TL olan yatırım kazandırılıp, hizmet yapılmış.

Başkan Altay, sunumunda dikkat çeken rakamlar da paylaştı. 2019’daki asgari ücretle toplu ulaşım için ne kadar bilet alınabileceğinin 2024 yılındaki asgari ücretle ne kadar alınabileceğine ilişkin mukayese bunlardan biriydi.

BELEDİYEDE PARANIN ALIM GÜCÜ ARTMIŞ

Asgari ücretin 2020 TL olduğu 2019 yılında tam bilet fiyatı 2,10 TL’ymiş. Bu fiyatla asgari ücretli 962 tam biniş yapabiliyormuş. Asgari ücretin 17 bin TL olduğu 2024 yılında ise tam bilet ücreti 8,50 TL olurken, bu rakamla 2000 defa toplu ulaşıma biniş yapılabiliyor. Şehrimizde öğrenciler, öğrenci kimlik kartları ile beyan ettikleri toplu ulaşımdan 4 lira gibi cüzi bir bedelle faydalanabiliyor.

Su fiyatları ile ilgili de bir mukayese yaptı Başkan Altay… 2019 yılında 2020 TL olan asgari ücretle 440 metreküp su alınabilirken, asgari ücretin 17 bin TL’ye çıktığı 2024 yılında bir asgari ücretli 826 metreküp su alabiliyormuş. Yani burada da vatandaşın çıkarı korunmuş, ulaşım ve suda paranın alım gücü artmış.

BU İŞLER YAPILSIN, KONYA’DA

ULAŞIM PROBLEMİ KALMAZ

Geçmiş dönemde yapılanlarla birlikte yeni döneme ilişkin yapılacaklara da değindi Başkan Altay… İçlerinde en dikkat çekicisi hiç şüphesiz ki toplu ulaşım ağını daha geniş bir alana yayacak olan çalışmalardı…

Şehir genelindeki karayolu taşıtlarının oluşturduğu trafik yoğunluğundan hemen herkes şikayetçi. Geniş bir yüzölçümüne sahip olan Konya’da merkezin dışında ikamet edip merkeze gelmek durumunda kalanlar çoğunlukla özel araçlarını kullandığı için trafikte günün özellikle belirli saatlerinde büyük bir keşmekeş yaşanabiliyor.

Bunun çözümü aslında belliydi… Lastik tekerlekli taşıtların yerini demir tekerlekli taşıtların alması…

Konuşmalarını baştan sona pürdikkat dinlediğim Başkan Altay’ın yeni döneme ilişkin en dikkat çekici ve şehrin en çok ihtiyaç duyduğu konu başlığı da tam olarak buydu.

Mevcutta bulunan, Selçuk Üniversitesi’nden Konya Adliyesi’ne kadar uzanan tramvay hattı için önce Şehir Hastanesi’ne kadar, ardından da yeni kurulmakta olan Sanayi Sitesi’ne kadar uzanacak bir raylı sistem hattı için kollar çoktan sıvanmış.

Yine fizibilite çalışmaları tamamlanıp projelendirilme aşamasında olan önemli bir güzergah da Barış Caddesi tramvay hattı… Fırat Caddesi’nden başlayıp, Beyhekim Devlet Hastanesi’nin önünden aşağı inerek, yanlış görmediysem Abdülhamit Han Caddesi’nin başladığı noktadan Barış Caddesi’ne bağlanan tramvay hattı, Kent plaza yakınlarında tamamlanmış oluyor. Bu hat tamamlandığında emin olun mevcut tramvay hattından daha çok yük çekecektir.

Şehrimiz için hayırlı olanı dileyelim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR