Yusuf Alpaslan Özdemir

Yusuf Alpaslan Özdemir

Yazmak

Yazmak

Birçoğumuz yazmayı zor görür yahut ne yazacağımızı bilemediğimizden bu soylu meziyetten kendimizi alıkoyarız. İyi yazmanın temelinin her zaman okumak olduğu şiarını da hatırlayarak bu konudaki bir kitabı hatırlatmak istiyorum, Timaş Yayınlarından çıkan iki ciltlik “Yazarın Odası”ndan…

Dünyanın en prestijli edebiyat dergilerinden The Paris Review'da yayımlanan önemli yazarların röportajlarından oluşan kitapta edebiyat dünyasının gizli kalmış, bilinmeyen sırları okurlarla buluşturulmuştu. Bu önemli yazarların edebî tavırları, hayat görüşleri, yazma alışkanlıkları, çevreleri, eserleri ve edebiyata dair görüşleri okuma ve yazma heveslilerine ışık tutmuştu. Jorge Luis Borges, Truman Capote, Ernest Hemingway, Stephen King, Gabriel Garcia Marquez, Rebecca West, William Faulkner, Graham Greene ve T.S. Eliot gibi kalbur üstü yazarların eşliğinde okuru büyülü bir yazma serüvenine çıkaran kitabın önsözünü Nobelli yazarımız Orhan Pamuk kaleme almıştı hatırlayacaktır kitabı okuyanlar. Bu iki kitap hakkında daha evvel bir değerlendirme yazısı kaleme almış, "Sahip olabileceğiniz en kapsamlı ve ihtişamlı röportaj projesi" diye nitelendirilen ‘Yazarın Odası’nı okurlarıma önermiştim. Yazarın Odası 1 ve 2 seçkilerinin ardından Timaş bu kez ‘Yazarın Yol Haritası’yla arz-ı endam etti. Bu yılın başında basılan bu kitapla da çağdaş dünya edebiyatının önemli isimlerinin yazma eylemiyle ve edebiyatla şekillenen dünyalarına konuk oluyoruz. Kitaptaki derleme tematik başlıklandırmalarda Italo Calvino, Ursula K. Le Guin, Jorge Luis Borges, Simone de Beauvoir, Carlos Fuentes, Julian Barnes, Elena Ferrante gibi pek çok yazar; yazmaya nasıl başladıklarına, çalışma alışkanlıklarına, kullandığı yöntemlere, editörler, okurlar ve yazarlarla ilişkisine ve farklı yazın türlerine yaklaşımlarına dair düşüncelerini okurlarla paylaşıyor. “Yazarın Yol Haritası” teknik meselelerden politikanın edebiyattaki rolüne, yazarlar arası arkadaşlıklardan ideal okur tanımlamasına kadar pek çok meseleyi masaya yatırıyor. Yazar adayları, yazma eylemine meraklı okurlar ve tüm edebiyatseverler için ilham verici bir başucu kitabı ve edebiyat şöleni olan Yazarın Yol Haritası’nın ön sözünde Nicole Rudick şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Okur, ‘Yazarın Yol Haritası’nın amacı ne?’ diye sorabilir. […] Bir okur yazarların eserlerine nasıl isim bulduğunu, eserlerini nasıl düzelttiğini ya da yazamadıklarında ne yaptıklarını öğrenmek isterse, çok zor bir işe girişmesi gerekir. Bu kitap, tüm bu soruları ve daha fazlasını temalarına uygun başlıklara ayırıp her türlü yazarın görüşlerinden, gözlemlerinden ve tavsiyelerinden örnekleri bir araya getiriyor.” Kitap kamuoyunda gerçekten büyük bir ilgiyle karşılandı, çok beğenildi. Bazı değerlendirmeleri aktarmayı faydalı buluyorum: “Gizli cevherlerle dolu, edebiyata dair muhteşem bir derleme.” –Guardian, “Yazarlar nasıl çalışıyor ve edebiyat nasıl hâlâ var olmaya devam ediyor diye merak edenler için vazgeçilmez bir kaynak.” –Daily Telegraph, “Bu röportajlar, edebiyatla ilgilenen her okur ve yazarın vazgeçilmezi olacak. İlham verici...” –Times Literary Supplement vd.

Kitapta yazarların hangi minvalde sorulara cevap verdiklerini bilmek ‘Yazarın Yol Haritası’nın kalibresi hakkında iyi bir fikir verecektir. Soruların hepsini almama yazımın sınırları elverişli değil ama en can alıcı bulduklarımı aktarmam da fikir verecektir: “Her zaman bir okur muydunuz?, Ne zaman yazmaya başladınız?, Neden ve nasıl yazıyorsunuz?, İdeal okurunuz kim?, Eleştirmenler hakkında ne hissediyorsunuz?, Her zaman en baştan mı başlıyorsunuz?, Tekniğinizi nasıl anlatırdınız?, İyi bir diyalog yazmanın sırrı ne?, Hiç yazar tıkanması yaşıyor musunuz?, Diğer yazarlarla arkadaş mısınız?, Ekonomik güvence bir avantaj mı?, Yeni başlayan yazarlara ne demek istersiniz?, Eserlerinizin gelecekte okunacağını düşünüyor musunuz?” Yazımın sonuna geldiğim halde kitabın ancak çevresinde dolaşabildik. Her bir soru, her bir konu ilgi çekici ve üzerinde düşünmeye ziyadesiyle değer. (12.04.2023)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Alpaslan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR