Bahri Kılınçel

Bahri Kılınçel

AĞUSTOS AYI TÜRKLERİN ZAFER AYIDIR

AĞUSTOS AYI TÜRKLERİN ZAFER AYIDIR

Ağustos ayının sarı sıcakları başladığında hep zaferlerimizi hatırlatır bizlere, ülke toprakları uğruna savaştığımız, şehitler verip, gazilerimizi bağrımıza bastığımız ayımızdır ağustos ayı. Türkler için en önemli ölüm kalım savaşı verdiğimiz aydır ağustos. Ağustos ayında kazandığımız  şanlı Türk tarihi zaferlerinden bazıları.

26 Ağustos 1071        Malazgirt Zaferi

21 Ağustos 1473        Otlukbeli Zaferi

23 Ağustos 1514        Çaldıran Zaferi

24  Ağustos 1516       Mercidabık Zaferi

29 Ağustos 1521        Belgrad’ın Fethi

29 Ağustos 1526        Mohaç Zaferi

01 Ağustos 1571        Kıbrıs’ın Fethi

05 Ağustos 1919        Erzurum Kongresi

10 Ağustos 1920        Sevr  Antlaşmasının imzalanması

19  Ağustos 1920       Sevr antlaşmasını imzalayanların hain ilan edilmesi

23 Ağustos 1921        Sakarya Meydan Savaşı’nın Başlaması

26-30 Ağustos 1922   Büyük Taarruz.

Büyük Türk komutanı ALPARSLAN’ın Türklere Anadolu’yu hediye ettiği on asırdır Hıristiyan dünyası Türklere düşman olmuş ve Türkleri Anadolu’dan atıp  tekrar Orta Asya’ya göndermek için savaşmaya devam etmişlerdir. Tarihin en ilginç rastlantısı ise Malazgirt Savaşı ile Büyük Taarruz’un aynı gün yani 26 Ağustos’ta başlamasıdır. Anadolu’da durum ise Gazi Mustafa Kemal’in dediği gibi, “cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmişti. Millet fakru zaruret içinde harap ve bitap düşmüş…”

İşte Ulu Önder Atatürk, bu konuda şunları söyler, “30 Ağustos Savaşı, Türk tarihinin en önemli bir dönüm noktasını teşkil eder. Milli tarihimiz çok büyük ve çok parlak zaferlerle doludur. Fakat Türk Milleti’nin burada kazandığı zafer yalnız bizim değil cihan tarihinde de yeni cereyanlar veren kesin sonuçlu bir zafer hatırlamıyorum. Hiç şüphe etmemelidir ki; yeni Türk devletinin, genç Türk cumhuriyetinin temeli bu zaferle atılmıştır.

Bizlere bu vatanı yurt yapan başta büyük Türk komutanı Alparslan olmak üzere Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi bir kere daha saygıyla anıyoruz. “Ne mutlu Türk’üm diyene.”      

(devam edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bahri Kılınçel Arşivi
SON YAZILAR