Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Alper Kış ve Haydi Bismillah

Alper Kış ve Haydi Bismillah

Alper Kış çalışkan bir isim. Özellikle son yıllarda Selçuklu Belediyesi’nin büyük organizasyonlarının arkasında onun imzasından bahsetmek mümkün. Mevlana Kültür merkezinde düzenlenen Kutlu Doğum etkinliklerinde enfes sahneleri onun penceresinden izledik.

Selçuklu Belediyesi’nin yaptırdığı Necip Fazıl, Mehmet Akif gibi kimi şiir yapımlarında da onun emeğinin olduğunu duymuştum. Birkaç kez de yine Selçuklu ortamında fikirlerini dinlemiştim.

Zamanının büyük bölümü bu işlerden kaynaklı olarak Konya’da geçiyor. O da bir Konyalı sayılır bu bağlamda.

 

Bu aralar organizatör yapısından öte sanatçı kimliği ile ön planda Alper Kış. Onu köşemize taşımamızın sebebi bayram boyunca her ortamda tartışma konusu olan AK Parti’nin yeni seçim şarkısı “Haydi Bismillah”ın yasaklanması. Bu sözlerin yazarı Sevgili Alper Kış yine son dönemde Başbakan Davutoğlu’na yönelik beğenilen şarkılar yapmıştı. “Haydi Bismillah” bunun zirvesi oldu. Çok sevildi.

 

Ancak müzik duyulur duyulmaz CHP'li vekil Mahmut Tanal, Ak Parti seçim müziğindeki "Bismillah"a; "Besmele, dini kavramdır, seçimde kullanılamaz."gerekçesiyle itiraz etmişti. CHP'li vekilin itirazı üzerine YSK, "Besmele’nin seçimde kullanılamayacağına" karar vermiş. Sonuçta, CHP eliyle seçimlerde Besmele’yi kullanmak yasak haline geldi.

 

Seçim müziği çok fazla polemik malzemesi yapıldı. Haydi Bismillah dini öğe olarak sayılabilir evet, buna itirazımız yok. Ama genel pencereden bakarsanız bu şarkıya yasak koymak anlamsız hale geliyor. Yani şarkının tüm sözlerine bakmak gerekiyor. Hem Besmele dini öge olmasının yanı sıra bizim kültürümüzün bir parçası değil mi? Dini duyarlılığı olsun olmasın herkesin diline pelesenk değil midir Besmele? Her hayrın başı değil midir?

Hala yasakların bizim toplumumuzda kitleleri bir araya topladığını anlamıyor kurumlar. Tabi bu kozu ele vermemek için bu ve benzeri 80 dönemi yasalarını da değiştirmek gerekiyor. Mesela CHP’den “Fatiha’lı” bir başlangıç ilahisi duysaydık güzel olmaz mıydı?

Gerçi YSK alışkın bu işlere. Geçmişte AK Parti’nin yaptırdığı Kuran’lı, bayraklı, ezanlı çalışmaları da yasaklamıştı. Varsın yasaklasın…

 

Yeri gelmişken değinmeden geçmeyeceğim. Ezgi, şarkı ilahi, şiir kavramları birbirine girdi günümüz müziğinde. Eski anlayışımızda gerçekten de dini motifleri şarkı, Türkü gibi unsurlarda kullanmak hoş karşılanmazdı. Bayram muhabbetlerinde eski amcalardan ‘Besmele’den şarkı olmaz, günah günah!” cümlelerini de duymadık değil. Hatta bir ozanın günah olmayacağını bilsem şu sazıma besmele okuturum sözü de hatırlatıldı ortamlarda. Ama dediğimiz gibi bu kavramlar eskisi kadar keskin çizgilerle ayrılmıyor. Bu bağlamda belki bu sözlere şarkı demek bile yanlış. Seçim müziği ya da ezgisi demek belki daha doğru. Zira sözler bu havada yazılmış.

 

Bu yasağı tasvip etmek mümkün değil elbette. Bizde Alper Kış’ın bu güzel sözleriyle son verelim yazımıza…

 

Aşk ile çıktık yola

Yenilendik tazelendik

Sevdalıyız bu vatana

Haydi Bismillah

Söylenecek sözümüz var

Yürünecek yolumuz var

Hep beraber yürüyelim

Haydi Bismillah

Her bir karış toprağında

Baştan başa izimiz var

Umudumuz yarınlara

Haydi Bismillah...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR