Senem Duran

Senem Duran

Bağışıklığa Popüler Diyet İhaneti!

Bağışıklığa Popüler Diyet İhaneti!

Sen de artan vücut ağırlığına hızlı çözüm arayışına girip dönemin popüler diyetlerine başvuranlardan mısın? Son 5 yıldır kaç tanesini denedin? Atkins, Ketojenik, Taş Devri, Paleo, Kan Grubu, Aralıklı Oruç, Sıvı Detokslar derken vücudunu yetersiz beslenmeye ne kadar mahkûm bıraktın? Üzgünüm ama uyguladığın bu katı beslenme modelleri, bir inip bir çıkan vücut ağırlığın ile metabolizmana oldukça zarar veriyor ve ne yazık ki etkileri bununla sınırlı kalmıyor. Karbonhidrat ve liften fakir, hayvansal kaynaklı protein ve dolayısıyla yağdan zengin, kimi zaman oldukça düşük kalorili bu diyetler ile COVİD sürecinde en büyükdestekçimiz olan bağışıklığına da ihanet etmiş oldun.

 

İnsanoğlu son 30 yıldır diyet yapıyor ve son 30 yıldır şişmanlıyor! Bu zamana kadar denediğin mucize vadeden yöntemlere inanmaktansa, nelerin değiştiğini

HADİ BİRLİKTE SORGULAYALIM 

 

Son 30 yılda  insanlar daha az uyuyor, daha hızlı yemek yiyor, asansörler ve arabaların kullanımı yüzünden daha az hareket ediyor, daha çok çalışıyor ve her şeyi çok daha hızlı tüketiyor… Değişen bu alışkanlıkların beraberinde de zayıflamak için gördüğü her vaade inanıyor ve uyguluyor.

Bu vaadler listesi daha da uzayabilecek kadar çok iken artan obezite sorunu bir şeylerin yanlış olduğunun en iyi kanıtı! Oysaki sağlıklı ve formda bir beden ile ruhta doyumun yolu bir ve tek sağlıklı beslenmekten geçiyor.Her birey kendi bedenini dinlediğinde, ona kulak verdiğinde, iyi beslediğinde karşılığını görebilecek bir sisteme sahip

PEKİ VÜCUDUMUZDA NELER OLUYOR BİR DE ONA BAKALIM?

Özellikle bazal metabolizma hızının altında uygulanan diyetler yetersiz enerji alımının yanı sıra yetersiz makro ve mikro besin ögesi alımına da neden olur. Bu diyetlerde kısıtlanan tahıl, kurubaklagil, sebze ve meyve tüketimi antioksidan ve immunomodulatör etkisi olan A, E, C ve B grubu vitamin yetersizliklerine yol açar. Bu doğrultuda yapılan çalışmalar da yetersiz beslenmeye bağlı azalan bağışıklığın enfeksiyona yatkınlığı ve hastalığı geçirme şiddetini önemli ölçüde arttırdığını göstermektedir. Aynı zamanda bu diyet modellerinde azalan lif ve artan hayvansal kaynaklı protein tüketimi bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde büyük rolü olan bağırsak sağlığını da olumsuz etkileyerek seni enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirmektedir.

 

En popüler metabolik ihanetleri tanıyor musun?

1. AÇ KAL ZAYIFLA!

Metabolizmanı açlıkla terbiye edemezsin. Üstelik aç kalan metabolizma ile yaşamını kaliteli sürdüremezsin! Son 30 yıldır bütün hatalı popüler diyet sistemleri “az yemeni” ve “çok hareket etmeni” söyledi…

DOĞRUSU;

Yeterli miktarda ye, yeterli miktarda hareket et! ve sağlıklı ve dengeli beslenmeye odaklan!

 

2. KARBONHİDRAT TÜKETME ZAYIFLA!

Günlük alman gereken enerjinin %40’ından az karbonhidrat tüketimini öneren bu diyetleri protein diyetlerinden biliyorsun. İnsanoğlunun dünyaya geldikten sonraki ilk ve evrensel besini anne sütünde dahi karbonhidrat varken karbonhidrat tükettirmeyen diyetlerin sürdürülebilirliği mümkün mü sence?

DOĞRUSU;

Yeterli miktarda, kaliteli karbonhidrat kaynaklarını tüket. unutma yetersiz karbonhidrat tüketimi ruhsal ve bedensel depresyon sebebi!

 

3. YAĞSIZ BESLEN ZAYIFLA!

Bütün mesele iyi yağ tüketmekte gizli Çünkü; iyi yağlar pozitif düşünmek, genç kalmak veiştahını kontrol etmek için varlar.

DOĞRUSU;

Hayvansal yağı mümkün olduğunca azalt, bitkisel yağı beslenmene kat!

4. ÖĞÜN ATLA ZAYIFLA!

Metabolizmanı iyi programlamak istiyorsan metabolik saat kurallarını unutmamalısın. DOĞRUSU;

4 saatten uzun süre aç kalmamalı,23.00-05.00 saatleri arasında gıda tüketmemeli, 20 dakikadan kısa sürede yemeklerini bitirmemeli,

2 saatten kısa aralıklarla beslenmemelisin.

İşte bu kadar basit!

5. TARTI ŞİDDETİ İLE ZAYIFLA!

Her gün tartılarak kilo vereceğini düşünüyorsan, bunun böyle olmadığını deneyimlemiş olduğuna eminim. Tartıda her gün iyi bir sonuç görmek seni mutlu etse de bedenini strese sokacağı için bir süre sonra bu mutluluk tartı krizlerine dönüşebilir…

DOĞRUSU;

Haftada 1 GüN Aç Karnına, Herhangi Bir Besin Yemeden Ve İçMeden Tartılmak!

 

6.EN BÜYUÜK METABOLİK İHANET İSE; DÜŞÜK MOTİVASYON!

Unutma diyette mucize değil motivasyon gerek. Üstelik bu motivasyon tıpkı diyetin gibi sana özel, seninle güzel bir motivasyon. Kendine en mutlu olduğun şeyi bulmak için zaman tanı… Bu kimi için alışveriş yapmak, kimi için dans etmek, kimi için
ise yemek yapmaktır. Mucize arama, motivasyonun kaynağını arayarak işe başla! Stresin metabolizmanın en büyük düşmanı olduğunu unutma!Stresi azaltmak için; iyi uyu, lokmalarını iyi çiğne, her besin için şükret, mutlu olduğun şeyleri daha çok yap ve İYİ BESLEN!

SAĞLIKLI VE KALICI ZAYIFLAMAK İÇİN İŞTE SİZE ÖNERİLER

Vücudunuz kendini isterse çevreden gelen risklere karşı koruyabilir. Sağlıklı beslenme, yeterli sıvı alımı, düzenli egzersiz, yeterli uykuya dikkat edin ve önerilen tüm tıbbi check-up ları yaptırın. Genellikle sağlıklı iseniz, vücudunuzun güçlü kendi kendini temizleme sistemi sizi korumak için gerekeni yapacaktır. Dengeli ve sağlıklı beslendiğimizde sistem en güzel şekilde işleyecektir. Siz sağlığınıza ve vücudunuza konsantre olun. Aşağıdaki tavsiyelere uyun.

  • Bazal metabolizma hızının altında diyet listeleri uygulama.
  • Kalorisi düşük, besin değeri ve görüntüsü büyük besinleri keşfederek volümetrik beslen.
  • Tabağını da hayatını da renklendir. Ne kadar renk o kadar sağlık unutma.
  • Mutlaka 3 ana öğün ve 1 ara öğün yemek yemeğe özen gösterin. Yiyecekleri güne belirli oranlarda bölmek, vücut yağının kolay yakılmasını sağlar.
  • Yemeklerinizi yavaş ve dikkatli çiğneyerek yemeğe özen gösterin. Çiğneme ile besinlerin ağızda kalma süresi artar, yavaş yeme ile mideden asitler yavaş salınır ve böylece yediğiniz miktarla doyarsınız.
  • Midenizde doyum hissini duyduğunuzda yemek yemeği durdurun. Aslında en güzel doyum hissi, yemek öncesi bol salata daha sonra küçük porsiyonlar halinde yemek ve son olarak da yine az yağlı salata şeklindeki beslenmeyle olmaktadır.
  • Beslenmenizi planlarken kesinlikle light ürünlerden uzak durun. Bunun yerine sağlıklı pişirme tekniklerini kullanarak yine düşük enerjili besinler hazırlayabilirsiniz. Besinleri buharda, fırında, mikrodalgada veya haşlayarak pişirmeyi tercih edebilirsiniz.
  • Öğünleriniz arası en az 4-5 saat ara bırakın. Yemekleri yerken her iki yiyecek arası 15 dakika zaman bırakın. Örneğin; öğününüzde çorba, ızgara et ve ekmek var. Çorbayı tükettikten sonra 15 dakika bekleyin, sonra et ve ekmeği yemeğe özen gösterin.
  • Mutlaka yaşamınıza her gün en az 30 dakika, en fazla 90 dakika fiziksel aktivite ekleyin. En çok yağ yakıcı fiziksel aktivite açık havada yapılan tempolu yürüyüştür. Gençler ise 10 dakika yürüyüşle başlayıp, 10 dakika koşup sonra yeniden 10 dakika yürüyüşe dönerlerse daha hızlı kilo kaybetme şansları olur.
  • Tabağa konulan yemeği bitirmekle zorunlu olduğunuz fikrinden uzaklaşın. Size yapılan ikramları geri çevirmeyi kabalık saymayın.
  • Günde en az 8-10  su bardağı su için. Diyet kolayı 1 kutu, sodayı 1 şişe, kahveyi 2 fincandan fazla tüketmeyin. Bitkisel çayları günde 5 fincandan fazla tüketmemeye özen gösterin.
  • Selülitlerin Baş Düşmanı Katı Yağlar:Soslu yiyecekler, salamura turşu ve tuzlu yiyecekler, kızartmalar, kremalı hazırlanmış besinler, mayonez, hardal, kahve çeşitleri, soda, gazlı ve karbonatlı içeceklerdir. Selülitleri ise ceviz, badem, kuru kayısı, kuru soğan, bürüksel lahanası, sarımsak, brokoli, karnabahar, armut, kavun, karpuz, greyfurt, limon, portakal, kivi ve mandalina en iyi iyileştirici besinlerdir. Kilo vermek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak, buna ek olarak selülit masajları pürüzsüz cilt için yapılabilecek en önemli unsurlardır.
  • Cilt güzelliğiniz için koyu yeşil yapraklı sebzeler; semizotu, ıspanak, roka, maydanoz, ceviz, badem, yer fıstığı, avokado, kuru siyah çekirdekli üzüm, üzüm ve üzüm suyu, kuru ve taze kırmızı dut, somon balığı, sardalye, hindi eti, şeftali beslenmenizde eksik edilmemesi gereken besinlerdir.
  • Rafine edilmiş, işlenmiş besinleri daha az tercih edin. Kabuklu pirinç, bulgur, tam tahıllı ekmekler gibi daha saf ürünleri daha çok tüketin.
  • Aşırı kafein ve beyaz şeker tüketimine dikkat edin. Ne kadar az tüketirseniz o kadar sağlıklı ve mutlu olursunuz.

UNUTMAYIN !

Beslenmeniz Tıpkı Parmak İziniz Gibi Size Özeldir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Senem Duran Arşivi
SON YAZILAR