Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

“Bisikletle her yere” gidebilir misiniz?

“Bisikletle her yere” gidebilir misiniz?

"Bisikletle Her Yere” slogan ile yapılan Şehir içi Bisiklet turuna davet eden Bisiklet Federasyonu Konya İl Temsilcisi arkadaşımız Tevfik ERDOĞDU sayesinde öğrendim böyle bir kampanyanın varlığını. Daha sonra bir araştırma yaptım ki meğer her tarafta teşvik amaçlı asılı bisiklet afişleri bu kampanya çerçevesinde dağıtılmış ve en son ben duymuşum. Bu ayıpta bana yeter doğrusu.

Trafikte Sorumluluk Hareketi, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda trafikte can güvenliğini artıracak önlemler almak ve toplumda sorumluluk bilincini geliştirmek, bu bağlamda bisiklete binmeyi teşvik etmek amacıyla böyle bir kampanya hayata geçirilmiştir.

Karatay TOKİ Anadolu Lisesi “Trafikte Sorumlu Davranıyorum” ve “Trafik Olimpiyatlarına Katılıyorum” çalışmaları için seçilen 50 pilot okuldan birisi olmuştur Bu proje kapmasında “Bisikletle Her Yere” adı altında bir kampanya düzenlenmiştir.

Konya Karatay TOKİ Anadolu Lisesi tarafından yürütülen ve bir Trafikte Gençlik Hareketi olan Bisikletle Her Yere Kampanyası” 2015 yılı başlarında çeşitli etkinliklerle başlamış ve son etkinliği geçtiğimiz Pazar günü yapılan şehir içi bisiklet turunun yapıldığı “Bisiklet Festivali” olmuştur.

Konya Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Karatay Kaymakamlığı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bisiklet Federasyonu Konya İl Temsilciliği, Konya Bisiklet Sporunu Kalkındırma Derneği ve Basın mensupları ile bisiklet sevenlerin katıldığı turda yine Konya Karatay TOKİ Anadolu Lisesi öğrencileri en başta yer aldılar.

Böyle bir kampanya ile bisiklet sporunu ve trafikte bisikletin önemini kamuoyu gündemine getirdikleri için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

En çokta Türkiye çapında yürütülen bu kampanyada bayrağı taşıyan 50 okuldan biri olma başarısını gösteren Trafik yoğunluğunun azaltılması için bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak, teşvik etmek ve farkındalık oluşturmak amacıya yola çıkan Karatay TOKİ Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerini tebrik ediyor, alkışlıyorum.

Ülkemize, tüm dünya insanlarına ve geleceğe olan sorumluluk duygusu içinde, trafik kültürünü olumlu yönde değiştirme gayretiyle, var gücüyle kanat çırpan kelebekler misali yolu çıkan bisiklet gönüllülerinin çabası umarım bu kez boşa çıkmaz.

Dünyada her gün binlerce insan hayatını kaybettiği trafikte, hepimiz sorumluyuz.  Biliyoruz ki; Güvenli bir trafik için, sağlıklı bir yaşam için, temiz bir çevre için, enerji tasarrufu için, doğal kaynakların korunması için, ekonomik kazanç için, Bisiklet kullanımı en akılcı çözümdür.

Toplu taşıma aracı olarak bisiklet, trafik yoğunluğunun azaltılması, trafik kültürünün gelişimi, hava ve gürültü kirliğini de azaltarak sağlıklı bir çevre oluşturmaya katkı sağlar. Düzenli olarak bisiklet sürmek insanların bağışıklık sistemini güçlendirir; diyabet, kalp, kolesterol, astım, kanser oranlarında düşüş sağlar. Stresi azaltır.

İlimizde Büyükşehir Belediyesi tarafında 240 km güvenli bisiklet yolu yapılmış, 40 noktada 500  adet akıllı bisiklet kullanıma sunulmuş olmasına rağmen günlük bisiklet kullanım oranı çok düşüktür. Bunun yanı sıra, bisiklet yollarına motorlu taşıtların işgal etmesi, yanlış park gibi sorunlar da yaşanmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığının yaptığı bisiklet yolları projesini ve akıllı bisiklet projelerini tüm Türkiye’ye örnek göstermiş ve Belediyelere Bisiklet yolları yapımını teşvik için proje karşılığı hibe desteği sağlamıştır.

Ülke çapında örnek gösterilen bir kentte yaşayan bir vatandaş olarak ne yazık ki Bisikletle her yere gitmemiz mümkün olmadığı gibi bisiklete binme kültürümüz henüz gelişmediğinden şehir içinde bisiklete binmek cesaret istemektedir. Şahsen ben kendimde o cesareti şimdilik göremiyorum

Bu konunun iki tarafı da sorunludur. Var sayalım ki tıpkı pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi (örneğin Hollanda), yollar güvenli ve bisiklet yollarımız sürdürülebilir hale getirildi. Şehir içinde de yeterince bisiklet park yerleri yapıldı. Nitekim Bisiklet yollarının alt yapısının geliştirilmesi konusunda Belediye yetkilileri gayret göstermeye devam etmektedirler.

Ancak bisiklet sürücülerinin de dikkat etmesi gereken bir dizi kural var. İlk başta mevcut trafik kaideleri onlar içinde geçerli. Kırmızı ışıkta durmak, ters yöne girmemek, kask takmadan bisiklete binmemek gerekmez mi? Peki şöyle bir çevrenize bakın buna uyan kaç kişi?

O halde “Bisikletle Her Yere” kampanyası gibi kampanyalara, eğitici faaliyetlere ve uygulamalara daha çok ihtiyacımız olacak. Kim bilir belki trafik sorununun çözümüne yönelik çaba gösteren “Trafik Platformunda” olduğu gibi bir de “Bisiklet Platformu” oluşturulur ve bu konu şehrimizin trafiğinde önemli adımlar atmaya ve bisikletle her yere gitmeye vesile olur inşallah. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRECİ SÖZÜ: Sağlıklı Ve Temiz Bir Çevre İçin Haydi Sen de Bisiklete Bin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR