Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Bozkır “Gün, gün” güzelleşiyor ve yeni hizmetlere kavuşuyor

Bozkır “Gün, gün” güzelleşiyor ve yeni hizmetlere kavuşuyor

TARİHE YOLCULUK (282)

250 bin Bozkırlının Bozkır dışında yaşadığı Bozkır, genç başkan İbrahim Gün ve ekibi sayesinde gün gün, yıl yıl gelişerek yeni hizmetlerin altına atılan imzalarla güzelleşiyor.

Bozkır İlçe Belediye Başkanı İbrahim Gün, gazetecilere ve basın mensubu arkadaşlarımıza, yeni belediyenin konferans salonunda bir sunum yaptıktan sonra dört seneden bu tarafa Bozkır’a yaptığı hizmetler ile icraatlarını yerinde gezdirerek anlattı.  

Sunumuna “Sizler tabi Bozkır’ın aynı zamanda Konya’nın ve Türkiye’nin gözü kulağısınız” şeklinde bize iltifatta bulunarak başlayan Bozkır’ın genç belediye başkanı İbrahim Gün, 1968 Bozkır Hacılar doğumlu olduğunu ve 2014 mahalli seçimlerinde belediye başkanı olarak halkın teveccühüne mazhar olduğunu söyledi.

Bozkır ile bu coğrafyanın taşı kayası çok, toprağı az olan coğrafya olduğunu belirten başkan Gün, Bozkır ve Bozkırlılar ile ilgili şu ifadelere yer verdi: “250 bine yakın Bozkırlı hemşehrimiz Bozkır’ın dışında yaşıyor.  Meram’ın yüzde 25’i Bozkırlılara tekabül ediyor. Kaşınhanı’ndan başlayıp Aymanas’a kadar Bozkırlıyız. Hadim ve Taşkent’i de aldığınız zaman zaten yarısı Bozkırlıdır. Konya’da iş adamlarından on tanesinin adını say deseniz üç tanesi muhakkak Bozkırlıdır. İstanbul, İzmir ve Ankara’da ciddi anlamda ticaret yapan hemşehrilerimiz var. İstanbul’da seyyar satıcıların büyük bölümü Bozkırlıdır. Bozkırlılar Derneği adı altında ayrı ayrı köylerimizin 24’e yakın derneğimiz var. Tek çatı altında toplanan Bozkırlılar Vakfı var. İstanbul’da bir federasyon iki vakıf var. Ramazan ve Kurban Bayramlarında Bozkır’da toplanarak birliktelik oluşturmak adına sosyal olarak tanışma ve kaynaşma yemekleri de verilmektedir. Geçen sene Ramazan bayramının ikinci gününden itibaren 35 bin kişiyi ağırladık. Marketlerde yiyecek içecek kalmadı neredeyse.”

Belediye başkanı seçildiğinden bu tarafa “Bozkır’ın ileri gelenleri ve kaymakamımızla oturarak Bozkır’ın eksiklerini belirledik ve neler yapabilir konusunda istişarelerde bulunduk. Ondan sonra icraat ve hizmet noktasında ilk önce çok amaçlı olarak Kapalı Pazar yeri yaparak işe başladıklarını” belirten başkan Gün, seçim beyannamesinde hangi vaadlerde bulunmuşsa o vaadleri sırasıyla yerine getirmeye gayret ettiklerini de söyledi.

Başkan Gün, icraatlarıyla ilgili olarak özetle şunları dile getirdi: “20 yıldır boş kalan Kapalı Pazar alanımızı Selçuklu Belediyemiz ile birlikte çok amaçlı bir biçimde yaptık ve faaliyete geçirdik. Hafta içi otopark, düğün alanı, etkinlik merkezi gibi faaliyetlerde kullanıyoruz.

Ayrıca Şehir Konağımız, büyükşehir belediyemiz tarafından ilçemize kazandırıldı. Yüzme havuzuyla, kafetaryasıyla, eğitim öğretimiyle ilçemize sosyal hareketlilik kazandırdı.

Bozkır merkezinde sokak sağlıklaştırması gerçekleştirdik. Cumhuriyet, Demirasaf ve Yukarı mahallelerimizde yaptığımız çalışmalarla ilçe merkezi yollarımız çok daha kullanışlı hale geldi.

mesire-yeri.jpg

1870 yılında Bozkır’ın ilk belediye binası olan Tarihi Eski belediye binamızı tescil ettirip restorasyonunu büyükşehir belediyemiz ile birlikte gerçekleştirdik.  Alt katlarında kültür müzesi oluşturmaya çalışıyoruz. Projemizi tamamladık.

13. Yüzyıl eseri olan Selçuklu mirasımız tarihi köprümüzün restorasyonunun karayolları genel müdürlüğümüzle birlikte gerçekleştirdik.

1781 yılında Bozkır’da çıkarılan simli gümüş madeninin işletmecisi olan Mehmet Fazullah Efendi tarafından yaptırılan tarihi Osmanlı çeşmesi, zamanla betonarme binaların arasında kalarak  kaybolmaya yüz tutmuştu. Bu çeşmemizin restoresini yaptık kurtardık, anıt meydanımıza yerleştirdik. Kitabesini makamımda özenle sakladım, şimdi kitabesini de çeşmemizin üzerine yerleştirdik.

İlçe merkezinde 5.4 km sıcak asfalt ve andezit kaldırım uygulamasını büyükşehir belediyemiz ile birlikte yaptık. Önceden ilçe merkezinde kaldırımlarda 2 kişi yan yana zor yürüyordu.

KOMEK ilçemize kazandırdık. Bugün 682 öğrenci KOMEK’te eğitim alıyor. Sosyal Hareketlilik kazandıran diğer bir hizmetimiz de buydu.

Şehit Ömer Halisdemir yürüyüş yolunu Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile birlikte yaptık. Yol, ilçe merkezinin en atıl yoluydu ve burayı canlandırmış olduk. Her gün bu yolumuz dolup taşıyor. Vatandaşlarımız vakit geçiriyor.

İller Bankası ile birlikte belediye binamızı genişlettik. İlçemize modern ve kullanışlı bir belediye binası kazandırdık. Bulunduğumuz yeri de bu projeyle birlikte gerçekleştirdik.”

 

YARIN: Konya’dan Bursa’ya yolculuk ve Yeşil Bursa…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR