Halil Özkan

Halil Özkan

Çağın vebası virüsler

Çağın vebası virüsler

Bilgisayarımızın performansını arttırmak için birçok yöntem vardır.

Bilgisayarınız ister yeni ister eski olsun zaman zaman yavaşlar bu yöntemler hızın artması için yapmamız gereken unsurlardır.

İlk adım ise hard disk temizliğidir. Gereksiz dolu olan hafıza ister istemez tıkanır buda bize yavaşlık olarak yansır. Bilgisayarda diğer elektronik makinalar gibi temizken daha iyi çalışır. Gereksiz dosyaları temizledikten sonra mutlaka disk temizleme komutunu çalıştırmamız gerekir bu komut sayesinde gereksiz dosya artıkları güncelleme artıkları silinir.

Ayrıca bilgisayarınız durup dururken donanımsal bir arıza yoksa yavaşlamışsa tüm ayarlarınızda yapılmışsa bir de virüs programınızı kontrol etmekte fayda vardır. Bu bilgisayar virüsleri sistemleri adeta hantallaştırma konusu da bir usta diye biliriz.

En kolay şekilde boot ya da dosya virüsleri olarak iki temel gruba ayırabiliriz. Bunların yanı sıra virüs özelliklerini tamamen yansıtan ya da benzeyen türlerde vardır.

Boot virüsleri genellikle hard diske bulaşıp sistemi yavaşlatır. Bilgisayarı yeniden başlatsak dahi bu yavaşlık geçmez sistemimiz yavaş yavaş çöker. Çökertme sebebi bilgisayar açık olduğu sürece durmadan çoğalır, artarak sisteme bir asalak gibi kene gibi yapışır format atıp hard diskleri temizlemeden bu beladan kurtulamayız.

Dosya virüsleri ise genelde virüs deyince kafada canlanan virüs şeklidir. Kene gibi programın sonuna kendilerini eklerler sistemimizde herhangi bir programı tıklayınca çalışmaya başlayınca bu dosya virüsleri de çalışır sürekli artarak dağılır sisteme bulaşmaya devam eder. RAM belleğe yerleşirler ve bilgisayar kapatılana kadar bulaşmaya devam ederler. Genelde EXE ve COM uzantılı dosyalara bulaşırlar. Bazıları SYS, OVL ve BIN gibi program kodu dosyalarına da bulaşırlar. Çoğu virüs yalnızca çalıştırılan programlara bulaşır. Diğer zararlı yazılımlar ise;  Trojenler ve bombalar ve keylogger virüsü olarak bilinen bukalemunlardır. Bunların virüs sınıfına girmemesinin sebebi ise bilgisayar açıkken sürekli kendilerini çoğaltmamalarıdır. Bombalar eklenti yazılımı diye biliriz program yazılırken içine eklenir ve kullanıcı bunun farkına bile varmaz. Belli şartlarda zaman zaman sisteme zarar verirler. Truva atları yani trojenler ise bombalara benzeyen özellikleri vardır onlarda virüsler gibi çoğalıp bulaşmazlar ilk çalışmada sisteme zarar veren faaliyetleri vardır bombaların aksine daha yaygın olarak kullanırlar. Diğer virüsler ise spam gibi mesela ağlarda kullanıcı şifrelerini öğrenmek için kullanılır. Tespit ettikleri şifreleri sahiplerine bildirirler. Bunlara "Bukalemun" adı verilir.

Genel olarak, bukalemun, Truva atı ve bombalar bulaşmadıkları için, bunlarla çok daha az karşılaşılır. Bu yüzdende her kullanıcının korkulu rüyası virüslerdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR