Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

Birleşmiş Milletler tarafından dünya üzerinde kuraklık ve çölleşmenin etkilerini azaltmayı amacıyla 17 Haziran 1994'te Paris'te kabul edilen “Uluslararası Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi” nedeniyle her yıl 17 Haziran günü Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü olarak anılmaktadır. Aralık 1996'da yürürlüğe giren sözleşmeye Türkiye dahil taraf ülke sayısı 194'tür.

Sözleşmede ÇÖLLEŞME, kurak, yarı kurak ve yarı nemli alanlarda iklim değişmeleri ve insan aktiviteleri sonucunda oluşan arazi bozunumu olarak tanımlamıştır.

Türkiye, Sözleşmenin IV üncü Eki olan “Kuzey Akdeniz Bölgesel Uygulama Eki”( Türkiye, Arnavutluk, Kıbrıs (Kıbrıs Rum Kesimi), Yunanistan, İsrail, İtalya, Malta, Portekiz, San Marino ve Slovenya.) çalışmalarında aktif olarak yer almaktadır.

Türkiye, aynı zamanda sözleşme karşısında “Gelişmiş ve Çölleşmeden Etkilenen Ülke” konumundadır.  Burada ülkelerin, sadece topraklarının çölleşme ve diğer etkenler nedeniyle tahrip olma düzeylerine göre değil aynı zamanda ekonomik gelişme düzeylerine göre de yükümlülükleri ve çeşitli mekanizmalardan yararlanma olanakları belirlenmektedir

Sözleşmenin 5, 9 ve 10’uncu maddeleri; çölleşmeden etkilenen ülkelerin çölleşmeyle mücadelede ve kuraklığın etkilerini hafifletmek için, sürdürülebilir kalkınma plan ve politikaları çerçevesinde strateji ve önceliklerin belirlendiği uzun dönemli politika ve eylem programlarını hazırlayacakları ve uygulayacakları hükmünü getirmektedir.

Çölleşmeyle Mücadele konusunda Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından takip edilen  “Türkiye Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Eylem Programı” çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu, akademik ve araştırma birimleri, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyet alanlarına giren konuları ilgilendirmekte ve alabilecekleri önlemlere atıfta bulunmaktadır.

2005 yılında yürürlüğe konan Ulusal Eylem Programı’nda, Türkiye’de çölleşmeye neden olan faktörleri belirlemek, çölleşme ve kuraklığın etkilerini önlemek ve/veya azaltmak için gerekli tedbirleri ortaya koymak amacıyla hazırlanmış ve uygulanmaya başlanmıştır. Konunun uzmanlarının belirttiklerine göre; dünyada yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşamı bozunmakta olan arazilere bağlıyken, dünyanın en fakir kesiminin yüzde 42’si çoktan bozunmuş arazilerde yaşıyor. Tarım alanlarının yüzde 52’sinin ise orta veya ileri düzeyde bozunuma uğramış durumda.  Çölleşme, arazi bozunumu ve kuraklık en çok kırsal bölgelerde yaşayanları etkiliyormuş gibi gözükse de bu etkilerin artan gıda fiyatlarındaki artışa bağlı olarak dalga dalga yayılacağı, şehirleri ve burada yaşayan şehirlileri de tehdit edeceği öngörülüyor. Nitekim ülkemizdeki gıda fiyatlarındaki artışın seyir ide bu yöndedir.

Öte yandan Türkiye, tarihinde ilk kez ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na (UNCCD COP12) hazırlanıyor. 12-24 Ekim 2015 ‘te Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek konferansa yüzden fazla ülkenin bakanları ile 5 binden fazla kişinin katılması bekleniyor.

Konferans, dünyanın en hassas ekosistemlerindeki arazi bozulumuna ve buralardaki insanların durumuna dikkati çekmesi bakımından dünya çapında dikkatle takip ediliyor. COP 12 süresince 3 farklı ve birbirine paralel olarak "Yuvarlak Masa Bakanlar Toplantısı" düzenlenecek. Bu toplantılar "iklim değişikliği", "çölleşmenin su ve kuraklıkla olan ilişkisi" ile "arazi bozulumu  ve etkileri" temalarında olacak.

Yuvarlak masa toplantılarından sonra asıl müzakerelerin gerçekleştirileceği "Bakanlar Genel Kurulu Oturumu" icra edilecek ve burada alınacak kararlar, COP Başkanı sıfatıyla Türkiye tarafından 2015 yılının Aralık ayında Paris'te yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi'ne sunulacak.

Görüldüğü üzere kimsenin umurunda olmasa da Dünya’da ve ülkemizde bütün insanlığın geleceğini doğrudan etkileyecek çevresel konularda önemli gelişmeler yaşanmakta ve biz bu gelişmelerden hep sizi haberdar edeceğiz, inşallah. Kalın sağlıcakla

ÇEVRECİ SÖZÜ: “Son ırmak kuruduğunda, son balık tutulduğunda, son ağaç kesildiğinde paranın yenemeyeceğini anlayacaksınız”. (Kızılderili sözü)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR