Uğur Özteke

Uğur Özteke

Esnaf ve tüccara kar ertelemesi yapılamaz mı?

Esnaf ve tüccara kar ertelemesi yapılamaz mı?

Hiç kimse kusura bakmasın yeter artık ben de yoruldum bugün izninizle “kar muhabbeti yok”…

Zaten dün ikindi saatlerinde biz bu satırları yazmaya çalışırken şehir merkezinde kar yağışı olmadığı gibi başta belediyelerimiz olmak üzere şehir insanı “ikinci kar harekatına” daha hazır bir görüntü veriyordu.

O zaman yine sizlerin sesi olmak adına farklı farklı konulara kısa kısa değinelim.

Önce kar; esnafı, tüccarı para ile iş yapan insanları fena dondurmuş durumda. Zaten ortalığın hali malum, piyasalar kar tatili öncesi zaten kendiliğinden derin dondurucuda idi. Kar, don, soğuk işin tuzu biberi olmuştu.

Şu günlerde piyasalarda para pul alavere dalavere yok.

İş dünyası buz tutmuş halde.

Ve SSK yapılandırmaları 31 Aralık 2016’da ilk taksiti ödemek için son gün imiş.

Peki bunu ödeyecek esnaf ve tüccarın çoğu da yapılandırmaya girmiş.

Kar ve soğuk sadece Konya merkezde değil ki. Anadolu’nun nerede ise her tarafında iyi kış var. 15-20 gündür para kazanamayan bu kesim şu iki üç gün için kara kara düşünüyor.

Burada özellikle AK Partili siyasetçilerimizin süratle ve kesin olarak devreye girmeleri gerekiyor. Bu kesim taksitlendirmenin en az bir ay ötelenmesini bekliyor. Mağdur vatandaşlarımız siyasilere adeta yalvarıyor. Bu konuda vekillerimize filan da ulaşılmış. İnşallah bu müjde bugün yarın gelir diye biz de ümit ediyoruz.

KAR VE KIŞ NEDENİ İLE

TOTEMLERİN KALDIRILMASI İÇİN

SÜRE UZATILABİLİR Mİ?

Adana Çevre Yolu üzerinde işyeri bulunan bir abimiz aradı. Büyükşehir Belediyesi’nin haklı ve yasal olarak estetik açıdan aldığı karar gereğince totemleri kaldırmasını kabul ettiklerini ve geçtiğimiz hafta içinde “bir haftada kaldıracağız” diye kağıt imzaladıklarını söyledi. Buraya kadar her şey normal ama abimiz şimdi diyor ki;

“Uğurcum Büyükşehir bu konuda mevcut hava şartları kar ve kıştan bu süreyi biraz uzatabilir mi?. Bize ek süre verebilir mi?

Niye?

Çünkü bu hava şartlarında hurdacı çalışmıyor, işçi bulunmuyor.”…

………

Biz de bu abimizin ricasını dilimiz döndükçe yetkililere iletmek üzere yazıyor ve buradan elçilik görevimizi yapıyoruz. 

Esnaf zaten mağdur.

Bir de parası ile pulu ile yasa dışı bir iş yapmış konumuna düşmese iyi olur diye düşünüyoruz. Çünkü niyet halis ve mantıklı.

ÇATLAK TESTİ

Biz de millet gibi okurumuz gibi dertleri dert edinmeye çalışırken bir dostumuz bize ilaç gibi gelen şu aşağıdaki metni gönderiyordu. Kendisine sizlerin huzurunda teşekkür ederken iki sıkıntı konudan sonra bir güzel paragrafla yazımızı bugünlük noktalayalım istedik.

…………………….

Çin'de bir adam, her gün boynuna dayadığı kalın sopanın iki ucuna astığı testilerle dereden su taşırmış evine. Bu testilerden birinin yan kısmında çatlak varmış...

Diğeri ise hiç kusursuz ve çatlaksızmış ve her seferinde bu kusursuz testi adamın doldurduğu suyun tümünü taşır, ulaştırırmış eve.

Ama her zaman boynunda taşıdığı testilerden çatlak olanı eve yarım; diğeri dolu olarak varırmış iki sene her gün bu şekilde geçmiş.

Adam her iki testiyi suyla doldururmuş ama evine vardığında sadece 1,5 testi su kalırmış.

Tabi ki kusursuz, çatlaksız testi vazifesini mükemmel yaptığı için çok gururlanıyormuş.

Fakat zavallı çatlak olan kusurlu testi, çok utanıyormuş.

Doldurulan suyun sadece yarısını eve ulaştırabildiği için de çok üzülüyormuş. İki yılın sonunda bir gün, görevini yapamadığını düşünen çatlak testi, ırmak kenarında adama şöyle demiş:

"Kendimden utanıyorum. Şu yanımdaki çatlak nedeniyle, sular eve gidene kadar akıp gidiyor.."

Adam gülümseyerek dönmüş testiye;

Göremedin mi? Yolun senin tarafında olan kısmı çiçeklerle dolu.

Fakat kusursuz testinin tarafında hiç yok. Çünkü ben başından beri senin kusurunu, çatlaklığını biliyordum. Senin tarafına çiçek tohumları ektim. Ve her gün o yolda ben su taşırken, sen onları suladın.

2 senedir o güzel çiçekleri toplayıp, masamı süslüyorum. Sen kusursuz olsaydın, o çatlağın olmasaydı evime böyle güzellik ve zarafet veremeyecektim" diye cevap vermiş.

…………….

Aslında hepimiz birer çatlak testiyiz Her birimizin kendine has kusurları vardır. Fakat sahip olduğumuz bu kusurlar ve çatlaklardır hayatlarımızı ilginç yapan, mükafatlandıran, renklendirenlerdir. Etrafımızdaki her kişiyi, oldukları gibi kabullenin.

Onlardaki kusurları değil, içlerindeki güzellikleri görün...

………………

Yıllar önce Dale Carnegie demişti ki:

Herkese portakal gelirken, niye bana ekşi limon geldi?" diyeceğinize, limonunuzla limonata yaparak herkesten farklılığı yaşayın...

……………….

Hz  Mevlana der ki, "Kaderimi ben seçmedim, Rabbim ikram etti Elhamdülillah!”

"İyiyim desem yalan olur, kötüyüm desem inancıma dokunur. En iyisi şükre vurayım dilimi, belki o zaman kalbim kurtulur."

Duam belli, duyan belli, gerisi Takdir-i İlahi... 

Selam ve dua ile...

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

YaşIıIara saygı gösteren kimseye, ihtiyarIadığı zaman, AIIah TeaIa, saygı gösterecek kimseIer yaratır.

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Özel araçlar kar lastiksiz, belediye otobüsleri zincirsiz yola çıkmadıkları zaman daha iyi ADAM oluruz.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR