Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Fed’e Kilitlendik

Fed’e Kilitlendik

    Piyasalarda ipler iyice gerildi. ABD merkez bankası FED’de ipe un seriyor, FED’in faizleri ne zaman artıracağı ile ilgili spekülasyonlar devam ettikçe gelişmekte olan ülkelerden olduğu gibi ülkemizden de para çıkışları devam edecek. Gün içerisinde yerel para birimleri kısa süreli değer kazanımları yaşasa da bunu çok kısa bir sürede geri veriyor. Gün sonunda tüm yerel para birimlerinin yine değer kaybettiğine şahit oluyoruz. Piyasalardaki gündemi belirleyen yine içerideki siyasi tansiyon ve terör,   dışarıdaki FED rüzgârı, bu iki gelişme bizi çok derinden etkiliyor. Haftaya başlarken dolar ve Euro yeni rekorlar kırdı. Dolar/TL 3,070, Euro/TL 3,485 seviyeleriyle yeni rekorları gördü. Borsa İstanbul ise söylediğimiz seviye olan 70,000 seviyelerinde destek bularak buradan topladığı güçle yeniden yükselişe geçmeye çalışıyor. Fakat Borsa için şimdilik yükseliş biraz zor gibi gözüküyor. Borsanın yükselişe geçmesi için biraz zamana ihtiyaç var. Seçimlerden çıkacak sonuçlar Borsa İstanbul’a yön verecek.

     Önceki günden beri de döviz fiyatlarında yine bir miktar geri çekilmeler görüyoruz. Dövizdeki geri çekilmenin sebebi FED. Bugünkü toplantıda faizleri artırmayacak beklentisi oluşması. Piyasalar bunu fiyatlamaya başladı ve önceki günden beri KCK’lıların barışa hazırız açıklamaları piyasaları biraz umutlandırdı. Onun ötesinde piyasalardaki gevşemeler şu anda sadece geçici, çünkü FED bugün faizleri artırırsa ve terör tırmanmaya devam ederse döviz fiyatlarındaki bu seviyeleri çok ararız. Şu anda gerçekten piyasaların ne tarafa gideceğini net olarak söylemek çok zor, FED ve içerideki artan terör olayları piyasaların yönünü belirleyecek hep birlikte bekleyip göreceğiz.  

    Çok ilginç açıklamalarda Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’den geldi. Daha önceleri dövizdeki artışlarda kesinlikle dolara müdahale edilmesin ve edilmemeli, dolar önümüzdeki haftalarda yerini bulacak açıklamalarında bulunur ve Merkez Bankası da dövize müdahale etmesin anlamında imalarda bulunurdu. Geçtiğimiz hafta sonu yapmış olduğu açıklamalar bu sefer farklıydı. Dövizdeki artışın fazla olduğunu TL’nin dolara karşı %7 daha fazla değer kaybettiğini önümüzdeki aydan itibaren bu köpüğün gideceğini dolar ve Euro’nun düşeceğini söyledi. Piyasaların kafası iyice karıştı. Bir tarafta FED’in faiz artırımı beklentisiyle ve artan terör olaylarıyla yükselen döviz fiyatları, diğer taraftan bakanımızın dediği gibi dolar ve Euro’nun değer kaybedeceği ve TL’nin değer kazanacağını söylemesi. Şimdi piyasalar sadece izleyerek bekliyor. Hiçbir şey yapmıyor. Yatırımlar askıya alınmış, piyasalarda ticaret durmuş durumda. Herkes seçimlerin hayırlısı ile yapılmasını ve terör olaylarının son bulmasını bekliyor ve bunlar olmadan piyasalara güven gelmiyor. Fakat seçimlerde gelecek güçlü bir hükümetin piyasalara güven vereceğine inanıyorum. O zaman yabancı yatırımcı da kolayca gelecektir. Bu ülkenin potansiyeli de ekonomik gücü de vardır. Önemli olan bunlara güvenli ortamı sağlamak, bunu da yapacak güçlü bir hükümet olacaktır. Daha önceki yazılarımda 2015 yılını kaybettik demiştim. Fakat 2016 yılından çok ümitliyim. Yeniden atağa kalkacak yeni yatırımlarla daha da büyüyen bir Türkiye olacağından kimsenin şüphesi olmasın.

   Altın fiyatları 107 TL seviyelerinde altın ile ilgili daha önceki öngörülerimizde hiçbir değişiklik yok. Yine 105-113 TL bandında kalmaya devam edeceğiz. FED kararından sonra altının da hangi seviyelerde dengeleneceğini göreceğiz. Çünkü piyasalara yön verecek gelişme FED ve içerideki gelişmeler. Her şeyin hayırlısı olması dileğiyle.   

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR