Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

FETO Okulları ve Türkiye Maarif Vakfı

FETO Okulları ve Türkiye Maarif Vakfı

Bilgiyi ve teknolojiyi insanlığın faydasına kullanacak iyi insanlar yetiştirmek için çalışan kurulalı henüz 5 yıl olmasına rağmen 44 ülkede 43 bin öğrenciye eğitim veren, Türkçeyi bilimsel bir şekilde öğreten Türkiye Maarif Vakfı ziyaretimde Başkan Prof. Dr. Birol Akgün ile çalışmalar hakkında bilgiler aldım.

Vakıf, 5 yıldır Türkiye Cumhuriyeti adına yurtdışında örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri yapmakta, sunmuş olduğu kaliteli eğitimle küresel düzeyde rekabet edebilecek, kendi öz değerlerini hazmetmiş, Türkçeyi iyi konuşan, nitelikli ve erdemli bireyler yetiştirmek için çalışmakta. Vakıf ülkemizin 2023 Vizyonuna uygun bir şekilde, “eğitimde, insan kaynaklarında ve finansal yönetimde kaliteyi öne alan” anlayışıyla faaliyetlerine devam ederken 6721 Sayılı Kuruluş Kanunuyla tevdi edilen Türkiye adına yurt dışında eğitim-öğretim kurumları açmak, devralmak ve işletmek görevlerini hakkıyla ifa etmektedir.

Kurulduğu ilk yıl beş ülkede eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Vakıf, bugün 104 ülkeyle resmî temas sağlamış, 52 ülkede temsilcilik ofisleriyle 67 ülkede faaliyetler yürütmekte. Bu 67 ülkenin 44’ünde 357 eğitim kurumuyla okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin her kademesinde eğitim-öğretim hizmeti sunarken, diğer ülkelerde eğitici desteği, barınma ve kültürel etkinlikler gibi faaliyetler gerçekleştirmekte.

Vakfın misyonu, vizyonu ve faaliyetleri esasen Birleşik Milletler’in kuruluş tüzüğünde ifade edilen “tüm dünyada kalıcı barışı korumak” ve BM 2030 Vizyon Belgesinde açıklanan “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kaliteli Eğitim” hedefleriyle son derece uyumlu. Bunlarla birlikte Maarif Eğitim Kurumlarında okuyan her öğrencinin en az B2 seviyesinde Türkçeyi kullanma becerisiyle mezun olmalarını da hedefliyor. Bu hedeflerle kaliteli ve nitelikli eğitim veren Maarif Eğitim Kurumları yerel ve uluslararası bilim ve spor etkinliklerinde de önemli başarılar elde etmekte, bu başarıları ülkelerin hükümetleri ve toplumları tarafından da büyük takdir görmekte.

Başkan Birol Akgün, Maarif ve Vakıf kelimesini çok iyi kavramış. “Maarif bilgi, kültür, eğitim ve hikmet demektir, ancak bugün yeryüzündeki eğitim sistemlerinin temel bir sorunu var. O da dünyanın birçok bölgesinde iyi eğitimler verilmesine rağmen, öğrenilen bilim, teknik, akademik ve sanatsal beceriler, hele şimdilerde dijital kapasite ülkeler ve bütün insanlığın ortak faydasına kullanılamıyor. Dünyadaki adalet, barış, paylaşım sorunları bir türlü giderilemiyor. Bu yönüyle Maarif; bilgi, hüner, teknik ve sanatın insanlığın hayrına kullanılmasını temin eden, insanı doğruya ve hakikate ulaştıran yolu ve anlayışı temsil etmekte. Uluslararası eğitim kurumu olarak Maarif markası, esasen insanlığın büyük ihtiyacından doğmuştur. Çünkü Türkiye tarihi ve medeniyetiyle tam da bunu temsil ediyor” diyor.

Türkiye’miz, her zaman dünyada yanlış giden, açlık, sömürü, gerginlik, adaletsizlik, eğitimsizlik, gıda ve sağlık sorunlarına karşı her alanda insani bir politikayı kendisine esas almıştır. Başta Türk dünyası olmak üzere bu yolda tüm kardeş ve dost ülkelerle birlikte hareket etmek istemekte, son asırda Türk dünyası olarak aramıza birtakım engeller girse bile, bunlar geride kalmaktadır. Maarif Vakfı, esasen bu büyük ihtiyaçtan doğmuş, bundan dolayı da beş yıl gibi kısa bir sürede altı kıtada okul açabilmiştir. “Bugün Vakıf; Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika, Asya ve Avustralya gibi altı kıtada uluslararası geçerlilikte ve kalitede yerel ve genel kabul görmüş müfredatlar ile eğitim işi yürütürken, Türkçeyi de öğretmekte. Dünyanın herhangi bir ülkesindeki Türk, Azerbaycanlı, Kırgız, Özbek, Kazak, Türkmen veya bir Tatar ailenin çocuğunu güven ve huzurla gönderebileceği bir okul aradığında, istiyoruz ki güvenle tercih edecekleri Maarif okulları o ülkede olsun” diyor Başkan Prof. Akgün.

İnsanlar en kıymetli varlıkları olan çocuklarını, evlatlarını gözü kapalı “Bunlar Türkiye’den geldi, zarar gelmez” diyerek FETÖ okullarına göndermişler. Ancak zamanla görüldü ki “Türkçe öğretiyoruz, iyi eğitim veriyoruz” diyerek yola çıkanları, birileri fena halde kullanmış. O zamanlar şükür ki geride kaldı. Şunu da belirteyim ki bizler, Türk dünyasının geçmişe dair bir takım itiraz ve sorgulamalarını, kaygılarını ve eleştirilerini anlıyor ve saygıyla karşılıyoruz”, derken de bir gerçeği vurgulamaktan çekinmiyor.

Şuurlu ve kaliteli bir kadro ile yönetilen Maarif Vakfı ve hizmetleri için daha çok şey söylenir. En büyük hedefi FETO okulları ile mücadele etmek olan Vakıf yöneticilerinin Rabbim yardımcısı olsun.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR