Prof. Dr. Recep Dikici

Prof. Dr. Recep Dikici

Hafız Hasan Hüseyin Varol ve Hayra Hizmet Vakfı

Hafız Hasan Hüseyin Varol ve Hayra Hizmet Vakfı

Konya’nın medâr-ı iftihârı olan merhum Hasan Hüseyin Varol hoca, ilim, irfan ve vakıf adamıdır. Bilhassa kurduğu Hayra Hizmet Vakfı’nda kaleme aldığı yazılı ve sözlü eserler ile birçok kişiye Arapça ve Kur’ân-ı kerîm dersleri okutması takdire şâyândır. Kendisini dini hizmetlere adayan Hasan Hüseyin hoca’yı tanımak ve 30 yılı aşkın bir süre araştırmalar yaptığım kütüphanesinde kendileriyle zaman zaman sohbet etmek nasip oldu. Türkiye’deki tanıdığım iki büyük kıraet âliminden biri, Beyazıt Camii imamı merhum Abdurrahman Gürses, ikincisi ise Kapu Cami imamı Hasan Hüseyin Varol’dur. Çünkü Bingöl İlahiyat Fakültesi’ndeki sempozyumda sunduğum kırâet ilmine dâir bir bildirim sayesinde, kırâet sahasında ciddî çalışmalar ve hizmetlerin çok az miktarda olduğunu fark ettim ve Hasan Hüseyin hoca’nın kadrini bir kez daha anladım.

Selçuk Üniversitesi’nden öğrencim olan Nesibe Yazıcı’nın bana aktardığı şu bilgi, Hasan Hüseyin Hoca’nın ne derece kendisini ilme ve hizmete adadığını açıkça göstermektedir: ”Ortaokulda tashih-i hurûf okuduktan sonra, liseye (imam-hatibe) başladım. Hoca dersi 3’de bitirirdi o zamanlar. Benimse okulum 3’de biterdi. Onun (Hasan Hüseyin Hoca’nın) yanına gidene kadar Hocacihan’dan Mevlâna tarafına, 4 buçuk olurdu. Buna rağmen hergün o saate kadar beni beklerdi. Yaşına rağmen beni okutmadan evine gitmezdi. Her gün beni bir buçuk saat beklerdi.”

Değerlerimizi tek tek kaybediyoruz. Âdetâ Tahir Büyükkörükçü’nün vefatından sonra Konya’da da ikinci bir manevî deprem oldu. İnsanı azîz hatıraları yaşatır. Allahü teâlâ, hocamıza rahmet ve mağfiret eylesin.

Hayra Hizmet Vakfı Kütüphanesi'nin oluşumu ve kitapların ilk olarak biraraya getirilişi 1969 yılı sonlarında başlamıştır. Konya'nın tanınmış hocalarından Kur'an-ı Kerim Muallimi ve Kıraat Üstadı Hafız Hasan Hüseyin Varol'un sahip olduğu, kendi imkanlarıyla oluşturduğu, yaklaşık 3.000 adet eseri, ilmi çalışmalara temel teşkil etmesi ve kendisinden başka kişilerin de istifadesine sunulması maksadıyla bağışlaması, bu kütüphanenin ilk temeli olmuştur. Çoğu ülkelerin kütüphane kataloglarının bilgisayarımda kayıtlı olması bir tarafa, Türkiye, Fransa, Almanya, Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün, Mısır ve Tunus kütüphanelerinde araştırmalar yapan biri olarak, Konya’daki çeşitli sahalara dâir eski ve yen harfli matbu eserleri bünyesinde bulunduran Hayra Hizmet Kütüphanesi’nin muhteşem bir kütüphane olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Hayra Hizmet Vakfı Kütüphanesinin tanınmasında en büyük pay, sahip olduğu 30.000 cildi aşkın temel eserlerden oluşan kitap arşividir. Kütüphane hizmetlerini şu servislerde vermektedir: 1 - Kitap ve Kaynak Eserler Servisi, 2 - Ödünç Kitap Servisi, 3 - Süreli Yayın Servisi, 4 - Bilgisayar Sistemi ve Dijital Arşiv Servisi, 5 - Okuma Salonu ve Kapasitesi.

Diğer taraftan 1975 yılında kurulan Konya Hayra Hizmet Vakfının misyonu ve vizyonu, hayr yapmak, yapılacak hayr işlerine aracı olmak, ihtiyaç sahiplerini, insanları, toplumu, imanlı yetişecek nesilleri gözetmek ve destek olmak, kültürel, sosyal, maddi ve manevi eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmek olup, ilk hareket noktası Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerdir. Nitekim Cenab-ı Hakk, Bakara Suresi 148. Ayet-i Kerime’de “Siz hayr işlerinde yarışın. Nerede olursanız olun sonunda Allah hepinizi bir araya getirir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir” buyurmaktadır. Ayrıca Peygamber Efendimiz(sallallahü aleyhi ve sellem), "Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir” (Tirmizî, İlm, 14.) hadisi şerifinde, hayr işlerinde aracı olmayı, hayr yapan ve yapılan arasında hizmet etmenin de hayr yapan kadar ecir aldığını bizlere ifade etmektedir.

Sosyal yardımlarda bulunan Hayra Hizmet Vakfı, Sosyal yardımlarına aynî ve nakd olarak iki kategoride yapmaktadır. Halen Mustafa Varol, bu vakfın başkanlığını lâyıki veçhile yürütmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Prof. Dr. Recep Dikici Arşivi
SON YAZILAR