Yusuf Alpaslan Özdemir

Yusuf Alpaslan Özdemir

İstanbul’u gezmeve tanıma sanatı

İstanbul’u gezmeve tanıma sanatı

Müstesna ülkemizin nadide şehirlerinden, daha doğru bir ifadeyle dünyanın mücevher şehirlerinden biri olan İstanbul… Her bir köşesinde nice güzellik, gizem ve zarafet barındıran mübarek şehir. Yaşayanların bile tam mânâsıyla her yerini gezemedikleri İstanbul’u bilerek ve önceden sıkı okumalarla gezmek, sihrine açılan kapısından girmek şüphesiz daha isabetli bir seçenek. Bu yolda İstanbul’u bize anlatan, sokak sokak gezdiren rüştünü ispatlamış kitapları doğru seçmek, onların peşine takılmak İstanbul’u keşif yolculuğunda önemli bir adım. Bugünkü yazımı bu konuya, yani İstanbul gezi rehberi olabilecek mühim kitaplardan bir demete ayırdım. Kim bilir bugünlerde yahut yakın zamanda bazılarımızın bir İstanbul seferi olabilir, tatil de yaklaşıyor; çorbada benim de tuzum olur. Buyurun o zaman…

Haldun Hürel’in ‘İstanbul Nasıl Gezilir?”i tam da nokta atışı bir kitap, İstanbul’u yerli yerinde ve programlı gezme adına. İstanbul’un hemen hemen her noktasını karış karış gezen Hürel, bu kitabında iyi bir İstanbul haritası çıkarıyor.

İkinci kitabımız meşhur ve önemli gezi yazarı ve gurme Saffet Emre Tonguç’un Kültür AŞ’den çıkan 656 sayfalık “İstanbul Hakkında Her Şey”. Tonguç, İstanbul’a rehberlik yapan kitabında şehrin saraylarından müzelerine, yalılarından semtlerine kadar her detaya yer veriyor. Tarihi Yarımada, Boğaziçi, İstanbul Kaçamakları gibi bölümleri var. İstanbul’u bu kitapla keşfe çıktığınızda İstanbul’a dair pek çok şey öğreneceksiniz. “Nasıl gidilir, nerede yenir?” gibi soruların cevapları da var. Kitabın Türkçe ve İngilizce edisyonları bulunuyor. 2010 En İyi Turizm Yayını Ödülü aldığını da ekleyeyim.

Seda Domaniç ve Sinan Sökmen’in “Monday to Sunday İstanbul” adlı kitap haftanın yedi farklı günü ve o günlerin farklı zaman dilimleri için gezi fikirleri sunuyor. Bu fikirlere harika fotoğraflar eşlik ediyor. İngilizce bir seyahat kitabı. Kitabın içinde ayrıca şeflerden sanatçılara, editörlerden mimarlara 29 farklı röportaj da var. Her gün, bir bölge ve temaya göre anlatılıyor ve fikirler veriyor. Siz de kitabı incelediğinizde, sevdiğiniz bölge ya da gitmek istediğiniz güne göre keyifle kitabın sayfalarını çevirip, sonrasında keşfe çıkabilirsiniz.

Murat Belge sadece gezi müptelâlarının değil, edebiyat severlerin de yakından bildiği, takip ettiği bir isim. Sinema oyuncusu Hale Soygazi’yle evli olan Murat Belge’nin Bilgi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünde verdiği dersler de fikir dünyamızda unutulmazlar yerini almıştı. İletişim Yayınları arasında çıkan “İstanbul Gezi Rehberi “ adlı kitabında Murat Belge’nin, Sultanahmet ve çevresi, Divanyolu-Aksaray, Vefa-Süleymaniye, Galata-Pera, Boğaziçi, Üsküdar, Kadıköy, Adalar, uzak İstanbul gibi bölümlere ayrılmış. Boğaziçi’nin isim hikayesi ile başlıyor bu bölüm. Sonrasında Avrupa Yakası; Dolmabahçe, Beşiktaş, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Rumelihisarı ve sonrasına kadar uzanıyor. Anadolu Yakası ise Anadolukavağı, Beykoz, Paşabahçe, Kandilli gibi semtlerden Kuzguncuk’a kadar uzanıyor. Her bir semte bir gün ayırmak gerekebilir ama bu kitabın sayfalarında çok güzel bir yolculuğa çıkacağınıza eminim.

İstanbul’u sadece gezme bakımından değil tarihi ve ilginç anekdotlarla anlatan kitaplar da mutlaka listemizde yer almalı.

Kaybolan İstanbul’un gündelik hayatını bütün ayrıntılarıyla anlatan, yazdığı eserlerle bir dönemin geniş panoramasını çizen İstanbul aşığı yazar, karikatürist, gazeteci Sermet Muhtar Alus’un çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış makaleleri toparlanarak oluşturulan kitabı “İstanbul Kazan Ben Kepçe” ve dünyaca ünlü mimarlık tarihçimiz Doğan Kuban’ın “Osmanlı’nın İstanbul’u”, İstanbul’daki Osmanlı mimari mirasını adım adım keşfetmek isteyenler için rehber kitaplar olarak listenin üst basamaklarında olması gereken iki kitap.

Son olarak rahmetli Haluk Dursun’un ‘İstanbul’da Yaşma Sanatı’ da kitaplıkların olmazsa olmazı bir kitap.

İstanbul büyük, gezmekle bitmez; İstanbul hakkında kitaplar çok, sadece adlarını yazmaya dahi sayfalar yetmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Alpaslan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR