Prof. Dr. Recep Dikici

Prof. Dr. Recep Dikici

Suç kimde?

Suç kimde?

Akıl, izân ve vicdân sâhibi olan insanlar, İslâmiyetin terakkî dini olduğunu rahatlıkla anlarlar. Fakat aklî melekesi noksan olanlar veya kasıtlı davrananlar, İslâmiyetin üstünlüğünü anlayamazlar. Akıl ile zekâ farklı olduğu için, nice zekî insan dünya işlerinde son derece başarılı olduğu halde, âhiret işlerinde gâfildirler ve maalesef İslâmiyetin her zaman ilerlemeyi emrettiğini idrâk edecek kapasiteye sâhip değildirler. Şayet hata ve kusur varsa, suç İslâmiyette değil, dînî emirleri yerine getirmeyen, kötü örnek teşkil eden ve tembellik yapan Müslümanlardadır.

Utanmadan ve Allahü teâlâdan korkmadan müslümanlara gerici diyerek iftira atanlar ve bizi İslâmiyet geri bıraktı diyen yerli ve yabancı müfteriler aşağıdaki maddeleri bilselerdi ve kasıtlı olmasalardı, böyle bir bühtanda bulunmazlardı. Bunlar, pâyeli ve pâyesiz câhillerdir. Sözkonusu İslâmiyetin altın kurallarını şöyle sıralayabiliriz:

1.İslâm, birlik ve beraberliği emir edip, tefrikayı yasaklıyor. Kur’ân-ı kerimde, “Topyekün Allah’ın ipine sarılın” (Âl-i İmrân, 103) deniliyor.

2. İslâm şuurlanmayı ve bilgi edinmeyi emir ediyor. Nitekim Kur’ân-ı kerîmde, “Yeryüzünde dolaşın” (Âl-i İmrân, 137) deniliyor.

3. İslâm, ilim öğrenmeyi emir ediyor. Bir hadîs-i şerifte, “İlim öğrenmek, her erkek ve kadın Müslümana farzdır.” deniliyor.

4. İslâm, dünya için çalışmayı emir ediyor. Kur’ân-ı kerimde, “ Onlardan bazıları, Ey Rabbimiz bize dünyada ve âhirette de güzeli nasip eyle” (Bakara, 201) deniliyor.

5. İslâm, istişâreyi emir ediyor. Kur’ân-ı kerimde, “Onların işleri, aralarında müşâvere iledir” (Şurâ, 38) deniliyor.

6. İslâm yol yapmayı emir ediyor. Kur’ân-ı kerimde, “Yeryüzünde yürüyün” (Mülk, 15) deniliyor.

7. İslâm, Müslümanlara sıhhatlerını korumalarını emir ediyor. Nitekim bir hadîs-i şerifte, “İlim dörttür:

1. Dînin muhafazası için fıkıh ilmi,

2. Sıhhatin korunması için tıp ilmi,

3. Lisânın muhafazası için sarf ve nahv ilmi,

4. Vakitlerin bilinmesi için astronomi ilmi.” deniliyor.

8. İslâm, imârı emir ediyor. Kur’ân-ı kerimde, “Allah yeryüzündeki her şeyi sizin için yaratmıştır.” (Bakara, 29) deniliyor.

9. İslâm, nizâmı emir ediyor. Kur’ân-ı kerimde, “Her şey hesaplı, nizamlıdır” (Hicr, 19) deniliyor.

10. İslâm, ekonomide kuvvetli olmayı emir ediyor. Bir hadîs-i şerifte, “Hiç ölmeyecek gibi dünyan için, yarın ölecekmiş gibi de, âhiretin için çalış” deniliyor.

11. İslâm, çok kuvvetli silahlarla mücehhez bir ordu kurmayı emir ediyor. Kur’ân-ı kerimde, “Onlara karşı gücünüzün yettiği kadar kuvvet hazırlayın” (Enfâl, 60) deniliyor.

12. İslâm, kadınların haklarına riâyeti ve ona kıymet vermeyi emir ediyor. Kur’ânda, “Erkeklerin meşrû surette kadınlar üzerinde (hakları) olduğu gibi, kadınların da, onların üzerinde (hakları) vardır” (Bakara, 228) deniliyor.

13. İslâm, temizliği emir ediyor. Bir hadîs-i şerifte, “Temizlik imândandır” deniliyor.

İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin (kuddîse sirruh) buyurduğu üzere, Allahü teâlâ yüksek anlayış nasip eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Recep Dikici Arşivi
SON YAZILAR