Hasan Özdemir

Hasan Özdemir

İnşaata Girmek Tehlikeli Ve Yasaktır!

İnşaata Girmek Tehlikeli Ve Yasaktır!

2005-2011 yılları arasında Türkiye ye ihtiyaçtan çok dövizin girişi ve bu sayede döviz kurlarının yükselmeyip neredeyse sabit kalması ,enflasyonun düşmesi  faizlerinde gerilemesiyle  yatırımcılar için altın yıl olmuştu.

Yine bu dönemde konut alımı zirve yapmıştı.

Bankaların uzun vadeli ve düşük oranlı kredi vermesi konuta talebi artırmıştı.

Bu dönemde konut fiyatları  katlanarak artışa geçti. Az veya çok birikimi olanlar için bile doğru bir yatırım haline gelmişti.

Tabiki ülke ekonomisi açısından imalat sanayisinden ziyade inşaat ekonomisine ağırlık verilmişti buda genel ekonomi açısından olumsuz bu durum olup Cari açığın kapatılmasına etkisi yoktu.

       İNŞAAT SEKTÖRÜ NASIL OLDUDA BU DURUMA GELDİ ?                        

*Çumhurbaşkanlığı  seçimleri, genel seçimler, mahalli idareler Seçimleri, İstanbul büyükşehir belediye başkanlık seçimleri,15 temmuz olayları, Döviz ve altında hareketlenmeler gayrimenkulleri yatırım aracı olmaktan çıkardı. Pandemi sürecide sektörde belirsizlikler oluşturdu,  konut fiatları düşmese bile durgunlaşmaya başladı buda   tükeci ve yatırımcının moralini bozdu ve ilk olarak konut alımları ertelendi.

      2020 İNŞAAT FİRMALARININ SIKINTILARI NELER OLDU?                 

*Döviz ve altın fiatlarının sürekli değişkenlik göstermesi hem yatırımcı hemde konut alıcılarının yatırımlarını altın ve döviz yönünde tercih etmesi sektörü zayıflatan sebeplerden biriydi.

*Faiz oranlarının yüksekliği.

*Bu süreçte kira bedellerinin düşmesi yatırımcının 15 yıl hesabından dolayı özellikle ticari yerlerde düşüşe sebep oldu.

*Malzeme fiyat artışlarında belirsizlikler sürekli zam olayı yapımcı firmaları güç durumda bıraktı ve bunda ister istemez  daire fiyatlarına artış olarak yansıdı.      

*İnşaat malzemelerinin yurtdışına ihracı ve diğer birtakım sorunlardan dolayı özellikle camın tedarik süreçlerinin uzamasıyla buda diğer ürünlerin montaj sürelerini uzattı.

*Demir fiyatları sürekli zam olayı yeni inşaata başlayacak firma sahiplerin işi ertelemesine işe devam edenlerinde işi geciktirmesine sebep oluyor.

*kentsel dönüşüm sıkıntıları, arsa bulma zorluğu halen sektörün önünde bir çıkmaz olarak durmakta.

 

*Zaten var olan  bürokrasi bu dönemde pandemi den dolayı çok artış gösterdi, anlamsız şekilde mesai saati değişiklikleri, özellikle tapu ve belediye de işlemlerinde sıkıntı yarattı.

*Rayiç bedellerinin gerçek bedel üzerinden fatura kesilmesi Tapu harçların yüksek kalmasına sebep oluyor. Tapu  harç oranlarının düşürülmesi gerekir, aksi takdirde konut maliyetini etkileyen sebeplerden olmaya devam edecektir.

*Arsa sahiplerinin yapımcılardan istediği oranlar bugünkü piyasa şartlarında yüksek kalmakta,buda konutların düşük kaliteli malzeme kullanımına sebep olur.

*Belirsizliklerin çözülüp piyasaya Güven ve motivasyon sağlanmalı.

*Pandemiden dolayı psikolojik ve ekonomik sebeplerle konut alımları zayıfladı daha çok ev tadilatlarına ağırlık verildi böylelikle konut alımını ertelendi.

 

 

 

*Yurtdışındaki konut alıcılarına bu yıl az ulaşıldı,bu geliştirilmeli.

*inşaat firmaları Finansal gücüyle ,öz sermayesiyle çalışıp piyasaya güven vermeli.

*Döviz ve yatırım araçlarının artışı yatay seyrine çekilebilmeli.

*Kısmen döviz yükselişlerinde inşaat malzemelerine konan zamların dövizin düşmesinde geri çekilmemesi gözden kaçmıyor.

*Yatırmcı için daire alım şartları oluşunca yapımcı firmalar daire fiyatlarında yüksek artırıma gitmemeli.

*Malzeme satışlarında vade olayları azalması finansal gücü olmayan firmaları zor durumda bırakmakta.

               *                         *                       *                       *

2020 firmaların ekonomik alt yapılarının test edildiği bir yıl oldu. pandemi sürecince atılacak adımlar firmaların toparlanmasını ve 2021 sürecini belirleyecek.

Bu süreç başarılı olursa ekonomik ve sosyal toparlanma 2020 yılını telafi eder.

Güven ve motivasyonun gelmesi  ve yukardaki saydığımız sıkıntılar giderilirse  gayrimenkul her zamanki gibi yatırım aracı olma özelliğini sürdürür.

Aksi takdirde zaten  az üretilen konut maliyetleri ciddi manada artar ve vatandaş ikinci el ev alması bile sorun olur.

Firmalar yüksek maliyetten dolayı konut üretimini durdurur.

150 sanayi kalemi etkilenir ve işsizlik sorun olur, hepimizin için İNŞAATA GİRMEK TEHLİKELİ VE YASAKTIR sözü gerçekleşir.

 

              Sağlıcakla kalın.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR