Şule Akdemir

Şule Akdemir

İnsan Nedir?

İnsan Nedir?

    İnsan nedir sorusuna verilen sayısız cevap vardır. Bu konuda doğru ya da yanlış çok fazla açıklama vardır. "Gerçekten insan nedir?"  Bilimsel metodlar üzerinden  düşünelim.

    Gözle görülemeyecek kadar küçük bir yumurta ile spermi birleşir. Sperm yumurtanın içine girer girmez yumurtanın çevresi bir zarla örtülür. Ve hayat başlar. Bu küçücük hücre önce ikiye, sonra dörde bölünür, bu şekilde bölünme devam eder. Böylece İnsan Şekillenir. Fakat nasıl olur da aynı hücreler bir süre sonra farklılaşıp hem beyni, hem sinir sistemini, hem de sert kemikleri ve kıkırdakları oluşturur.  Bu hücreler nasıl gören, duyan, konuşan ve akleden bir insan oluverir? Kendi varlığının şuuruna varan bir canlıya nasıl dönüşür?

  İki hücrenin bir araya gelip farklı hücrelere dönüşme kararı alamayacağı çok açıktır.  Hücreleri birleştiren, çoğaltan, farklı hücrelere dönüşmesini sağlayan ve  anne rahminde koruyarak büyüten yalnızca Allah'tır. 

De ki: "Onları, ilk defa yaratıp-inşa eden diriltecek. O, her yaratmayı bilir." (Yasin Suresi, 79)

Şüphesiz onu dirilten, ölüleri de elbette dirilticidir. Çünkü O, herşeye güç yetirendir. (Fussilet Suresi, 39)

 
 İşte bu ilk yaratılış ve ilk diriltmedir. Yoktan var olan ve varlığının kaynağını sorgulayan insan Allah'ın bir yaratma sanatı örneğidir.

Peki insan nasıl bir sanat eseridir?
Göz :  Siz bu yazıyı okuyup bitirinceye kadar gözünüzde milyarlarca işlem yapıldı. Sonra gözlerimiz dünyaya açılan pencerelerdir. Bunların korunması ve bakımı çok önemlidir ve özel bir sistemle bu sağlanmaktadır. Bu sistemden biri Göz Kapaklarıdır. Göz kapakları hem göz küresini korur, hem "konjonktiva" ve "kornea"yı belli bir nem oranında tutar.

 Göz kapaklarının iç kısmında bulunan konjonktiva adlı katman damarları, uykuydayken gözler oksijen alamadığı için gözün dış tabakasını besler. Her insanda bulunan ve belki de ilk defa duyduğunuz konjonktiva eğer olmasaydı, insan uyuduğunda kör olarak uyanacaktı. Bu sistemin bu kadar kompleks bir şekilde inşa edilmesi Allah'ın eseridir.

Beyin : Bir başka örneğimiz olan insan Beyinde 2.5 milyon gigabayt hafıza kapasitesi vardır. Bu 300 yıl süren HD filmin kaydedilmesi anlamına gelir. Bilgisayarın keşfedilmesi ve geliştirilmesi için binlerce bilim adamı ve mühendis uzun yıllar çalışmalar yapmıştır. Böyle olmasına rağmen bilgisayar teknolojisi insan beyni yanında ilkel kalmaktadır..

Bu durum İnsan Nedir sorusuna şöyle cevap verir; İnsan, çok üstün bir akla sahip olan Allah'ın  yaratma sanatına bir delildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Şule Akdemir Arşivi
SON YAZILAR