Ahmet Çapanoğlu

Ahmet Çapanoğlu

İNSAN NEYE YOĞUNLAŞIRSA, ONU GÜÇLENDİRİR

İNSAN NEYE YOĞUNLAŞIRSA, ONU GÜÇLENDİRİR

Yaşlı, bilge Cherokee Kızılderili, torununa ders veriyordu.

"İçimde çok şiddetli bir kavga süregidiyor. Bu kavga iki Kurt arasında cereyan ediyor. Bu kurtlardan birisi öfkeyi, ihaneti, hainliği, kıskançlığı, açgözlülüğü, kibiri, hırsı temsil ediyor. Diğeri ise huzuru, ahlakı, umudu, özgürlüğü, sevgiyi, nezaketi, yardımseverliği, hoşgörüyü temsil ediyor. Aynı kavga senin içinde ve diğer insanların içinde her an cereyan ediyor.”

Çocuk bir müddet düşünür ve dedesine sorar:

Hangi kurt bu kavgayı kazanır?”

Yaşlı Cherokee Kızılderili biraz duraklar ve cevaplar:

Beslediğin Kurt!

Hepimizin içinde bu bilgenin bahsettiği kurtlar vardır. Kalbimizin arka sokaklarında bunların mücadeleleri vardır, sonsuza kadar da devam edecektir. Dönemsel olarak biri diğerine galip gelecektir. Biri baskın çıkacak, diğeri alt olacaktır. İkisinin de aynı oranda gitmesi mümkün değildir. Siz hangisine yönelip güçlendirir, beslerseniz, galip gelecek olan da olacaktır. Sizin beslediğiniz ve galip gelmesine katkıda bulunduğunuz hangisiyse, iradenize ve tavırlarınıza hükmedecek olan da o dur. Yani beslediğiniz kurt, sizin hayat tarzınızı ne kadar insanlık erdemine sahip olduğunuzu ve insanlara bakış açınızı gösterir. Aslında ikisi de sizi ele geçirmeye çalışır. Kurdun biri kemirmek, diğeri de insanlık erdemiyle yaraları onarmak için mücadele verir.

Kurt aslında bir tasvirdir. İçinizde ki bu kurtlar iyilik ve kötülüktür. İyilik ve kötülüğün savaşı ve sizin yoğunlaşmanızla galip getirdiğinizdir. Bu iki düşünce gurubu sizin inandıklarınızla beslediğiniz ve yoğunlaştıklarınızın dışa vurumuyla ortaya çıkar. Hayatınız ona göre şekillenir. O yüzden insan, içinde beslediği duyguların dışa yansımasıyla nasıl bir insan karakterinde olduğunu ortaya koyar ki, yönü de ona göre şekillenir. Eğer yönünüzü doğruya, iyiliğe, hoşgörü, güzel ahlak ve toplum huzuruna çevirmek istiyorsanız, içinizde beslediğiniz o kurda yatırım yaparsınız. Aksi halde, egonuz ve kıskançlıklarınız, içinizde ki diğer kurdun galip gelmesini sağlayacaktır ki, o zamanda insanlık adına bir şey veremeyecek, kötülük, huzursuzluk ortaya çıkacak ve insan olma özelliklerinizi kaybedeceksiniz.

Kendinizden haberdar mısınız? Sizin içinizde bu iki kurttan hangisini besleyip galip getirdiğinizden haberiniz var mı? Eğer düşünceleriniz kazanmak üzerine yoğunlaşıyor ve her yolun mubah olduğunu düşünerek birilerinin sırtına basıyor, hak hukuk gözetmeden yaşıyorsanız, siz içinizde aç ve gözü dönmüş kurdu besliyorsunuz demektir. Bu durumda karakteriniz ve eğiliminiz hırsa kibre ve kıskançlığa yönelerek hayata, insanlara negatif bakar ve bulunduğunuz ortama negatif enerji yayarsınız. 

Ama beslendiğiniz kurt, insan olma ve hoşgörü üzerine savaşıyor, sizde onu besliyorsanız, insanlık erdemleri doğrultusunda yaşamanıza yol alırsınız. Bu yol alışla, kırmaz, kırılmaz ve gelişen olaylara hep pozitif bakarsınız, insanlardan yaralanmak yerine yardımlaşmayı ön planda tutar ve hatalara karşı hoşgörülü davranırsınız.

İçinizde beslediğiniz kurdun farkında olun. Eğer onurlu ve insanca bir hayat yaşamak istiyorsanız, bu iki kurttan hangisini beslemeniz gerektiğinizi zaten bilirsiniz. Beslediğiniz kurt, sizi, inancınız ve inançsızlığınız doğrultusunda ya toplumdan kopuk ya da toplumla barışık ve topluma yararlı veya zararlı, mutlu veya mutsuz bir insan haline getirecektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Çapanoğlu Arşivi
SON YAZILAR