Rivahi Kalay

Rivahi Kalay

KONYA FOLKLORUNUN CANLI DEFİNELERİNDEN BİRİ; İSMAİL DETSELİ

KONYA FOLKLORUNUN CANLI DEFİNELERİNDEN BİRİ; İSMAİL DETSELİ

Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneğinin cumartesi günleri düzenlediği İkindi Sohbetlerinde Konya basını duayenlerinden, Konya sevdalısı Seyit Küçükbezirci ile katıldım. Kendisine yazılarımda ayrıca yer vereceğim Seyit Küçükbezirci’nin, kendi kullandığı sözüyle ‘ömrü uzun olsun, sağolsun’ beni Şair-Yazar İsmail Detseli ile tanıştırmıştı.

Konya Halk Kültürünün önde gelen kaynak kişilerinden olan Şair-Yazar İsmail Detseli, eskiyi yeniyle tanıştıran, eski kültürü anlatmak için çaba sarf eden, Konyamızın değerli büyüklerindendir. Gezmeyi, yazmayı anlatmayı çok seven, yaşama önem veren, sevgi dolu Detseli için; insan sevgisi, canlı sevgisi her şeyin üstündedir.

İkindi Sohbetlerinden birinde, Şair İsmail Detseli ile kısa süreli bir söyleşimiz oldu. Kendisine ‘hoş geldiniz’ dedim ve elini öpmek istedim. Ne de olsa büyüğüm, gelenek ve göreneklerimizde büyüklerin eli öpülür. Her ne kadar öptürmese de, kendisine ve diğer büyüklerime gerekli nezaketi ve saygıyı göstermeye çalıştım.

El öpme gelenek ve göreneklerimize göre sevgi, saygı ve nezaketin bir ifadesidir. Bu el öpme yalakalığın değil, hürmetin ifadesidir. Bizler el öperek büyüdük. Küçükken karşılığında şeker ya da parayla ödüllendirilirdik. İsmail Detseli şeker vermemek için mi el öptürmedi acaba? Tabii ki değil. Sağolsun, kışın yine bir sohbette yaptığı pişmaniyeden yedik. Ellerine sağlık İsmail Detseli.

Program sonrası bir mesaj geldi. Çok mutlu oldum. Mutluluğum mesajdan ziyade, karşımdaki kişiye gösterdiğim davranışın doğru bir davranış olması, karşıdakinin de memnuniyetinin ifadesiydi. Mesaj aynen şöyle diyordu;

‘Sevgili Rivahi kardeşim(kızım), bugün Koyunoğlu Müzesi’nde gösterdiğiniz nezaketten ziyadesi ile memnun oldum, çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Ben de adınız ve soyadınız baş harflerini kullanarak bir akrostiş şiir yazıverdim. İsminle ömrün huzurlu, mutlu ve bereketli ola’ diye devam ediyordu.

Rivahi Kalay kızımıza ismine münhasır bir akrostiş şiir

Ruhunda bir kültür aşkı var yazmaya aşık

İsmi Rivahi konmuş onun kültürle barışık

Vicdanının sesiyle insanlığa parlayan ışık

Ahdin buysa hiç yılma araştır yaz Rivahi

Hür çalışmayı yeğler emirle yazı yazmaz

İçinde kin taşımaz, asla buğz edip kızmaz

Konya sözleri araştırır yazısı köşeye sığmaz

Aklın neye hitap ediyorsa onu uygula Rivahi

Lisanı çok tatlı dilli kendisi de çok hünerli

Asıl mesleğini sorarsan hastanede görevli

Yüzü pek güleç bu hanımın insaniyeti değerli

Şair-yazar İsmail Detseli’ye teşekkür eder, saygı ve sevgilerimi sunarım.

Değerlerimizin ve değerli kişilerin, sağlıklarında değerini bilip, onlara sahip çıkmak dileğiyle...

Sevgiyle kalın…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Rivahi Kalay Arşivi
SON YAZILAR