Rivahi Kalay

Rivahi Kalay

DUMANLI DUMANSIZ SEÇİM SENİN ELİNDE E – SİGARA

DUMANLI DUMANSIZ SEÇİM SENİN ELİNDE E – SİGARA

Sigaradan kurtulmak isteyenlere sigara gibi kabul edilmeyip, bilim insanı dediğimiz kişilerce önerilen elektronik sigaradan bahsedelim mi? Yasal olduğu kabul edilerek kapalı alanlarda kullanılan, her çeşit modeliyle günümüze ayak uyduran, sigara bırakmada kolay yol olarak seçilen e-sigara bağımlılık türlerinden sadece bir tanesidir.

Biraz geçmişten günümüze bakarsak “Tütün içermeyen dumansız sigara” ismiyle e-sigara ilk kez 1963 yılında gündeme gelmiştir. Sigara bırakmaya yardımcı bir yöntem olarak 2004’ de Çin’de pazarlamaya sunulmuş; 2005-2006 yılları itibariyle ihracatı başlamış, farklı ülke pazarlarında yerini almıştır.

Kanada Sağlık Ajansı Mart 2009’da, e-sigarayı geleneksel tütün ürünlerinin daha güvenli bir formu olarak piyasaya sunmuş olmasına rağmen, nikotin zehirlenmesine yol açma, nikotin bağımlılığını tetikleme gibi olumsuz etkilere yol açabileceklerini raporlamıştır.

Uluslararası sağlık kuruşu olan FDA Temmuz 2009’da, piyasada yer alan iki firmaya ait 18 çeşit e-sigaranın kartuşunu incelemiştir. Kanserojen olduğu bilinen, tütünde yer alan maddeler, örneklerin yarısında görülmüştür. Nikotin içermediği belirtilen örneklerin hepsinde düşük seviyede nikotin tespit edilmiştir. İncelemeler sonunda e- sigaraların gösterildiği gibi masum olmadığı, bu konuda yapılan sağlık uyarılarının yetersiz olduğunu raporlamıştır.

Literatürde geleneksel tütün ürünlerine benzer sağlık riskleri taşıdığı belirtilmiş olmasına rağmen, karşıt görüş savunan çalışmalar yapılmıştır. Karşıt görüşü savunan araştırmacılar tarafından e-sigaralarda yer alan zararlı maddelerin, insan sağlığına zararlı olacak değerlerin düşük olduğu, bu nedenle zararlı olduklarının söylenemeyeceği belirtilmiştir.

Amerika Toplum Sağlığı Hekimleri Birliği Nisan 2010’da, e-sigaraların tütün kullanıcısı olan yetişkinlere verilmesinde sakınca olmadığını belirtmesine rağmen; FDA tarafından tekrar sınıflandırılmasını, ilaç/cihaz kombinasyonu yerine tütün ürünleri sınıfına dâhil edilmesi gerektiğini belirtmiş, küçüklere satılmasına karşı oldukları vurgulanmıştır.

Her ne kadar firma sahipleri aksini söylese de, Dünya Sağlık Örgütü e-sigaraların “sigara bırakma tedavisi” olarak yeterli çalışma yapılana kadar, kabul edilemeyeceklerini vurgulamıştır (Kaynak: http://kanser.gov.tr/Dosya/Bilgi-Dokumanlari/raporlar/e-sigara.pdf)

Faydasının zararının tam olarak ne olduğunu bilmediğimiz bir şeyden bahsediyoruz. Düşünün!!! Aslında sigara unutturulmuyor!!! Günümüzde kapalı ortamlarda e-sigara kullanarak tütünden uzaklaşmaları engelleniyor. Kullanıcılar kapalı ortamda e sigara, açık ortamlarda ise tütün ürünü tüketiyorlar. Bu durumda sigarayı bırakmak isteyenlerin el, dudak alışkanlığı ortadan kalkmıyor!!! Devam ediyor…

Unutmayalım ki, insanlardaki bağımlılığının her türü fizyolojik bir değişiklik yapsın yapmasın yıkıcıdır. Nikotinden tümüyle kurtulup, sigarayı bırakma iradesi varken; iki zararlı şeyden birini tercih etmek zorunda mısın?

SİGARA VAZGEÇİLEBİLİR BİR ALIŞKANLIKTIR. İSTERSENİZ BIRAKABİLİRSİNİZ. Bağımlılığı kırmak isteyen, yeni yollar arayanların yanında olmanız dileğiyle…

Sevgiyle kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rivahi Kalay Arşivi
SON YAZILAR