Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Konya Trafiğinde Rutin Dışı Bir Şeyler Oluyor

Konya Trafiğinde Rutin Dışı Bir Şeyler Oluyor

Son günlerde şehir merkezinde ve çıkışlarında yoğun şekilde sürdürülen trafik denetimlerini gördünüz mü?

Öyle ya, emniyet jandarma ortaklığı ile helikopterle denetim yapıldığını izledik, daha evvel hiç görmediğimiz elektrikli scooter denetimleri yapılıyor. Birçok köşe başında Konya Emniyeti tabiri caizse vızır vızır çalışıyor. Sanki tüm teşkilat sahaya inmiş gibi.

En son çeşitli reklam panolarında ‘trafik kazalarını ve yayaları’ önceleyen tanıtım afişlerini görünce rutin dışında ne oluyor diye merak ederek kısa bir araştırma yaptım.

Yeni İl Emniyet Müdürümüz Engin Dinç Bey’in en çok önem verdiği konuların başında trafik geliyormuş. Trafikteki en ciddi eksikliklerimizin başında emniyet kemeri geliyor. Bu kapsamda Konya İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü “Huzur Şehri Konya” ilkesini trafikte de ön plana çıkartmak için “Huzurlu Trafik” denetimlerine başlamış. Emniyet kemeri kullanımının ölüm olasılığını sürücüler ve ön koltuktaki yolcular için %40-50 oranında, arka koltuktaki yolcular için ise %25 oranında azalttığı istatistiksel olarak önümüzde duruyor.

2020 yılında Türkiye'de 150 bin 275 adet ölümlü yaralanmalı kaza meydana gelmiş. 2 yıldır başımızın belası halini alan Covid’e bağlı ölümlerin sayısı ülke genelinde toplam 70 bin civarında.

Yani belki de kanıksadığımız için çok fazla umursamıyoruz lakin trafik kazaları birçoğumuz için hayatımızı karartan neticelere varıyor. Sadece ölmek değil, kazaya sebep olan için hapishane süreci bambaşka bir vicdani süreç…

Denetimlerle ilgili kamuoyunda bazen sanki ‘her durdurulana ceza kesiliyor illa bir eksik bulunuyor algısı’ oluşturuluyor. Bunu da soruşturdum. Son denetimlerde durdurulan 10 araçtan 3-4 tanesinde çeşitli eksiklikler çıkıyormuş. Uyarı ile geçiştirilenlerin yanında ağır kusurlara zaruretten ceza kesiliyormuş.

Dar bir sokaktan aracınızla geçerken sağlı sollu park etmiş vasıtaları görünce hangi birimiz sinir olmuyor Allah aşkına?

Veya yaya olarak seyrederken yaya yolu olduğu halde bizleri hiç takmayan sürücülere hangi birimiz en azından içimizden kızmıyoruz?

Trafikte kesinlikle empati yapmak zorundayız. Kuralların ihlal edildiği ortamlarda ‘bakın şuraya bir tane polis yok’ diye veryansın ederiz. Polis denetimini görünce de başka şeyle gelir aklımıza. Şehir hayatında kargaşa bazen fikirlerimizi çok farklı etkileyebiliyor. Aklımızın bir köşesinde sürekli durmalı, bu denetimler bizler için var. Bizim huzurumuz ve güvenliğimiz için var.

Geçtiğimiz gün scooter ile otobüsün altında kalan bayanın kaza videosunu izlediniz mi? İnanın tüylerim diken diken oldu. Bir anlık dikkatsizlik ile açılan araç kapısı scooterı otobüsün altına sürükledi. Otobüs şoförünün saniyenin de altında olan olayda yapacağı hiçbir şey yoktu.

Yaşandıktan sonra ne desek nafile. Tedbir almak her birimizin boynunun borcu. Nasıl maske mesafe diye ortalığı ayağa kaldırıyorsak, trafikte de tedbir maksatlı denetimleri çok önemsemeliyiz.

Konya’da son yıllarda gördüğümüz en ciddi topyekûn denetim faaliyetlerine şahitlik ediyoruz. Sayın Dinç oldukça tecrübeli bir polis. Teşkilat içindeki gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra en ciddi sorunlardan biri olan trafik işine eğilmesi değerli. Basınla ilgili enformasyona önem vermesi de bizleri memnun ediyor. Başarılar diliyoruz.

ERKOYUNCU HAYIRLI OLSUN

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nde önceki gün yapılan genel kurulun ardından Çumralı Ramazan Erkoyuncu delegenin desteğini alarak başkan seçildi. Her seçim öncesi çeşitli yakınlıklar ve gayri resmi konuşmalar olur. Seçimlerden sonra hizmet edebilmek önemli olan. Erkoyuncu, gerçek anlamda ateşten bir gömleği sırtına geçirdi. Yönetmesi gereken çok fazla süreç var. 11 bin çalışan 50 bin çiftçiye umut olmak için gece gündüz çalışması gerekiyor. Allah yolunu açık etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR