Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

KONYANIN HAVASI

KONYANIN HAVASI

Şehrimizde Aralık ayı başından bu yana yaşanan Hz. Mevlana’nın manevi ikliminin yanı sıra meteorolojik hava koşulları da dikkat çekiyor. Ne manevi iklim ne de fiziki iklim gönlümüze göre geçmiyor.

Hz. Pir’ in getirdiği manevi iklimden nasiplenebilene ne mutlu? Ancak günlerdir yaşanan sisli, puslu ve kirli havadan maalesef hepimiz nasibimizi alıyoruz.

Günümüzde hem hastalıklar ve hasta sayıları artmakta hem de sağlık kurum ve kuruşları sayısı artmaktadır. Bu konuyu tetikleyen en önemli etkenlerin başında hava kirliliği gelmektedir. Her işin başı sağlıktır.

İlimizde hava kirliliği parametrelerinin ölçümü Çevre ve Şehircilik bakanlığına ait Meram ve Selçuklu’ da bulunan iki ayrı istasyonda yapılmakta ve  www.havaizleme.gov.tr adresindeki istasyon raporları bölümünde yayınlanmaktadır.

Aslında Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait iki sabit istasyon ve bir de mobil istasyon daha var ölçüm yapan ama maalesef onların verilerine ne bu adreste ne de belediyenin kendi sayfasında göremiyoruz.

Bakanlığa ait iki istasyonda da Kükürt dioksit ve Partikül madde dediğimiz toz ölçümü yapılmaktadır. Halbuki hava kirliliğine neden olan partikül madde (PM10), kükürt dioksit (SO2) yanı sıra karbon monoksit (CO), azot dioksit (NO2) ve ozon (O3) dur. İnşallah en kısa zamanda bu parametrelerinde ölçüleceği istasyonlar devreye girer.

Öyle veya böyle ne ölçülürse ölçülsün vatandaş olarak biz gördüğümüze ve hissettiğimize inanırız. Şimdi Konya ve çevresinde hüküm süren hava şartları altında soluduğumuz hava çok da temiz değil. Nedeni, nasıl ve niçin böyle olduğuna girmeyeceğim bu konu herkesçe malum.

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aynı web adresinde şehirlerin hava kirliliğinin/hava kalitesinin durumunu kamuoyuna açıklarken halkın kolayca anlayabileceği bir sınıflama sistemi kullanılmaktadır. 

Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan, (Air Quality Index/AQI) denilen Ulusal Hava Kalitesi İndeksi, (HKİ) bu sınıflama sistemi ile havadaki kirleticilerin konsantrasyonlarına göre hava kalitesini İYİ, ORTA, KÖTÜ, TEHLİKELİ vb. şeklinde derecelendirme yapılmaktadır.

Ülkemizde de Hava Kalitesi İndeksini, ulusal mevzuatımız ve sınır değerlerimize uyarlayarak oluşturulmuştur. Burada gösterilen HKİ renklerinden yeşil iyi, sarı  orta, turuncu hassas, kırmızı sağlıksız, mor kötü, kahverengi ise tehlikeli boyuta ulaştığı ifade etmektedir.

Konya ili Hava Kalitesi göstergesi de yeşil ve sarı arası yani iyi ile orta durumunda. Sonuç korkulacak bir durum yok. Üstelik son bir haftadır aynı sarı ve yeşil gidip geliyor.

Konuyla ilgili mevzuat hükümlerine göre Partikül madde (PM10) değeri ortalama 22 Aralık sabahı 98, ulusal sınır değer 90, Avrupa Birliği ülkelerinde bu değer 50 µgr/m3; biz 2019 da bu değere geçeceğimiz taahhüt etmişiz. Yani bizim insanımızın sağlığı daha yüksek değerleri kaldırabilir.

Hava kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi konusu  halk sağlığını doğrudan etki eden bir konudur. Gerek hava kirliliği ölçüm sonuçları gerek se Hava Kalitesi göstergesinin güncel bilgilerinin kamuoyuna iletişim araçları vasıtasıyla sunulması şehrimizi yönetenlerin sorumlulukları arasındadır.

Eminim ki Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığımız bu konuda her türlü teknik donanıma sahiptir. Bu konuyla uğraşan Başkan ve Müdürlerimizin de iyi niyetinde hiç şüphemiz yok.

Dileğimiz Hava kirliliği parametreleri ölçüm değerlerinin ve Hava kalitesi İndeksinin şehrin belli bölgelerinde vatandaşlarımızın en iyi görebilecekleri yerde  ışıklı (tıpkı hava durumu gibi) reklamların yayınlandığı LED ekranda bir an önce yayınlanması.
 

ÇEVRE SÖZÜ: Doğan her bebeğin  temiz hava soluması anne sütü kadar hem hakkı hem de ihtiyacıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR