Rasim Atalay

Rasim Atalay

Meydan aday adaylarının - İşte Konya'da öne çıkan bazı isimler

Meydan aday adaylarının - İşte Konya'da öne çıkan bazı isimler

Seçime giden süreçteki takvim, rutininde ilerliyor. Her şey alışageldiğimiz düzeyde ve olması gerektiği gibi. Bir eksik var, üzeri partilerin logolarıyla donatılmış, aday adaylarının fotoğrafları giydirilmiş, ses sistemi yaptırılmış minibüs vari araçlar ve bu araçlardan kulakları sağır edercesine yükselen tonda ve ritimdeki müzik…

Aman, böylesi daha iyi, varsın eksik kalsın.

Ha unutmadan, binaları süsleyen parti bayrakları da yok. Çevreyi kirletmemek adına bu tür yaklaşımların olmayışını da destekliyor, hassasiyet gösteren tüm partilerin il yöneticilerine Konya şehrinin bir ferdi olarak teşekkür ediyorum.

Gelelim asıl mevzuya…

Meydan şimdilerde seçime uzanan zaman dilimindeki rutinin en önemli paydaşı olan milletvekili aday adaylarına kaldı.

AK Parti, MHP, CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi, Zafer Partisi, Yeniden Refah Partisi… Daha adını sanını bilmediklerimiz de var. Seçime girecek 36 partinin milletvekili aday adayları her şehirde olduğu gibi şehrimizde de piyasaya çıkmaya başladı. Yavaştan kapımız da çalınır oldu. Gazetemizi ziyaret edenlerin sayısı bugünlerde bir hayli fazla…

TORU TOPU 15 MİLLETVEKİLİ ÇIKACAK

Yolun başında milletvekili aday adaylığı için çok da ilgili değilmişiz gibi bir algı oluşsa da sonradan açıldı piyasa. Şimdi isimler adeta havada uçuşuyor. Gerek tarafımıza telefon, mail ya da mesaj yoluyla yapılan bilgilendirmeler, gerekse sosyal medyadan bizim gördüklerimiz itibariyle Konya’nın 15 olan milletvekili sayısının belki 50 katı kadar aday adayı var. Tabi bunun içerisinde bizim gözümüzden kaçanlar hariç.

AK PARTİ’NİN FAVORİLERİ

Ortada dolaşan isimlerin hepsini buraya yazacak olsak, bize ayrılan sütunlara sığmaz. Ama bazı beklentiler ve bu beklentilerle birlikte önce çıkan bir kısım isimler var.

Aylar önce yazmıştık, Konya’da bunu dile getiren ilk biz olmuştuk.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Konya’dan milletvekili adayı olacakları yönünde bir durum söz konusuydu.

Fakat siyasette bırakın ayları, haftalar, günler hatta saatler bile epeyce uzun bir zaman dilimi. Kararları anlık değiştirebilecek birçok faktör ortaya çıkabiliyor. Mesela Bakan Kurum ve Bakan Koca’nın Konya milletvekili olacaklarını yazdığımız dönemde hepimizi derinden yasa boğan asrın felaketi yaşanmamıştı. Şimdi böylesi kritik bir eşikte şehirlerin imarı ve yeniden inşası noktasında önemli bir görevi üstlenen ve işini gayet başarılı bir şekilde yapan Bakan Murat Kurum’un milletvekilliği ile ilgili bir düşünce pek de kalmadı gibi.

Konya’nın bağrından kopup Ankara’ya gitmiş önemli bürokratlardan biri de has Konyalı olan Mehmet Baykan. Kendisiyle birkaç yıl önce yaptığım bir söyleşide Konya’yı avucunun içi gibi bildiğine, buram buram Konya izleri taşıdığına ve adeta yürüyen bir Konya olduğuna şahitlik ettiğim Mehmet Baykan, Spor Genel Müdürlüğü görevinden istifa edip AK Parti’den Konya Milletvekili aday adayı oldu. Konya’ya vekalet etmek böylesi bir isme yakışır diye düşünüyorum.

Öte yandan Ankara'da Konya'yı temsil eden önemli bürokratlardan biri de hemşerimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik. Milletvekili aday adaylığı ile ilgili düşüncesi olgunlaştıktan sonra Faruk Bey de AK Parti'den aday adayı olduğunu ilan etti.

Bizim sektörümüzden yani medyadan da milletvekili olmak için kolları sıvayan bir isim var. Kontv'nin Genel Yayın Yönetmenliği'ni yapan, ekranların sevilen yüzü, iyi tanıdığımız, bilgi, birikim ve tecrübesiyle spor basınında da öne çıkan, Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde birlikte görev aldığımız Yaşar Toy, AK Parti'den aday adayı oldu. Kendisine çıktığı yolda başarılar diliyoruz.

Yine sektörümüzden bir isim, Anadolu'da Bugün Gazetesi'nin Sahibi, İşadamı Ahmet Baydar da aday adayları kervanında yer aldı. Allah yol açıklığı ve başarılar nasip etsin diyoruz.

Konya Mimarlar Odası'nın Başkanı Armağan Güleç Korumaz da AK Parti'nin aday adayları listesinde göze çarpan isimlerden biri.

Spor camiasına girmişken, aynı yoldan devam edelim… Konyaspor’un yöneticilerinden, As Başkan Burak Dağlı da AK Parti Konya Milletvekili Aday Adayı olduğunu ilan etti. Genç bir isim olan Burak Dağlı’ya da başarılar diliyoruz.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin en tecrübeli isimlerinden biri, kısa bir süre önce Genel Sekreterlikten milletvekili aday adayı olmak için istifa eden Ercan Uslu’dur… Konya kültürüne ve turizmine sağladığı katkıyı uluslararası boyutlara taşıyan, kardeş ülke Bosna Hersek ile Konya arasında bir köprü vazifesi gören, Fahri Bosna Hersek Büyükelçisi payesi de alan Ercan Uslu, bilgi, birikim ve tecrübesini siyasi arenada Konya’nın menfaatleri için kullanmak üzere aday adayı oldu. Daha önceki milletvekilliği seçimlerinde de aday adayı olan Ercan Uslu’nun bu dönem vekillik için AK Parti’nin listelerinde ilk sıralarda yer alacağı tahmin ediliyor.

Bunların dışında önce çıkan isimler, daha önce de AK Parti’den Konya Milletvekilliği yapan Konya Ticaret Borsası’nın eski Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, Selçuk Üniversitesi’nin eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, eğitimci ve sendikacı Latif Selvi, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Hakan Özer, genç bir isim ve gazeteci olan Muhammet Babur, Tarım İl Müdürlüğü görevinden istifa eden Ali Ergin, daha önce de Milletvekili aday adayı olup aday listesinde yer bulan Mehmet Akif Yılmaz, AK Parti İl Teşkilatı’nda görevi bulunan Ömer Faruk Kanık, yine İl Yönetimi’nde yer alan Gözde Koygun, Ümmü Gülsüm Fidan ve Fatma Başaralı gibi isimler de aday adaylıklarını belirten bazı isimler. Yine ASKON Konya Şubesi Teşkilatlanma Başkanı ve mesleği itibariyle sürekli dirsek teması halinde olduğumuz Yusuf Erhan Arı da bu yolda yürümeye karar veren isimlerden biri. Tabi yukarıda da bahsettiğim üzere hepsini yazacak olsak bu satırlar almaz. İlgi ve teveccüh o kadar büyük.

CHP’DE TECRÜBELİ İSİMLER ADAY

CHP kanadına baktığımızda elini en hızlı tutan ve seçim sürecinin belki de Konya’daki başlangıç nişanesini ortaya koyan isim Barış Bektaş oldu. İl Başkanlığı’ndan aylar önce istifa edip, milletvekili aday adayı olduğunu ilan eden Barış Bektaş, erken kalkıp erken yol alan bir isim oldu. Kendi partisi içinde dahi rekabette öne çıkan Barış Bektaş’ın partisinden Konya milletvekili olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Tabi yine siyasetin cilvesine güven olmaz. Son ana kadar birçok şey değişebilir.

Dedik ya tecrübeli isimler aday diye… CHP’nin en eskilerinden… Zamanında iki dönem Hadim Belediye Başkanlığı yapmış Mürsel Ayrancı da aday adayı olduğunu ilan etti. Zamanında Konya medyasıyla da arası çok iyi bir isimmiş. Eskilerden kime sorsam Mürsel Başkan farklıydı diyor. Kısa muhabbetimizde barış odaklı bir siyaset anlayışının olduğundan bahsetti.

MUSTAFA KALAYCI’YA BAKANLIK MI DÜŞÜNÜLÜYOR?

Konya’nın ve özellikle üreten kesimin, çiftçilerin, toprakla hemhal olmuş olanların yakından tanıdığı isim olan Celil Çalış, ‘Milletvekili aday adaylığı kervanında ben de varım’ diyor. Arı duru ülkücü olduğu bilinen Celil Çalış, bir önceki milletvekilliği seçimlerinde de MHP’den aday olmuştu. Yanılmıyorsam 4’üncü sırada idi. MHP’den bu dönemde de aday adayı olan Celil Bey’e çıktığı yolda başarılar dilerim.

Yine Konya’da çiftçi kesiminin ve üreticilerin iyi bildiği, Konya Şeker’de uzun yıllardır emek harcayan ve ülkücü camianın Konya’daki başat aktörlerinden olan, MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Satılmış da aday adaylığını ilan eden isimlerden birisi oldu. Fatih Bey de bir önceki milletvekilliği seçimlerinde aday olarak MHP listesinde yerini almaştı. Hayra vesile olsun diyoruz.

Bu arada mevcut Konya Milletvekili ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı için milletvekilliğinden öte bir durumun varlığı konuşuluyor. Kim bilir belki de bakanlık…

Merkez Meram Ziraat Odası Başkanlığı görevinde bulunan ve kısa bir süre önce bu görevini bırakan Murat Yağız MHP'den aday adayı olduğunu yaptığı paylaşımlarla beyan etmiş oldu.

Tabi daha isim çok da yazaca yerimiz yok. Kimse kusura bakmasın.

GÖKHAN TOZOĞLU’NUN EŞİ İYİ PARTİ’DEN ADAY ADAYI

İYİ Parti’nin Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu’nu kısa bir süre önce kaybetmiştik. Bu vesileyle andığımız Gökhan Tozoğlu’na yüce Allah’tan rahmet diliyoruz. Konya’da siyasetin genç, dinamik, sıcak ve samimi isimlerinden biriydi. Şimdilerde merhumun eşi Selin Tozoğlu’nun İYİ Parti’den milletvekili aday adayı olduğu, Genel Başkan Meral Akşener’in de bu isme sıcak baktığı konuşuluyor.

İYİ Parti kanadında dikkatimi çeken bir diğer önemli isim de Ünal Karaman oldu. Konya'nın yetiştirdiği en önemli spor adamlarından biri olan Ünal Karaman, İYİ Parti'den Konya milletvekili aday adayı olmuş. Açıkçası duyunca şaşırdım. Tabi bu süreç sürprizlere gebe...

Diğer yandan İYİ Parti İl Başkanlığı sürecinde aday olan Rıdvan Peker’in de milletvekili aday adaylığının adaylığa dönüşme ihtimalinin kuvvetli olduğu ifade ediliyor.

İL BAŞKANLIĞINDAN İSTİFA EDEN PARTİLİLER

Dr. Seyit Karaca… Kendisini siyaset hayatına atılmadan önce, hastane yöneticiliği yaptığı zamanlardaki tecrübeleriyle tanır ve biliriz. Daha önceki yıllarda siyasete girmeye dönük birkaç hamlesi olan Dr. Seyit Karaca, Ali Babacan’ın önderliğinde kurulan DEVA Partisi’nin Konya İl Başkanlığı görevini üstlendi. Milletvekili aday adayı olduğu sürece gelinceye kadar da bu görevine devam etti. Şimdi DEVA Partisi saflarından meclise girebilmek için çalışıyor.

Geçmiş dönemlerde siyasi arenada ismine sıklıkla rastlanılan, Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık yaptığı dönemlerde İl Yönetimi’nde yer alan ve sonraki süreçte Gelecek Partisi’nin kurulması ile İl Başkanlığı görevini yürüten Hasan Ekici de partisinden Konya milletvekili olabilmek ümidiyle İl Başkanlığı’ndan istifa edip kolları milletvekilliği için sıvadı.

SAADET’TE GENÇLER ÖNDE

Genel yaş ortalamasının yüksek olduğu ve gençleşmesi gerektiği yönünde parti iç dinamiklerinde de homurdanmaların olduğu Saadet Partisi’nin Konya milletvekili aday adaylarına bakıldığında gençlerin öne çıktığı görülüyor. Bir dönemle medya sektöründe de yer alan Mehmet Küçükgünay, gençlere ağabeylik yapıyor olsa da ortalamanın altındaki yaşı itibariyle halen gençler arasında diyebiliriz. Haricinde Ali Ayata, Enes Alper, Hasan Hüseyin Çalı gibi isimler de Saadet Partisi’nin genç milletvekili adayları arasında yerini alıyor.

Tabi bir gerçeklik daha var. Millet İttifakı’nı oluşturan 6’lı masanın seçim stratejisi nasıl olacak, birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı seçime gidilecek orası halen netlik kazanmış değil. Ama görünen kadarıyla milletvekilliğinde ayrı, Cumhurbaşkanlığında bir hareket edilecek.

Yerimiz dar dedik, onca ismi saydık döktük… Ama pazar o kadar büyük ki inanın paylaştıklarımız, paylaşmadıklarımızın onda biri nispetinde bile değil.

Neyse ki aday adaylığı sürecinin sonuna doğru gelindi. AK Parti’de bugün mesai bitimi itibariyle aday adaylığı süreci de bitmiş olacak. Yine de Pazar hareketli. Vekil aday adayları kımıl kımıl, yerlerinde durmuyorlar. Hareket varsa bereket de olacaktır diye umut ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR