Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

MUTFAĞIMIZA KARADENİZ’Lİ YORUMU

MUTFAĞIMIZA KARADENİZ’Lİ YORUMU

1984 yılında mecburi hizmete geldiğinde tanıştı Konya ile. 1988 yılında nüfusa kayıtlı olduğu il Konya olarak değişti. Konya’yı hep sevdi. Konya’mda doğup üç büyüklerle Konyaspor arasındaki maçlarda kentinin takımını değil üç büyükleri tutanlar olduğu gerçeğini bilince Trabzonspor-Konyaspor maçlarında Trabzonspor’u tutması kusur sayılmaz aslında. Giresunspor-Konyaspor maçlarında Konyaspor’u tutması manidar ama. Konya yemeklerini de çok sevdi. Mutfak kültürü nesilden nesile büyüklerle aktarıldığına göre rahmetli Elmas Elliiki, rahmetli Müzeyyen Ulular; Allah uzun ömür versin Hatice Ulular, Ayten Öztemel, Özden Öztemel ve elbette annem Semahat Öztemel’in yemeklerini birlikte yemişliğimiz olunca bu mutfağı sevmemesi mümkün değildi zaten.

Eşim Ayşegül Öztemel’den söz ediyorum hoşgörünüzle. Şimdilerde bir ayağımız Konya’da olsa da gurbette bizlere Konya mutfağı sunma çabasında en önemli desteği Selçuklu Belediyesi’nin Sn. Nevin Halıcı kaleminden kültürümüze kazandırdığı Sille/Selçuklu mutfağı ve Sn. Saime Yardımcı’nın Konya Mutfağı kitaplarından alıyor. Gurbette Konya mutfağının tencere yemeklerine ulaşmak zor tabii. Konya’da bile sayıları azaldı. Üzülerek yazıyorum, Kayseri mutfağı gibi marka olup her köşede karşımıza çıkmıyor ki.  Ellerine sağlık ama sıkıntım eşimin mutfağımıza yorum katması. Yorumun bir bölümünü çaresiz malzeme eksiğinden katıyor ama mutfaktan dışladığı sadeyağ (tereyağ) konusunda otorite kullanıyor. Tamam bizim sağlığımız için yapıyor ama kendi bölgesinin mutfak kültürüne de ihanet ediyor. Tereyağ malum Karadeniz mutfağının da olmazsa olmazı. Malzeme eksiğinin kusuru bende. Bu mevsimde Konya patlıcanı, Konya sivri biberi bulamam tabii de küflü peynir gibi olmazsa olmazları hazırda tutmalıyım.

Mevsiminde Konya sebzeleri depolanacak. Burası kesin. Bizim Konya seferlerimiz sık. Biz bu imkana sahibiz şükür. Ancak Konyalı olup yolu nadir düşenler için Konya müteşebbisleri arıyorum. Bu devirde adamlar Kars’tan peynir, Nazilli’den sebze, Finike’den meyve, Bodrum’dan mandalina, Kayseri’den 7/24 et ürünleri ve mantı gönderiyorlar; biz etliekmeğimizi, böreğimizi, furun kebabımızı dondurulmuş ürün yapamadık; internetten Konya ürünlerini satışa sunamadık daha. Diliyor ve müteşebbislere duyuruyorum. Saygıyla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR